Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Η επόμενη μέρα στο πανεπιστήμιο δεν θα είναι ποτέ η ίδια

 


Κύριοι πρυτάνεις,

Με την τελευταία σας ανακοίνωση, εμφανίζετε εαυτούς ως υπερασπιστές της ακαδημαϊκής κοινότητας και μιλάτε και στο όνομα των εργαζομένων.

Σας λέμε: Όχι στο δικό μας όνομα. Το όργιο καταστολής που ζήσαμε προχτές, με εκατοντάδες οπλισμένους και με πλήρη εξάρτυση αστυνομικούς να σπρώχνουν, να δέρνουν, να ψεκάζουν χημικά, να ρίχνουν κρότου – λάμψης ενάντια σε φοιτητές και εργαζόμενους, προκαλεί αποστροφή, αγανάκτηση, οργή.

Οι πραιτωριανοί που έκαναν επιδρομή στο ΑΠΘ και έδειραν όποιον και όποια βρήκαν μπροστά τους, που έκαναν συλλήψεις ακόμα και στον σωρό, που δεν έδιναν λόγο σε κανέναν παρά τις επίμονες ερωτήσεις εκλεγμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και του κοινοβουλίου, δεν θα νομιμοποιηθούν ούτε θα δικαιολογηθούν στο όνομά μας. Οι επικεφαλής τους, από τη διμοιρία – στο σώμα – σε ολόκληρη την επιχείρηση, ακόμα και η εισαγγελέας που υποτίθεται ότι επέβλεπε, δήλωσαν όλοι αναρμόδιοι να δώσουν κάποια εξήγηση και παρέπεμπαν σε άνωθεν εντολές! Εντολές που εσείς προκαλέσατε.

ΟΓΕ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αποφάσισαν συγκέντρωση για την 8η Μάρτη στο Άγαλμα Βενιζέλου

 

 

Διαδικτυακή σύσκεψη πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 1 Μάρτη τα Σωματεία εργαζομένων, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα των Συλλόγων και των Ομάδων Γυναικών Θεσσαλονίκης μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, όπου αποφάσισαν κοινές πρωτοβουλίες που θα κλιμακωθούν με συγκέντρωση τη Δευτέρα 8 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ.,στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Όπως αποφασίστηκε, αγωνιστικά θα τιμήσουν την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, που αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ανάπτυξη της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ώστε να δοθεί μαχητική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων: Ένωση εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων Βιομηχανικού επισιτισμού Κεντρικής ΜακεδονίαςΣυνδικάτο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορικής,Ένωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ), Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου – Καλλυντικών, Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων Τύπου – Χάρτου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Όταν οι Σοβιετικοί «έφτασαν» πρώτοι στον πλανήτη της Αφροδίτης

 


 

Μία ξεχασμένη διαστημική αποστολή από το μακρινό 1966.

Οι Σοβιετικοί είναι οι πρώτοι που προσεδάφισαν ανθρώπινη κατασκευή σε άλλον πλανήτη, μια μέρα σαν χθες το 1966 και για να μην μπερδευτείς, να εξηγήσουμε κάτι κατ’ αρχάς: η Σελήνη δεν είναι πλανήτης. Είναι δορυφόρος -επομένως βγάλε απ’ το μυαλό σου ό, τι έχει να κάνει με αποστολή στη Σελήνη.

Και κάτι ακόμα: ο πλανήτης που είχαν βάλει αρχικά στο μάτι οι δύο υπερδυνάμεις στον Ψυχρό Πόλεμο, δεν ήταν ο Άρης, αλλά η Αφροδίτη… γιατί είναι κοντά στον ήλιο, φαινόταν σαν να πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να έχει κάποιου είδους μορφής ζωής, και επίσης επειδή, όπως και το φεγγάρι, αποτελούσε πάντα ένα άστρο που η ανθρωπότητα το αποθέωνε απ’ τα αρχαία χρόνια. Η Αφροδίτη δεν είναι άλλος πλανήτης από τον Αποσπερίτη (ή Αυγερινό), το ουράνιο σώμα που λάμπει περισσότερο στον ουρανό μας μετά το φεγγάρι.

Έντονες αντιδράσεις για το «κόψιμο» των σχολικών γευμάτων - Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή

 

  Πηγή: Eurokinissi

Χωρίς γεύμα στα σχολεία μένουν από σήμερα μέχρι νεωτέρας οι 185.000 μαθητές σε όλη τη χώρα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διανομής γευμάτων στα σχολεία, καθώς με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης έληξε η σύμβαση έργου, με αποτέλεσμα οι εταιρίες που παρείχαν τα γεύματα στα σχολεία, να σταματήσουν.

Το υπουργείο Παιδείας, σπεύδει να «ρίξει το μπαλάκι» στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στην καθυστέρηση της έγκρισης της νέας σύμβασης έργου. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι το υπουργείο Παιδείας δεν φρόντισε να κινηθούν έγκαιρα οι απαραίτητες διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο πότε θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση της διανομής.

