Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Ανακοίνωση για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Δασών

 

 

Σε ανακοίνωσή του για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Δασών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει τα εξής:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Δασών βρίσκει τα δάση και τα δασικά οικοσυστήματα στο στόχαστρο μιας διογκούμενης καταστροφής και συνεχιζόμενης υποβάθμισης. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, σε διεθνές επίπεδο, αντιμετωπίζει τα δάση ως πόρο που μπορεί να αυξήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου και ως έδαφος, για να επεκτείνει τις οικονομικές του δραστηριότητες, οδηγώντας στην υποβάθμισή τους και στην ταχύτατη αποψίλωση εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής γης ετησίως, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ζωής όλων των λαών του πλανήτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων της καπιταλιστικής ανάπτυξης στα δάση και τα δασικά οικοσυστήματα είναι η επέκταση των λεγόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα δάση, τα βουνά, τις παραλίες, τα νησιά και τις λίμνες της χώρας μας, μαζί με την πελώρια καταστροφή που επιφέρουν. Χιλιάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων και δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος διανοίγονται μέσα στα δάση και τα βουνά της χώρας, εκατομμύρια κυβικά μέτρα μπετόν και χιλιάδες ανεμογεννήτριες κυριολεκτικά φυτρώνουν σε κάθε βουνοκορφή, οδηγώντας σε τεράστια επιβάρυνση των δασικών οικοσυστημάτων, σε αλλαγές στην υδρογεωλογία και σε πρόσθετα πλημμυρικά φαινόμενα.

Τι περιμένετε; Οι λύκοι να σας ταΐσουν αντί να σας καταβροχθίσουν;


Με το ξέσπασμα του κύματος καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στον χώρο του θεάτρου, σχεδόν ταυτόχρονα (28.1.2021) άνοιξε η συζήτηση για την ανάγκη διαμόρφωσης κώδικα δεοντολογίας στον χώρο του Πολιτισμού. Η συζήτηση αυτή άνοιξε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του υπουργείου. Πρώτος ο υφυπουργός Πολιτισμού σαν έτοιμος από καιρό πρότεινε τη «λύση», την οποία στην πορεία επανέλαβε και ο πρωθυπουργός. Εκτοτε έχουν πληθύνει οι φωνές που μιλάνε για την αναγκαιότητα κατάρτισης τέτοιων κανονισμών. Κρατικοί φορείς (π.χ. διοίκηση Εθνικού Θεάτρου), πανεπιστημιακά ιδρύματα, ΜΚΟ, Ιδρύματα Πολιτισμού, εργοδοτικοί φορείς, όλοι μαζί διατείνονται ότι η λύση στο πρόβλημα της παρενόχλησης και της κακοποίησης στους χώρους δουλειάς είναι οι κώδικες δεοντολογίας λες και η αιτία του προβλήματος είναι η μέχρι τώρα απουσία τους.

Ολοι, δηλαδή, οι εκμεταλλευτές της δουλειάς των ηθοποιών και όλων των εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα εμφανίζονται ως αυτοί που τάχα θα λύσουν το πρόβλημα ή έστω θα στείλουν μήνυμα μηδενικής ανοχής.

Αναζητούν συνενόχους!

Σε άρθρο του ο υφυπουργός Πολιτισμού στην εφημερίδα «Τα Νέα» (Σαββατοκύριακο 20 - 21 Φλεβάρη) διατύπωσε με σαφήνεια ότι «δεν είναι πρόθεσή μας να υποκαταστήσουμε κανέναν» και κάλεσε για άλλη μια φορά το ΣΕΗ «να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους εργοδότες, προκειμένου να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο αυτορρύθμισης, που θα διασφαλίζει ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον».

“Αγάπη και συμπάθεια”…

 


Το να βγάζει ένα αστυνομικό όργανο το ματσούκι και ν’ αρχίσει να κοπανάει όποιον βρει γύρω του επειδή του είπανε «γιατί μας γράφεις, δεν κάναμε τίποτα», δεν είναι «καταστολή», είναι «γεγονός κατάχρησης» από αυτά που συμβαίνουν «όσο υπάρχει αστυνομία, όσο υπάρχει εξουσία»

«Αγάπη και συμπάθεια» επιστράτευσε χθες στη βουλή ο Χρυσοχοΐδης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ για την καταστολή.

