Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Μάαστριχτ και ξερό ψωμί!




Γελάνε και οι πέτρες με την επιστολή Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάιεν, με την οποία καλεί την Κομισιόν να λάβει μέτρα για τον ελέγχο στην κυκλοφορία των εμπορευμάτων, ώστε να μειωθούν οι τιμές και να πέσει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, η επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού αξιοποιείται ως «λαγός» για την παραπέρα απελευθέρωση της ευρωπαϊκής αγοράς, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Μια μελέτη του 2019 αποτιμάει στα 386 δισ. ετησίως τα «οφέλη» που αποκομίζει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο από την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, σημειώνει όμως ότι «εξακολουθούν να υφίστανται φραγμοί στην υλοποίηση της πλήρως ελεύθερης κυκλοφορίας», κυρίως σε ό,τι αφορά «εθνικούς κανόνες που την περιορίζουν». Ετσι, αν και η ενιαία αγορά της ΕΕ χαρακτηρίζεται ως «το μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο παράδειγμα οικονομικής ολοκλήρωσης στον κόσμο» - προς όφελος του κεφαλαίου φυσικά - προστίθεται ότι «δεν είναι ακόμη απαλλαγμένη από δυσανάλογα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων».

Αρα, αυτό που ο Μητσοτάκης και η Κομισιόν παρουσιάζουν ως «φάρμακο» για την ακρίβεια, το βάθεμα δηλαδή της ενιαίας αγοράς, είναι «φαρμάκι» για τα λαϊκά στρώματα, που θα βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωπα με αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας. Τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων είναι η άλλη όψη της ακρίβειας για τον λαό και επωάζονται στο έδαφος της «ελευθερίας κίνησης εμπορευμάτων», μια από τις τέσσερις ελευθερίες που καθιέρωσε η Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, με τις ψήφους των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στη χώρα μας.

ΕΔΥΕΘ: Με αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες τιμάμε τη μνήμη του αείμνηστου αγωνιστή-κομμουνιστή δημάρχου Συκεών, Παναγιώτη Αφαλή

 


 
 


Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του Λαϊκού δρόμου προς τιμή του αγωνιστή-κομμουνιστή δημάρχου Παναγιώτη Αφαλή – που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών – συμμετείχε με τη δική της ομάδα.

Υψώνοντας τις σημαίες της ΕΔΥΕΘ και της Παλαιστίνης, καλωσόρισε τους δρομείς που έφτανα στο στάδιο μοιράζοντας μία προκήρυξη με ένα σύντομο αλλά περιεκτικό βιογραφικό του αγωνιστή αείμνηστου δημάρχου Αφαλή, περιγράφοντας την αγωνιστική στάση ζωής του αλλά και τους διωγμούς, τις φυλακίσεις και εξορίες που υπέστη, γι’ αυτούς ακριβώς τους αγώνες του.

«Ψηφίζουν» ΕΕ οι επιχειρηματικοί όμιλοι και κάνουν υποδείξεις στους εργαζομένους τους

 

Αλλος ένας λόγος οι εργαζόμενοι να στηρίξουν ακόμα πιο μαζικά το ΚΚΕ

 

Ολο τους το «οπλοστάσιο» ρίχνουν το κεφάλαιο και τα επιτελεία του λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Ετσι, πλάι στην κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που «λιβανίζουν» από το πρωί μέχρι το βράδυ την ΕΕ, ξεχωρίζουν και οι πιο άμεσες παρεμβάσεις και «νουθεσίες» προς τον λαό και τους εργαζόμενους με τις οποίες «ξεπλένεται» η ΕΕ.

Ειδική έκδοση και εκδήλωση έκανε ο ΣΕΒ για τις ευρωεκλογές, ενώ έχουν προηγηθεί και ακολουθήσει διάφορα, όπως κοινοποιήσεις άρθρων, email - «διαφημιστικά φυλλάδια» του ευρωμονόδρομου από μεγάλες εταιρείες προς τους εργαζομένους τους. Ανάμεσα σε αυτούς που «σπαμάρουν» είναι η «Lidl», γνωστή πολυεθνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, και η «Boehringer Ingelheim», διεθνής φαρμακευτικός όμιλος.