Παζλ... κινδύνων

 

Λίγες μόλις μέρες απ' όταν ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, έλεγε πως «εκτός απ' τον East Med υπάρχουν κι άλλα σχέδια» για το πώς τα μονοπώλια της Ενέργειας, όπως η «Chevron», θα εξάγουν αέριο από την Ανατ. Μεσόγειο στην ΕΕ, και ότι το κύριο είναι να δημιουργηθεί «περιφερειακή αγορά Ενέργειας» στην περιοχή, οι εξελίξεις έρχονται... να τον επιβεβαιώσουν. Για παράδειγμα, Ισραήλ και Αίγυπτος ήρθαν σε συμφωνία για αγωγό που θα μεταφέρει αέριο από τα ισραηλινά κοιτάσματα στους σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Σίσι αδειοδοτεί θαλάσσια οικόπεδα για έρευνες, παίρνοντας υπόψη τις συντεταγμένες που έχει καταθέσει η Τουρκία για τη χάραξη ΑΟΖ στην Ανατ. Μεσόγειο. Εσχάτως, μάλιστα, αποκαλύπτεται πως στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για εναλλακτική «εικονική» χάραξη του «EastMed», που θα παρακάμπτει την Κύπρο και θα περνάει μέσω Αιγύπτου στην Κρήτη κι από εκεί στην Αλεξανδρούπολη. Ολα αυτά, ενώ επίκειται η 5μερής για το Κυπριακό, όπου κοινή συνισταμένη όλων των διχοτομικών σχεδίων είναι η προώθηση «λύσεων αμοιβαίου οφέλους» για τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων.
 

Οσο κι αν οι εξελίξεις αυτές είναι ακόμα ρευστές και εντάσσονται στο εν εξελίξει ιμπεριαλιστικό παζάρι, αξίζει να θυμηθεί κανείς τα πανηγύρια για τον «EastMed», που «με τη στήριξη των ΗΠΑ» ήταν το «απόλυτο όπλο» για την ακύρωση τάχα των τουρκικών διεκδικήσεων, επειδή σύμφωνα με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, «συνδέει» τα συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων των ΗΠΑ με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Το ίδιο ισχύει και με τις συμφωνίες καθορισμού ενός τμήματος της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κρύψει τους επικίνδυνους συμβιβασμούς (π.χ. μικρότερη επήρεια στα νησιά, ακόμα και στην Κρήτη) ως «λεπτομέρειες» μπροστά στη «μεγάλη εικόνα», παρουσιάζοντάς την ως συμφωνία «που ακυρώνει τις τουρκικές διεκδικήσεις» και άλλα τέτοια. Τι αποδεικνύεται λοιπόν ξανά; Οτι τα σχέδια για την «περιφερειακή αγορά Ενέργειας» που προωθούν ΗΠΑ - ΕΕ, με το βλέμμα και στην ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, όχι μόνο δεν σηματοδοτούν «ασφάλεια» και «σταθερότητα», αλλά είναι «Κερκόπορτα» τεράστιων κινδύνων για τον λαό, από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας. Δεν είναι «ασπίδα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, αλλά «βαρίδι», που οδηγεί σε επικίνδυνες διευθετήσεις και διαμορφώνει προϋποθέσεις για τον επόμενο γύρο των ανταγωνισμών. Κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που στηρίζουν αυτούς τους σχεδιασμούς για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, είναι ξανά εκτεθειμένοι απέναντι στον λαό.

Ένταση της πάλης

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

Ενώ το σύστημα Υγείας βρίσκεται σταθερά «στο κόκκινο», ασθενείς χάνουν τις θεραπείες και τις αναγκαίες εξετάσεις τους, υγειονομικοί κάνουν μέρες να δουν τα σπίτια τους από τις απανωτές εφημερίες και οι εισαγωγές σε κλίνες και ΜΕΘ Covid έχουν προκαλέσει έμφραγμα στα νοσοκομεία, ο πρωθυπουργός ...διαπιστώνει ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι «ικανοποιητική», όπως και η «συνεργασία» του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, τον οποίο αρνείται ακόμα και τώρα να επιτάξει!

Την ώρα που επιβεβαιώνεται ο δεύτερος νεκρός εργαζόμενος από κορονοϊό σε σούπερ μάρκετ και οι καταγγελίες των σωματείων κάνουν λόγο για εκατοντάδες κρούσματα σε χώρους δουλειάς και μηδενικούς ελέγχους για μέτρα Υγείας - Ασφάλειας, τα κυβερνητικά επιτελεία επαναλαμβάνουν μονότονα ότι η «ατομική ανευθυνότητα» είναι ο κρίκος που πρέπει να σπάσει για να σταματήσει η διασπορά του ιού!

Ενώ οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με το σταγονόμετρο και το πολύτιμο εμβόλιο γίνεται βορά στα κέρδη και τους ανταγωνισμούς κρατών και φαρμακοβιομηχανιών, ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό και εμβόλια καθυστερούν εγκληματικά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού και γέροι άνθρωποι μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα, σε απομακρυσμένες κυρίως περιοχές, για να κάνουν το εμβόλιο, η κυβέρνηση με τα παπαγαλάκια της κουνάνε το δάχτυλο στους ναυτεργάτες, που απεργούν για το μεροκάματο και την Ασφάλισή τους, κατηγορώντας τους ότι υπονομεύουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα!