Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Εξάμηνη μείωση μισθού «για να ζήσουν οι επιχειρήσεις» δηλώνει κυνικά ο Γ. Βρούτσης


  Πηγή: Eurokinissi

Αναλώσιμοι οι εργαζόμενοι για τον υπουργό Εργασίας, την κυβέρνηση και το απάνθρωπο σύστημα που υπηρετούν! Κυνικά ο υπουργός Eργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι «για να ζήσουν οι επιχειρήσεις» μπορούν για έξι μήνες να απασχολούν το μισό προσωπικό, πληρώνοντας τον μισό μισθό, όπως προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως μεταξύ άλλων η κυβέρνηση έδωσε στις επιχειρήσεις που λειτουργούν το «εργαλείο της ευελιξίας», δηλαδή -όπως είπε- μπορούν «να χρησιμοποιούν το 50% του προσωπικού με τις μισές αποδοχές για να ζήσουν οι επιχειρήσεις». Επί της ουσίας παρέχεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να φορτώσει και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων τις επιπτώσεις των μέτρων για τον κορονοϊό, όπως έγινε και στα χρόνια των μνημονίων. Οι δηλώσεις του Γ. Βρούτση περιγράφουν ολοκάθαρα το κυβερνητικό σκεπτικό για το πώς εννοούν την «επανεκκίνηση της οικονομίας» μετά την πανδημία.

Τώρα λογαριαζόμαστε... Μετά θα είναι αργά...



Τις τελευταίες ώρες στα δημοφιλή hashtag του Τwitter είναι ένα που αναφέρει #ΜεταΘαΛογαριαστουμε. Εύκολα μπορεί να καταλάβει ποιος μηχανισμός το προωθεί. Πρόκειται για ένα πλέγμα ΜΜΕ, λογαριασμών και «προσωπικοτήτων» από τον ΣΥΡΙΖΑ... Αλήθεια ποιος αφήνει κάτι για μετά όταν η ανάγκη είναι ΤΩΡΑ;

ΤΩΡΑ λείπουν Μοναδικές Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Αντί για 3.500 ΜΕΘ που σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα έπρεπε να λειτουργούν, τώρα λειτουργούν 650. Η δημιουργική στατιστική και οι διακηρύξεις περί «θωρακισμένου συστήματος Υγείας» του υπουργού Υγείας και της κυβέρνησης καταρρέει μπροστά στην πραγματικότητα.

ΤΩΡΑ η κυβέρνηση πρέπει να εξοπλίσει με μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής το υγειονομικό προσωπικό. Προς το παρόν βέβαια το υπουργείο Υγείας δεν δέχεται καν να συναντήσει και να συζητήσει με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Η λογική εξήγηση πίσω από τους παράλογους θανάτους της Λομβαρδίας


«Η βρώμικη συνείδηση των αφεντικών» του Ιταλού δημοσιογράφου  Giorgio Cremaschi



«Οι δύο επαρχίες του Μπέργκαμο και της Μπρέσια συγκεντρώνουν από μόνες τους το ένα τέταρτο όλων των κρουσμάτων και σχεδόν το 30% των θανάτων σε ολόκληρη την Ιταλία.

Και η εξήγηση είναι απλή: Αμφότερες είναι οι δύο πιο βιομηχανοποιημένες επαρχίες στη χώρα. Άρα, το να ζητείται να παραμείνει ο κόσμος στο σπίτι και να αφήνουν τα εργοστάσια ανοικτά σημαίνει στην πραγματικότητα ότι δεν κλείνει τίποτα, αφού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώνονται να βρίσκονται μαζί σε κλειστούς χώρους για ώρες.

Κενό...... γράμμα


Κενό... 
 
