Γελάνε και οι πέτρες με την επιστολή Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάιεν, με την οποία καλεί την Κομισιόν να λάβει μέτρα για τον ελέγχο στην κυκλοφορία των εμπορευμάτων, ώστε να μειωθούν οι τιμές και να πέσει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα. Στην πραγματικότητα, η επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού αξιοποιείται ως «λαγός» για την παραπέρα απελευθέρωση της ευρωπαϊκής αγοράς, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Μια μελέτη του 2019 αποτιμάει στα 386 δισ. ετησίως τα «οφέλη» που αποκομίζει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο από την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, σημειώνει όμως ότι «εξακολουθούν να υφίστανται φραγμοί στην υλοποίηση της πλήρως ελεύθερης κυκλοφορίας», κυρίως σε ό,τι αφορά «εθνικούς κανόνες που την περιορίζουν». Ετσι, αν και η ενιαία αγορά της ΕΕ χαρακτηρίζεται ως «το μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο παράδειγμα οικονομικής ολοκλήρωσης στον κόσμο» - προς όφελος του κεφαλαίου φυσικά - προστίθεται ότι «δεν είναι ακόμη απαλλαγμένη από δυσανάλογα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων».
Αρα, αυτό που ο Μητσοτάκης και η Κομισιόν παρουσιάζουν ως «φάρμακο» για την ακρίβεια, το βάθεμα δηλαδή της ενιαίας αγοράς, είναι «φαρμάκι» για τα λαϊκά στρώματα, που θα βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωπα με αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας. Τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων είναι η άλλη όψη της ακρίβειας για τον λαό και επωάζονται στο έδαφος της «ελευθερίας κίνησης εμπορευμάτων», μια από τις τέσσερις ελευθερίες που καθιέρωσε η Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, με τις ψήφους των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στη χώρα μας.