Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΕΝΤΕΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ Απαιτείται η πλήρης κατάργηση τους και όχι προτάσεις ενταγμένες στους εμπορικούς πολέμους και ανταγωνισμούς

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Associated Press

 

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για το ζήτημα της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού, αναφέρει τα εξής:

«Τα εμβόλια και τα φάρμακα, που είναι επιτεύγματα της επιστήμης και της ανθρώπινης εργασίας, αντί να αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα των λαών, μετατρέπονται σε χρυσοφόρα εμπορεύματα στα χέρια των μεγάλων εταιριών.

Γι’ αυτό το λόγο σήμερα απαιτείται η πλήρης κατάργηση της πατέντας που είναι μια ακόμη όψη του παρασιτισμού της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, απαιτείται κρατική κοινωνικοποιημένη βιομηχανία φαρμάκου, απαιτείται διεθνής συνεργασία για την προαγωγή της έρευνας και της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων.

Ο παραλογισμός του καπιταλισμού

 

15 μήνες μετά το πρώτο κρούσμα της πανδημίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ αλλά και διεθνώς, η κατάσταση παραμένει δραματική για τα λαϊκά στρώματα. Στην Ευρώπη, μόνο από τις αρχές του έτους έχουν πεθάνει από τον ιό σχεδόν μισό εκατομμύριο, ενώ τα συστήματα Υγείας έχουν μετατραπεί σε συστήματα μιας νόσου, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό επιφέρει.

Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι οι κυβερνήσεις, παρότι είχαν 10 πολύτιμους μήνες να λάβουν εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουν τη ζωή του λαού, δεν το έκαναν, αγνοώντας τόσο την πείρα που είχε αποκτηθεί για το τι έπρεπε να γίνει όσο και τα αιτήματα των εργαζομένων σε νοσοκομεία, σχολεία, ΜΜΜ και χώρους εργασίας. Ετσι, οι προκλητικοί πανηγυρισμοί των κυβερνήσεων για τη διαχείριση της πανδημίας κατά το πρώτο κύμα και στην Ελλάδα αλλά και σε ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, όπως είναι η Γερμανία, κομματιάστηκαν πάνω στο δεύτερο κύμα.

Αρα τo ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιο είναι το κοινό στοιχείο σε όλα αυτά τα κράτη. Γιατί, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, σκοπίμως αποδίδεται σε αρκετές περιπτώσεις αυτή η κατάσταση σε τάχα ανικανότητα των κυβερνήσεων ή ακόμα και πιο συγκεκριμένα των αρμόδιων υπουργών Υγείας. Οχι ότι δεν υπάρχει και αυτή η πλευρά, αλλά δεν είναι αυτή ούτε η αιτία ούτε το κοινό στοιχείο. Δηλαδή, στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, ισχυρές καπιταλιστικές χώρες που μετράνε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, είναι άχρηστοι - ανίκανοι όλοι, μαζί και τα επιτελεία επιστημόνων που έχουν; Δεν μπορεί...

Τα λαγωνικά της δημοσιογραφίας

 

 

Εδώ και μήνες από την έναρξη της πανδημίας μια βασική εστία υπερμετάδοσης του ιού ήταν και παραμένουν να είναι τα ΜΜΜ, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι στριμώχνονται καθημερινά για να πάνε στις δουλειές τους, όπου και εκεί βέβαια βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων προστασίας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο που δεν χωράνε στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων κλπ.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν εδώ και ένα χρόνο, και ενώ καθημερινά για μια σειρά ΜΜΕ αυτά τα ζητήματα βρίσκονται εκτός «πεδίου», κουκουλώνοντας τις κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση, παρουσιάζοντάς τα λίγο πολύ ως φυσικά φαινόμενα, κάνοντας γαργάρα ακόμα και το γεγονός ότι τα περίφημα «νέα λεωφορεία» είναι χωρίς παράθυρα, ενώ αντίθετα η μόνη ασχολία τους είναι η ατομική ευθύνη...

Σήμερα ημέρα απεργίας επέλεξαν κάποιοι να κάνουν ρεπορτάζ για το στρίμωγμα στα λεωφορεία για την οποία ευθύνεται ...ποιος άλλος; Η απεργία στα υπόλοιπα ΜΜΜ!

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021 Θεσσαλονίκη: Μήνυμα συνέχισης του αγώνα για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας (VIDEO - ΦΩΤΟ)



Με μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης, από τους απεργούς της Θεσσαλονίκης που στέλνουν μήνυμα αγώνα, τιμούν τους νεκρούς της εργατικής τάξης και καταδικάζουν τα σχέδια κυβέρνησης, εργοδοσίας, ΕΕ για κατάργηση του 8ωρου, ολοκληρώθηκε η απεργιακή συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς που διοργάνωσαν εργατικά σωματεία και συνδικάτα της πόλης.   

Στην κεφαλή της πορείας, το πανό έγραφε «Τα κέρδη τους οι νεκροί μας - Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής» ενώ το συγκρότημα με τα χάλκινα έδινε το ρυθμό παίζοντας αγωνιστικά τραγούδια. 

Νωρίτερα, η μεγάλη και μαζική συγκέντρωση έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου όπου χαιρετισμό απηύθυνε η Δάφνη Κατσίμπα προέδρου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και την κεντρική ομιλία έκανε ο Κυριάκος Τσιαούσης πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ (διαβάστε εδώ αναλυτικά). 

Πιάνουμε το νήμα!

 

 

Σήμερα η εργατική τάξη τιμά τη δική της Κόκκινη Πρωτομαγιά. Η πανελλαδική πανεργατική απεργία, που έχουν κηρύξει εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, πιάνει το νήμα από όλες τις προηγούμενες Πρωτομαγιές, που καθεμιά έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα στους αγώνες των εργαζομένων για μια καλύτερη ζωή, στην πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές τους.

Πιάνει το νήμα από την περσινή μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, της «οργανωμένης απειθαρχίας», που άνοιξε τον δρόμο ώστε και μέσα στα lockdowns να εκφραστεί πολύμορφα η λαϊκή διαμαρτυρία και διεκδίκηση, να ακουστεί δυνατά κάτω από τη μάσκα η φωνή των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων.

Αποτελεί συνέχεια μιας μεγάλης, πολύμορφης δράσης των συνδικάτων και των άλλων φορέων του κινήματος για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και του λαού, που πληρώνουν βαρύ το τίμημα από τη διαχείριση της πανδημίας και της κρίσης με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.