Μεγάλη προβολή έγινε από τα ΜΜΕ στις αναφορές του Σ. Τσιόδρα για την ανάγκη να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι από την επιδημία του κορονοϊού, επειδή «το θαύμα της ιατρική επιστήμης είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων, πολλοί εκ των οποίων είναι οι μανάδες και πατεράδες μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας» και επομένως «τιμούμε όλους, σεβόμαστε όλους, προστατεύουμε όλους, κατεξοχήν αυτούς». Τα μεγάλα λόγια για τους ηλικιωμένους και την προστασία τους είναι «κενό γράμμα», αφού η πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων τους αφήνει εκτεθειμένους σε ένα σύστημα Υγείας που δεν μπορεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες σε κανονικές περιόδους, πόσο μάλλον σε περίοδο επιδημίας.

... γράμμα
 
Καμία «τιμή» στους μεγαλύτερους δεν αποδίδει το ασφαλιστικό σύστημα, που τους βγάζει στη σύνταξη στα 67, με προοπτική τα 72, που τους καταδικάζει σε «ενεργό γήρανση», δηλαδή σε δουλειά μέχρι θανάτου, που τους φιλοδωρεί με συντάξεις - ψίχουλα, πετσοκομμένες από όλες τις κυβερνήσεις. Τέλος, κανένας «σεβασμός» στους γεροντότερους και συνολικά στα λαϊκά στρώματα δεν υπάρχει όταν σήμερα «το θαύμα της ιατρικής επιστήμης», η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής, επιτρέπουν καλύτερη ποιότητα ζωής, ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών, αλλά στο σημερινό σάπιο σύστημα συζητάμε για την ώρα που οι γιατροί θα πρέπει να διαλέξουν ποιον θα σώσουν και ποιον θα καταδικάσουν σε θάνατο, επειδή το δημόσιο σύστημα Υγείας «δεν αντέχει». Η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού απέναντι στην επιδημία, ιδιαίτερα των μεγαλύτερων σε ηλικία, επιβάλλει τώρα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των υγειονομικών για ουσιαστική στήριξη του συστήματος Υγείας. Επιβάλλει να δυναμώσουν οι αγώνες του λαού για Υγεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Ναρκω-κουλτούρα, εξαρτημένοι και κορονοϊός



Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα που λαμβάνονται ανά τον κόσμο για τον περιορισμό της διασποράς, υπάρχουν ορισμένες ειδικές κατηγορίες που κινδυνεύουν να βρεθούν πολλαπλά εκτεθειμένες και απαιτούνται πρόσθετα μέτρα πρόληψης και προστασίας, με ευθύνη του κράτους. Μια τέτοια κατηγορία είναι οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, για τους οποίους οι επιστήμονες έχουν σημάνει καμπανάκι κινδύνου, καθώς εκτός από τον κίνδυνο να νοσήσουν, αντιμετωπίζουν και πρόσθετες δυσκολίες πρόσβασης σε θεραπεία. Η γενική κατάσταση της υγείας των εξαρτημένων, ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι συνθήκες που συνδέονται με τη χρήση αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού, ενώ το «πεσμένο» ανοσοποιητικό τους σύστημα, τους καθιστά πιο ευπρόσβλητους με δυσμενέστερη πρόγνωση.

Το ζύγι...


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

Η κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων έφτασε και στη γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας, με την κυβέρνηση να επικαλείται εκτός από τη σχετική γνώμη των ειδικών, την «κοινωνική ανευθυνότητα» - όπως λέει - που δείχνουν «ορισμένοι πολίτες».

Προφανώς και δεν υπάρχει αμφιβολία για την ανάγκη να παρθούν τα αναγκαία μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, όπως συστήνουν και οι ειδικοί επιστήμονες. Την ίδια στιγμή, όμως, τα - με επιστημονικά κριτήρια διαμορφωμένα - αιτήματα των γιατρών και των υγειονομικών για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Yγείας η κυβέρνηση όχι μόνο τα αγνοεί, αλλά πολλές φορές τείνει να προσαρμόζει την επιστημονικότητα όπως τη συμφέρει.

Έτσι συνέβη με το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μένουν εκτός δουλειάς οι υγειονομικοί που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα του ιού, χρόνος που μειώθηκε «επιστημονικά» από τις 14 στις 7 μέρες. Έτσι συνέβη και με το τι είδους μάσκες θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους οι υγειονομικοί για να προστατευτούν και άλλα πολλά.