Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Τα Μαύρα Παιδιά του ... Μπενα

 



Οποιος καεί στο πλιγούρι φυσάει και το γιαούρτι, λέει ο λαός μας. Με όλη την εξέλιξη, το ρητό δεν αντικαταστάθηκε με το όποιος καεί στην αστακόσουπα φυσάει και την κρύα αγγουρόσουπα. Ετσι κι ο φίλος μας ο Μακρόν, που στην Πνύκα με φόντο τον Παρθενώνα φούσκωνε το ιστορικό μας εγώ με αναφορές στη Δημοκρατία που γεννήσαμε και στο ευρωπαϊκό «κόπι πάστε» της. Ο 26χρονος Αλεξάντρ Μπεναλά, σωματοφύλακας του Μακρόν, πρωταγωνίστησε το '18 σε μείζον σκάνδαλο και παρ' ολίγον να τον ρίξει. Στην απεργία της Πρωτομαγιάς τότε, με τη γαλλική εργατιά στους δρόμους, φόρεσε αστυνομικό κράνος και περιβραχιόνιο και την έπεσε στους διαδηλωτές. Βιαιοπράγησε. Κυριολεκτικά οργίασε. Ο αυταρχικός και νταβραντισμένος ευνοούμενος, με 10.000 ευρώ μηνιαίο μισθό και το ψευδώνυμο «λευκός λύκος», είχε την ατυχία ένας αυτόπτης μάρτυρας να τον καταγράψει σε βίντεο και ευτυχώς να τον αναρτήσει αμέσως στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Πρόεδρος Μακρόν όμως, με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το κράτησε μανιάτικο. Εφερε και κατέθεσε αυτές τις μέρες στη Βουλή του τον «νόμο καθολικής ασφάλειας», που προβλέπει: Είναι παράνομη η δημοσιοποίηση φωτογραφιών ή βίντεο αστυνομικών που μπορεί να κάνουν ό,τι και ο Μπεναλά, πίσω, με ή χωρίς τις μαύρες πανοπλίες τους, κι ακόμα χειρότερα. Οπως δηλαδή να κόβουν χέρια, να βγάζουν μάτια διαδηλωτών, όπως είδαμε και με τα κίτρινα γιλέκα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

 

Διενέργεια έρευνας για πιθανές αξιόποινες πράξεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου από πολιτικούς αρχηγούς

 

Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν κατά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη, δόθηκε από την εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών.

Στο πλαίσιο της έρευνας την οποία θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια θα εξεταστεί μεταξύ άλλων αν έχουν τελεστεί, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της παραβίασης των μέτρων κατά του κορονοϊού και της διέγερσης σε ανυπακοή.

Η εντολή για την προκαταρκτική δόθηκε κατόπιν σχετικής καταγγελίας που έγινε στην εισαγγελία από τον Φαήλο Κρανιδιώτη ενώ λόγω της αναφοράς σε πολιτικά πρόσωπα η δικογραφία αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τρίτη δικογραφία που σχηματίζεται για συγκεντρώσεις και επεισόδια που έλαβαν χώρα κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ


Εν μέσω ραγδαίας εξάπλωσης της  πανδημίας Covid-19 η διάσωση ζωών και η μείωση της μετάδοσης της νόσου στον πληθυσμό διακηρύττεται σαν η πρώτη προτεραιότητα των κυβερνήσεων, των διεθνών οργανισμών,  ακόμα και της επιχειρηματικής κοινότητας. Αυτό σημαίνει πως η αντιμετώπιση του ιού απαιτεί  αποφασιστικές παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία που θα ενισχύουν τις  υποδομές της και  θα εξασφαλίζουν το απαιτούμενο προσωπικό. Εννιά μήνες όμως μετά την εμφάνιση της πανδημίας, με το αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας να απειλεί τις ζωές μας, η κυβέρνησή μας, και σ’ ένα μεγάλο βαθμό και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μοιάζει να αιφνιδιάζεται και να περιορίζεται και πάλι στην επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας. 

 

            Στα  επικοινωνιακά τεχνάσματά της συμπεριέλαβε, με την αντίστοιχη προβολή στα ΜΜΕ, και την εθελοντική μετάταξη νοσηλευτών από διάφορα νοσοκομεία της χώρας σε νοσοκομεία της χειμαζόμενης Θεσσαλονίκης, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να περιγράφει την πράξη τους «Οι νοσηλεύτριες και ο νοσηλευτής που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη εθελοντικά άφησαν τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους για να βοηθήσουν συνανθρώπους που τους έχουν ανάγκη» και να την αξιολογεί ως «βαθιά πατριωτική».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ Προετοιμάζουν μαχητικά την απεργία στις 26 Νοέμβρη Facebook logo

 

