Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Όποιος βρει το νταούλι ας το δώσει στον κ. Τσίπρα



ΤΣΙΠΡΑΣ

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τον Αλέξη Τσίπρα… Δήλωσε, περήφανος, στο πρακτορείο Reuters: Η Ελλάδα θα βγει σύντομα στις «αγορές». Συγκεκριμένα, εξέφρασε την πεποίθηση πως μπορεί να υπάρξει επιστροφή στις αγορές ομολόγων, μερικώς το 2017 και πλήρως το 2018
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε κι ένα «εξαρτάται». Η ικανότητα της Ελλάδας για έκδοση ομολόγων, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, «εξαρτάται» από το εάν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, εάν θα βελτιωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, εάν θα λάβει μια ανάλυση χρέους από την ΕΚΤ η οποία να δείχνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και από το πώς μπορεί η χώρα να επιβιώσει εντός των δυνατοτήτων της.
Μάλιστα.

Αρκετά τα «εάν» του κ. Τσίπρα, οπότε η δήλωση είναι ασφαλής (για τον ίδιο). 

Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που ακούμε ότι θα «βγούμε» στις αγορές. Θυμίζουμε μόνο μια δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά

Κυνισμός


Μια ακόμα πλευρά της ...«κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης έδωσε χτες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των απεργών στις δομές Ειδικής Αγωγής. Στη δίκαιη αγωνία τους να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, η Θεανώ Φωτίου απάντησε κυνικά ότι το κράτος και το υπουργείο δεν έχουν «καμία ευθύνη» για τις δομές αυτές, επαληθεύοντας ότι χιλιάδες λαϊκές οικογένειες είναι αφημένες στην τύχη τους και καταφεύγουν αναγκαστικά σε δομές που στηρίζονται στην επιχειρηματική δράση και στη φιλανθρωπία. 
 
Στο αίτημα των εργαζομένων να περάσουν δομές και ιδρύματα στο κράτος, απάντησε πως κάτι τέτοιο θα ήταν «αντισυνταγματικό» και ότι το «κόστος» για το κράτος θα ήταν μεγάλο, ενώ τώρα τη βγάζει καθαρή με μια ψευτο-επιχορήγηση μέσω της Περιφέρειας. Στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με την απληρωσιά, πρότεινε να θεσμοθετηθούν τροφεία για τους «πλούσιους γονείς», εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι πολλές δομές επιβαρύνουν ήδη τους γονείς για τη φιλοξενία των παιδιών τους. 
 
Δίνοντας, τέλος, μια πρόγευση για τους άξονες στους οποίους θα κινείται το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ιδρυμάτων, έκανε λόγο για «επιχορήγηση», όχι για τη συνολική λειτουργία τους, αλλά για τις θέσεις φιλοξενίας των παιδιών εκείνων που οι οικογένειες δεν μπορούν να πληρώσουν. 
 
Φαίνεται, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να απεμπλέξει εντελώς το κράτος από τη στοιχειώδη πρόνοια που χρειάζονται τα παιδιά και οι οικογένειές τους, περιορίζοντας τα όποια κονδύλια στην κάλυψη μόνο εκείνων των περιπτώσεων που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης...

Βρώμικες λέξεις μόνο αυτές έχουν σημασία


Υπάρχουν λέξεις καθαρές, αμόλυντες, καλοφτιαγμένες. Λέξεις που προσπαθούν να μιλήσουν και τελικά δεν αρθρώνουν ούτε φθόγγο. Λέξεις όπως προοδευτικός, δημοκράτης, αριστερός. Ας μείνουμε στην τελευταία. Αριστερός : μια λέξη που δεν σημαίνει τίποτα. Μια λέξη που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας. Μια λέξη που μπορεί να την πει ο Τσίπρας η ακόμα και ο τελευταίος έρπων συριζαίος που ψάχνει μια ήσυχη βολική γωνιά,  στο καθεστώς της αριστερής κυβέρνησής του.
Αριστερός. Μια λέξη που μοιάζει καθαρή, θετική. Είναι όμως μια λέξη μπάσταρδη, που μοιάζει στις μπάσταρδες λέξεις της εξουσίας. Στις μπάσταρδες ιδέες της αριστερής διακυβέρνησης. Στις ιδέες που μεταβάλλονται κατά την φορά του ανέμου του περίφημου πολιτικού ρεαλισμού. Γιατί οι αριστεροί χαρτογιακάδες έχουν ειδική σχέση με τον ρεαλισμό. Δηλαδή με τον οικονομικό ρεαλισμό που συνάδει στην εξυπηρέτηση των δικών τους ταξικών συμφερόντων.

Ούτε εφησυχασμός, ούτε αναμονή


 
 
Στη συνέντευξή του στο «Reuters», ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Βιαζόμαστε για να βρεθούμε σε θέση να εκπληρώσουμε τα ορόσημα στο τέλος του Σεπτεμβρίου, στις αρχές του Οκτωβρίου, στο προγραμματισμένο Eurogroup, ώστε στο τέλος του Οκτωβρίου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση».
Είναι φανερό ότι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να επιταχύνει τις διεργασίες σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», θέμα που βάζει μετ' επιτάσεως και ο ΣΕΒ, συνολικά το κεφάλαιο στην Ελλάδα.

Άλλωστε, η κατάθεση (πιθανότατα) σήμερα στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την πρώτη «αξιολόγηση» και η ψήφισή τους, τις αμέσως επόμενες μέρες, δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προωθήσει με ταχύτητα μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύεται πρώτα και κύρια απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το ίδιο ισχύει και με τα μέτρα που προβλέπει η δεύτερη «αξιολόγηση» και κυρίως με τα Εργασιακά. Μπορεί ο υπουργός Εργασίας να ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση με το κουαρτέτο είναι στις 17 Οκτώβρη, ωστόσο, η συνέντευξη του πρωθυπουργού δείχνει ότι καμιά διάθεση δεν υπάρχει να καθυστερήσει η νομοθέτηση των νέων ανατροπών.