Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ


Όχι στην κοροϊδία, τώρα επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, τώρα κατώτατος μισθός 751 ευρώ

 


«Όχι στην κοροϊδία για τον κατώτατο μισθό, μπροστά οι δικές μας ανάγκες, τώρα επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, τώρα κατώτατος μισθός 751 ευρώ» επισημαίνει το ΚΚΕ σε φυλλάδιό του με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό

Ολόκληρο το φυλλάδιο του ΚΚΕ (και σε PDF στο τέλος του κειμένου):

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΤΩΡΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
ΤΩΡΑ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 751 ΕΥΡΩ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 έλεγε ότι ο πρώτος νόμος που θα έφερνε στη Βουλή θα ήταν η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, η κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

"Είναι δέσμευση ότι θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ… Είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας τα 751 ευρώ. Θα έρθουν με νόμο, όπως με νόμο καταργήθηκαν. Όμως μετά θα λειτουργήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, από το νόμο και μετά... Δε θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός με νόμο".
Αλέξης Τσίπρας, (10 μέρες πριν τις εκλογές, 15/1/2015)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Αρπάζουν ξανά τα αποθεματικά δημόσιων φορέων, δήμων και περιφερειών
Την αρπαγή καταγγέλλει με ανακοίνωση - παρέμβαση η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Η αρπαγή του συνόλου της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων και οργανισμών, όπως ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά., προβλέπεται σε νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) με στόχο τον «αποτελεσματικό έλεγχο» και την κατακρεούργηση των «δαπανών» αλλά και το χτίσιμο των λεγόμενων «δημοσιονομικών αποθεμάτων», που, μεταξύ άλλων, αποτελούν «κράχτη» για τους «επενδυτές», στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων κρατικών δανείων από τις χρηματαγορές.Η κυβερνητική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, έρχεται να ενεργοποιήσει τη σχετική διάταξη νόμου της σημερινής κυβέρνησης, στην πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

Της «προόδου» κι αυτός


Μέχρι και βαμμένοι αντικομμουνιστές επιστρατεύονται για να αποθεώσουν τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ και για να κάνουν «μαθήματα» ιστορικής μνήμης στο ΚΚΕ, ώστε να κρυφτεί ο ΝΑΤΟικός της χαρακτήρας. Τελευταίο κρούσμα ο γνωστός «κομμουνιστολόγος» (βλ. αντικομμουνιστής) καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης, υπέρμαχος της συμφωνίας και από τους τελευταίους που έπιασαν στασίδι στην «προοδευτική συμμαχία» του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντας στη σχετική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Ο άνθρωπος αυτός, που η ακαδημαϊκή του «καριέρα» στηρίχτηκε στην εξίσωση κομμουνισμού - φασισμού, στη δικαίωση των ταγματασφαλιτών, στη ρητορεία περί «ερυθράς τρομοκρατίας» του ΕΑΜ, τώρα, με άρθρο του στην «Καθημερινή», παριστάνει τον τιμητή της Ιστορίας του ΚΚΕ και κουνάει το δάχτυλο στο Κόμμα επειδή δεν στήριξε τη συμφωνία! Μηρυκάζει μάλιστα όσα γράφουν επώνυμοι και ανώνυμοι ΣΥΡΙΖΑίοι στο διαδίκτυο για τους Σλαβομακεδόνες που θυσιάστηκαν για το Κόμμα και που δήθεν σήμερα το ΚΚΕ δεν τους τιμά... Κι έτσι, ο κ. καθηγητής διαπιστώνει ότι το ΚΚΕ είναι το «κακομαθημένο παιδί της Μεταπολίτευσης», αφού κάνει «σκληρή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ». Τέτοια είναι λοιπόν η «πρόοδος» στο μέτωπο που φτιάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με καταλύτη τα «ναι» και τα «όχι» στις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στα Βαλκάνια. Μόνο ο Γκοτζαμάνης ο ίδιος λείπει για να συμπληρωθεί το ...προοδευτικό καρέ.

Έτοιμη για όλα


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Με βαριά ΝΑΤΟική ατζέντα στα Βαλκάνια και στην Ανατ. Μεσόγειο ξεκινάει ο Φλεβάρης για την κυβέρνηση, μετά τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, καθώς μέσα στον ερχόμενο μήνα και μέχρι τα τέλη Μάρτη προγραμματίζονται μια σειρά από συναντήσεις και επαφές για όλα τα ανοιχτά μέτωπα στην περιοχή.

Στις αρχές Φλεβάρη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ερντογάν, στο φόντο της κλιμακούμενης επιθετικότητας της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου κι ενώ αναθερμαίνεται η συζήτηση για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου η Τουρκία αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ ως «κρίσιμος εταίρος» στην περιοχή, που πρέπει να παραμείνει στο «δυτικό» στρατόπεδο και να ανακοπεί η επιρροή της Ρωσίας, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν.

Ανακοίνωση για το υπουργικό συμβούλιο και τις εξαγγελίες για τον κατώτατο μισθό



Σε ανακοίνωσή του για το υπουργικό συμβούλιο και την εξαγγελία για τον κατώτατο μισθό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει τα εξής:

«Αφού ο πρωθυπουργός μάζεψε τους υπουργούς, για να στήσει μια ακόμη προεκλογική φιέστα στις πλάτες των εργαζομένων, θα έπρεπε -τιμής ένεκεν- να καλέσει και τον πρώην υπ. Εργασίας της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, Γ. Βρούτση, απ’ τη στιγμή που το δικό του μνημονιακό νόμο ενεργοποιεί σήμερα η κυβέρνηση, αφού μόλις πριν ένα μήνα απέρριψε ξανά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση, που συμπλήρωσε 4 χρόνια θητείας αυτές τις ημέρες, διατυμπάνιζε ότι ο πρώτος νόμος της θα ήταν η επαναφορά στα 751 ευρώ. Αφού για 4 χρόνια διατήρησε τους άθλιους μισθούς και τον υποκατώτατο, έρχεται με τη σημερινή της απόφαση να μονιμοποιήσει το αντεργατικό πλαίσιο και την ενεργοποίηση της άθλιας διάταξης, σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με απόφαση του υπ. Εργασίας, απαγορεύοντας έτσι τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων για το ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο νόμος αυτός λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια, ως επιταχυντής της μείωσης του μέσου μισθού και συνεχίζει.

Τέσσερα χρόνια μετά...




Να συγκρίνει την Ελλάδα που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «της ύφεσης, της ακραίας φτώχειας και παρίας της διεθνούς σκηνής», με την Ελλάδα «των πολλών», της «δίκαιης ανάπτυξης» και την «πρωταγωνίστρια θετικών εξελίξεων στα Βαλκάνια», καλεί ο πρωθυπουργός τον λαό σε συνέντευξή του στο «Economist», πλέκοντας το παραμύθι για την υποτιθέμενη «ιστορική χρονιά» που θα ζήσει ο λαός το 2019.

Οι συγκρίσεις αυτές, βέβαια, για την τετράχρονη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, είναι παραπάνω από αναγκαίες για τον λαό. Οχι όμως με κριτήριο τη λογική του «μικρότερου κακού» και των μειωμένων απαιτήσεων, που καλλιέργησε μαζικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με κριτήριο τα όσα έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα, τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες που συνθλίβονται από την πολιτική και αυτής της κυβέρνησης.