Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Μπαράζ δεσμεύσεων για κόφτη, αντισταθμιστικά μέτρα στις συντάξεις και αποφυγή μονομερών κινήσεων Facebook logo


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

 
 
Γραπτή δέσμευση για ενεργοποίηση του κόφτη, λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για τις εξαγγελίες Τσίπρα και πως μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών θα χρησιμοποιείται τυχόν υπεραπόδοση των εσόδων συνιστά η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που στάλθηκε σε Eurogroup και ESM για να ξεπαγώσει η συζήτηση για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι «θα ήταν αδύνατο να κάνει κάτι άλλο», ενώ το περιεχόμενο της επιστολής ικανοποίησε τους δανειστές με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει πως ξαναρχίζουν οι συζητήσεις για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων ρυθμίσεων για το ελληνικό χρέος. Πάντως η κυβέρνηση αποφεύγει να δημοσιοποιήσει την επιστολή Τσακαλώτου και καταφεύγει, για μια ακόμα φορά, σε διαρροές με non paper. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιχειρεί στα μουλωχτά να περάσει επικοινωνιακά την επιστολή με τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις καταφεύγοντας σε διαρροές και σημειώματα το μεσημέρι των Χριστουγέννων.  

Ποτέ ξανά 13η σύνταξη!

Αγια νύχτα



1. Η άγια νύχτα μάς αφορά όλους. Οι θνητοί παλεύουμε μέσα από το αίσθημα και το πάθος, προσπαθώντας να υποδεχτούμε κάθε χρόνο τη φάτνη. Η ακαταμάχητη γοητεία των Χριστουγέννων ξεπέφτει και τούτη τη χρονιά, εξαιτίας της πραγματικότητας. Για μια ακόμη φορά, το πιστοποιητικό της γέννησης του θείου βρέφους αναφέρει «αγνώστου πατρός». Μπορεί να «ζωγραφίζουμε» τη μέρα της γέννησης, να τονίζουμε λεπτομέρειές της, αλλά η καθημερινότητα δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Οι καταστάσεις και τα γεγονότα δημιουργούν καταθλιπτικούς πολίτες, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με την ένδοξη γιορτή της γέννησης του Ιησού. Αυτές οι γιορτές θα αποτελέσουν μέρος των παιδικών αναμνήσεων των αυριανών ενηλίκων. Πώς να διασχίσεις τις γιορτές με τους συνταξιούχους να κατεβαίνουν στο δρόμο σαν στυμμένες λεμονόκουπες και τους πρόσφυγες να έχουν μεταμορφωθεί σε παρίες; Παρά τη μικρόψυχη και σκληρή συμπεριφορά εκ μέρους του κράτους, κάθε οικογένεια, χωρίς να χάνει το ύψος της, προσπαθεί να συμφιλιωθεί, πρόσκαιρα, με πνευματικό τρόπο, με την έλευση του Κυρίου, δημιουργώντας μια «γιορτή» μακριά από τις εκκλησίες.
 

Σαν σήμερα, 25 Δεκεμβρίου του 1977, έφυγε από τη ζωή ο Τσάρλι Τσάπλιν.



Τσάρλι Τσάπλιν: «Εσείς είστε ο λαός που έχει τη δύναμη…»



ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ • 25 Δεκεμβριου 2016 

«Η γη είναι πλούσια και μπορεί να θρέψει όλο τον κόσμο. Η ζωή μπορεί να είναι ελεύθερη και ωραία αλλά χάσαμε το δρόμο…


Σε αυτούς που με ακούνε, λέω: Μην απελπίζεστε. Η τωρινή μας δυστυχία δεν είναι παρά το πέρασμα της πλεονεξίας και της σκληρότητας εκείνων που φοβούνται την πρόοδο του ανθρώπου…. 


Και η δύναμη που αφαίρεσαν από το λαό θα επιστρέψει σε αυτόν ξανά… 

Εσείς είστε ο λαός που έχει τη δύναμη,να εφεύρει μηχανές, να εφεύρει την ευτυχία. Εσείς έχετε τη δύναμη να εμπνεύσετε μια όμορφη κι ελεύθερη ζωή, ώστε να είναι μια υπέροχη περιπέτεια…»


Αποσπάσματα από την ταινία «Ο μεγάλος Δικτάτωρ», του Τσάρλι Τσάπλιν (1889-1977), που έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 25 Δεκεμβρίου του 1977. Δείτε ολόκληρο το γνωστό (και συγκλονιστικό) μονόλογο του Τσάπλιν, στην ταινία.

 

Οι φάτνες του αιώνα μας




Πήραν τη ζωή τους, τα ρούχα που φορούσαν, το παιδί, το φόβο στο βλέμμα, την απελπισία στην ψυχή και κάπου στο βάθος μία ελπίδα. Είναι πολλοί οι … Ηρώδες που τους κυνηγούν. Οι φάτνες του αιώνα μας δεν έχουν άστρο φωτεινό, δεν έχουν μάγους με δώρα, δεν έχουν ζεστασιά και δεν έχουν Μεσσία.




Ἐτοῦτο τὸ τοπίο εἶναι σκληρὸ σὰν τὴ σιωπή, σφίγγει στὸν κόρφο του τὰ πυρωμένα του λιθάρια, σφίγγει στὸ φῶς τὶς ὀρφανὲς ἐλιές του καὶ τ᾿ ἀμπέλια του, σφίγγει τὰ δόντια. Δὲν ὑπάρχει νερό. Μονάχα φῶς. (Ρωμιοσύνη, Γιάννης Ρίτσος)