Με κεντρικό σύνθημα «Απαντάμε με απεργία στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματα του λαού», Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, έχοντας πάρει αποφάσεις για απεργία στις 26 Νοέμβρη, καλούν τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να «παγώσουν» τη συγκεκριμένη μέρα τούς χώρους δουλειάς και να θέσουν στο επίκεντρο τις επείγουσες διεκδικήσεις τους για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώνει η αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, από την Υγεία μέχρι τα Εργασιακά και από τις αστικές συγκοινωνίες μέχρι τη συνδικαλιστική δράση, ο αγώνας δεν αναβάλλεται, δεν μπαίνει σε καραντίνα, δεν μπορεί να περιμένει την «επόμενη μέρα». Η οργάνωση, η πάλη, η διεκδίκηση, η απεργία είναι η μόνη «ασπίδα» προστασίας που έχει ο λαός για να υπερασπιστεί τη ζωή του.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την Υγεία, για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και από τις πολύμορφες κινητοποιήσεις με τις οποίες τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή που επιστράτευσε η κυβέρνηση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις οργανώνουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό με επόμενο σταθμό την απεργία.

Οι αντιλαϊκές επιπτώσεις του «Ενεργειακού Σχεδιασμού» μέσα από την πείρα της Στερεάς και της Εύβοιας

 

Ενισχύουμε τον αγώνα για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό

 

Αιολικό πάρκο στη Νότια Εύβοια
Αιολικό πάρκο στη Νότια Εύβοια

Ολο και περισσότερα αιολικά πάρκα «ξεφυτρώνουν» σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκαλώντας δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους κατοίκους.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός του κεφαλαίου, που έχει έναν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ορισμένων χρόνων, μιλάει για πολλαπλασιασμό της παραγόμενης αιολικής ενέργειας, με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών ανά την επικράτεια. Περιοχές που έχουν αυτήν τη στιγμή σημαντική εγκατεστημένη ισχύ (π.χ. Νότια Εύβοια) προβλέπεται να αποτελέσουν το παράδειγμα και για άλλες τόσο στη Στερεά Ελλάδα (π.χ. Βοιωτία, Φθιώτιδα σε Βαρδούσια και Οίτη), πολύ περισσότερο ευρύτερα π.χ. Αγραφα, Πελοπόννησος κ.ά.

Σε συνδυασμό με την «απολιγνιτοποίηση» σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, επιχειρείται αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας, με πρόταξη του φυσικού αερίου και των διαφόρων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ (Οκτώβρης 2020), στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι εγκατεστημένο το 36,72% (995MW) της ισχύος από αιολική ενέργεια στη χώρα, ενώ κατασκευάζονται ή είναι σε φάση αδειοδότησης αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 2.265,37MW (σύμφωνα με τους χάρτες της ΡΑΕ). Την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ακολουθεί η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, αλλά σε μικρότερα για την ώρα μεγέθη.

Τελικά υπάρχει σχέδιο; – Το οργανωμένο μπάχαλο του επιτελικού κράτους

 


Και όμως, το κράτος λειτουργεί. Θωρακίζει την κοινωνία με γύψο και με Μπαλούρδους. Και το βασικό του σχέδιο υπάρχει και λέει πως φταίμε εμείς. Ατομική ευθύνη μέχρι τελικής πτώσης. Και αυτό δεν είναι μπάχαλο, είναι πολιτική επιλογή.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει στρατηγικό σχέδιο. Το οποίο διαμορφώνεται τόσο ευέλικτα, που καταλήγει να περιλαμβάνει τα πάντα και τα αντίθετά τους.

Αρχικά ήταν περιττές οι μάσκες, μετά τις επέβαλαν ως υποχρεωτικές παντού, γιατί “είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο” που έρχεται κι έριχναν πρόστιμα σε όποιον δε φορούσε.


Στην αρχή απέκλειαν το γενικό απαγορευτικό (lockdown) και το επέβαλαν μια βδομάδα μετά, πριν Πέτσας λαλήσει τρις, γιατί… “άλλαξαν τα επιδημιολογικά δεδομένα”. Θα αλλάξουν πάλι όμως πριν τα Χριστούγεννα, για να βγούμε σαν καλικάντζαροι-καταναλωτές και να κινηθεί η αγορά.


Επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 τοπικά, την πήραν πίσω όταν κηρύχθηκε γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, διευκρίνισαν αμέσως πως τελικά ισχύει, άλλαξαν την αρχική διευκρίνιση και τελικά επανέφεραν την απαγόρευση οριστικά σε όλη τη χώρα.

 

Ο Πέτσας έγινε εκπρόσωπος-ανέκδοτο, που απέκλειε το πρωί όσα ανακοινώνονταν το βράδυ. Και η Ελληνοφρένεια τρόλαρε εύστοχα το επιτελικό κράτος, που μας τρολάρει και αυτό με τη σειρά του.