Περισσεύουν ξανά οι επικλήσεις στη «σταθερότητα» και στις κοινές «αξίες» της ΕΕ

Οπως διαβάζουν οι εργαζόμενοι της φαρμακοβιομηχανίας, «σε έναν ολοένα και πιο σύνθετο κόσμο, με γεωπολιτικές και κοινωνικές εντάσεις, τα διακυβεύματα δεν θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα», «σκιάζοντας» τους εργαζόμενους πως τάχα κινδυνεύει... «η ικανότητα της Ευρώπης να λειτουργήσει ως πρότυπο για τον κόσμο, προωθώντας και υποστηρίζοντας αξίες που προάγουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία, τις ανοιχτές κοινωνίες και τις αγορές». Ολα αυτά η ΕΕ της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και των πολέμων! Ενώ σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν... έπιασε το υπονοούμενο, ο όμιλος τονίζει ότι «μοιραζόμαστε τις αξίες στις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι επενδύσεις μας, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία μας εξαρτώνται από προβλέψιμες και σταθερές συνθήκες. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να ψηφίσουμε στις ευρωπαϊκές εκλογές και να υποστηρίξουμε την Ευρώπη».

Επιτυχίες

 

Πανηγύριζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έπεσαν κάτω από τις 900.000 για «πρώτη φορά μετά το 2011», χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης! Τι σόι «επιτυχία» είναι αυτή, όταν 15 χρόνια μετά την εκδήλωση της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης και τη λαίλαπα των μνημονίων, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι βρίσκονται σταθερά πέριξ του ενός εκατομμυρίου και η επίσημη ανεργία συνεχίζει να κινείται γύρω από το 10%; Ντράπηκε και η ντροπή με τις ...«επιτυχίες» τους: Στα νοσοκομεία με τα ράντζα και τις πολύωρες αναμονές βλέπουν «κανονικότητα». Στα σχολεία που πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών, δεν βρίσκουν τίποτα το «αφύσικο», ενώ στις καταστροφές από φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς «όλα βαίνουν καλώς». Οσο για την ακρίβεια, την ξορκίζουν με επιστολές στην Κομισιόν, όταν δεν προσπαθούν να την κρύψουν κάτω από το χαλί! Με αυτές τις κυβερνητικές «επιτυχίες» θα συνεχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπος ο λαός και στις 10 Ιούνη. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός ζητάει ψήφο στις ευρωεκλογές για «να εξακολουθεί η κυβέρνηση να έχει την ισχυρότερη δυνατή νομιμοποίηση και να μπορεί να συνεχίσει τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε δρομολογήσει». Για τον λαό επομένως το δίλημμα μπαίνει εντελώς αντίστροφα: Θα νομιμοποιήσει με την ψήφο του τις αντιλαϊκές «επιτυχίες» της κυβέρνησης, δίνοντας το πράσινο φως για κλιμάκωση της επίθεσης; `Η θα τους τρομάξει και θα τους βάλει φρένο, καταγράφοντας μια ολοδικιά του επιτυχία το βράδυ των εκλογών, ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά το ΚΚΕ;

Τα ψηφοδέλτια της ... εργοδοσίας


Πηγή: Eurokinissi

 

Με τους μεγαλομετόχους, τους διευθυντές και τους CEO σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως σε εργοστάσια και σούπερ μάρκετ, να διακινούν τις τελευταίες μέρες τα δικά τους «ψηφοδέλτια» για τις ευρωεκλογές, το βασικό δίλημμα της κάλπης για τους εργαζόμενους γίνεται ακόμα πιο καθαρό.

Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που όλο τον χρόνο τσακίζουν το προσωπικό με μισθούς πείνας, με ωράρια - λάστιχο, με απολύσεις και συνδικαλιστικές διώξεις, που επιχειρούν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, έρχονται παραμονές των εκλογών και δίνουν «γραμμή».

Καλούν με θράσος τους εργαζόμενους να πάνε στις κάλπες και να «υπερψηφίσουν τις αξίες της ΕΕ» μέσω των κομμάτων της. Να υπερψηφίσουν «ανταγωνιστικότητα» και «ευμάρεια» για τα κέρδη και τις επενδύσεις τους.

Τις αξίες, δηλαδή, που με τη συναίνεση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς και λοιπών κομμάτων της ΕΕ μεταφράζονται σε Οδηγίες και νόμους ξεζουμίσματος των εργαζομένων, σε ακρίβεια δίχως τέλος για όλο τον λαό.