Με «αγάπη και συμπάθεια» επιδόθηκε σε αλγεβρικές αποδείξεις ανυπαρξίας της καταστολής και της κλιμάκωσής της:

«Σε 12 μήνες», είπε, «έγιναν 12.000.000 αστυνομικοί έλεγχοι για την πανδημία. Πόσα επεισόδια έγιναν; 10, 15, 20, 50, 100; Εγώ λέω 100 στα 12.000.000. Μοιάζει με καταστολή, κλιμακούμενη κιόλας;»

Σωστά! Στους 12.000.0000  αστυνομικούς ελέγχους θα έπρεπε να έχουν γίνει τουλάχιστον 200.000 «επεισόδια» ώστε να δικαιούμαστε να μιλάμε για καταστολή και από 500.000 και πάνω για να την ονομάσουμε κλιμακούμενη…

Μέχρι να συμπληρωθούν αυτοί οι αριθμοί, το να βγάζει ένα αστυνομικό όργανο το ματσούκι και ν’ αρχίσει να κοπανάει όποιον βρει γύρω του επειδή του είπανε «γιατί μας γράφεις, δεν κάναμε τίποτα», δεν είναι «καταστολή», είναι «γεγονός κατάχρησης» από αυτά που συμβαίνουν «όσο υπάρχει αστυνομία, όσο υπάρχει εξουσία». Προσέξτε: «όσο υπάρχει»! Διότι στο τέρμα του δρόμου που βαδίζουν οι υπουργοί της ΝΔ, αστυνομία και εξουσία μέλλεται να εξαλειφθούν…

Στα μαχαίρια


Οσοι αναρωτιούνται ποιο είναι το πραγματικό υπόβαθρο της «βαθιάς διαίρεσης» στις ΗΠΑ, που εντοπίζουν όλες οι αστικές αναλύσεις, δεν έχει παρά να διαβάσει την είδηση που αναπαράγεται από προχτές στα διεθνή πρακτορεία: Το Τέξας και 16 ακόμα αμερικανικές πολιτείες κατέθεσαν αγωγή κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν για την απόφασή του να ανακαλέσει την άδεια κατασκευής του πετρελαϊκού αγωγού «Keystone XL», που προοριζόταν να μεταφέρει 830.000 βαρέλια βαρύ αργού πετρελαίου ημερησίως από την Αλμπέρτα του Καναδά στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ. Την αγωγή κατέθεσε ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας και την προσυπογράφουν οι γενικοί εισαγγελείς των άλλων πολιτειών, όπου η βασική οικονομική δραστηριότητα στηρίζεται κυρίως στο πετρέλαιο. Ο Μπάιντεν καταγγέλλεται ότι δεν έχει τη μονομερή εξουσία για την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής, η οποία έχει καθοριστεί από το Κογκρέσο. Ο νέος Πρόεδρος, ωστόσο, από τις πρώτες κιόλας μέρες έχει υπογράψει έναν μεγάλο αριθμό εκτελεστικών διαταγμάτων, στο όνομα της κλιματικής αλλαγής, που ευνοούν τους ομίλους της «πράσινης ανάπτυξης», σε βάρος όσων συνεχίζουν να συνδέουν τα συμφέροντά τους με πιο «παραδοσιακές» μορφές Ενέργειας, όπως το πετρέλαιο. Το συγκεκριμένο παράδειγμα, που δεν είναι το μοναδικό, είναι ενδεικτικό της βαθιάς ενδοαστικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ, που κορυφώθηκε προεκλογικά και αφορά στη σύγκρουση ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Σε μια περίοδο μάλιστα που η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ αμφισβητείται στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, τροφοδοτώντας τον καβγά ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης για το ποια πολιτική στην οικονομία και στις διεθνείς σχέσεις θα μπορούσε να προστατέψει καλύτερα τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων.

ΤΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Συγκέντρωση ενάντια στα εργοστάσια καύσης επικίνδυνων αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου

 

 

Συγκέντρωση ενάντια στα εργοστάσια καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου διοργανώνει η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σήμερα Κυριακή 21 Μάρτη, στις 11 π.μ., στην πλατεία της Σίνδου.

Στη συγκέντρωση θα μιλήσει η Λίνα Χατζηκυριάκου, δημοτική σύμβουλος Δήμου Δέλτα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί τον λαό με τη συμμετοχή του να εκφράσει την αντίθεσή του στη διαχείριση και επεξεργασία των αποβλήτων με μοναδικό σκοπό το κέρδος, γιατί αυτή η πολιτική βλάπτει σοβαρά την υγεία και το περιβάλλον. Να απαιτήσει:

  • Διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων με αποκλειστικά κρατική ευθύνη.
  • Ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος (δασών, υδάτινων πόρων, εδαφών κλπ.).
  • Ενίσχυση των αντίστοιχων υπηρεσιών σε μέσα, μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
902gr