Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Οι φασίστες στην Ουκρανία και οι πάτρονές τους


Τα σύμβολα του «τάγματος Αζόφ» «μιλάνε» από μόνα τους. Η σημαία του ΝΑΤΟ και των ναζί, μαζί
Τα σύμβολα του «τάγματος Αζόφ» «μιλάνε» από μόνα τους. Η σημαία του ΝΑΤΟ και των ναζί, μαζί
Ως μύθο που δημιούργησε η ρώσικη πολεμική προπαγάνδα παρουσιάζουν τα αστικά επιτελεία την ύπαρξη φασιστικών νεοναζιστικών ομάδων στην Ουκρανία, που δρουν ως τμήμα του στρατού. Προσπαθώντας να εμφανίσουν την απαράδεκτη ρωσική εισβολή ξεκομμένη από τον σφοδρό ανταγωνισμό με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που έχει κάνει τον ουκρανικό λαό «σάκο του μποξ», προσπαθούν να κρύψουν - όπως και το 2014 - ότι η αστική τάξη στην Ουκρανία και παντού, δεν διστάζει να στηρίζει νοσταλγούς του Χίτλερ προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα και να υπηρετήσει τους ανταγωνισμούς της, πάντα σε βάρος των λαών.

Αλλωστε, η αποκατάσταση δοσίλογων δολοφόνων έχει προχωρήσει και σε άλλες χώρες της ΕΕ, αφού επίσημη ιδεολογία της Ευρωένωσης είναι ο αντικομμουνισμός, που πάει χέρι χέρι με την ανιστόρητη εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού. Αλλά και ο «αντιφασισμός» που επικαλείται η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία και η ηγεσία της, προκειμένου να προωθήσει τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα, χρησιμοποιείται προσχηματικά και ύπουλα επιχειρεί να καπηλευτεί τα ζωντανά αντιφασιστικά αισθήματα των λαών της πρώην ΕΣΣΔ, που από κοινού νίκησαν τον φασισμό - ναζισμό, με τη θυσία πάνω από 20 εκατομμυρίων των καλύτερων παιδιών τους. Δεν είναι άλλωστε κρυφό ότι το ρώσικο καθεστώς είναι ποτισμένο με αντικομμουνισμό και διατηρεί σχέσεις με ακροδεξιές - φασιστικές ομάδες στη χώρα και σε όλον τον κόσμο, που παίζουν ρόλο μαντρόσκυλου ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Τα «δημοκρατικά» κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο


«Στη μάχη μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχισμού, τα δημοκρατικά κράτη ορθώνονται στο ύψος των απαιτήσεων της στιγμής, και ο κόσμος τίθεται ξεκάθαρα με την πλευρά της ειρήνης και της ασφάλειας».

Η παραπάνω φράση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από πρόσφατη ομιλία του στο Κογκρέσο, αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο μια από τις βασικές αιχμές της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, η οποία αιχμή υιοθετήθηκε αυτές τις μέρες και από ηγέτες καπιταλιστικών κρατών και στελέχη της ΕΕ, καθώς και από το σύνολο σχεδόν των αστικών ΜΜΕ.

Διακηρύσσουν ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα της επιδίωξης των «αυταρχικών καθεστώτων της Ανατολής» να ταράξουν την «ειρήνη που είχαν επιτύχει οι δυτικές δημοκρατίες». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξή του αναλυτής με έδρα τη Μ. Βρετανία:

«Σε έναν κόσμο όπου ο αυταρχισμός εξελίσσεται ως το αντίπαλο δέος της δημοκρατικής διακυβέρνησης της Δύσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναδεικνύει τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την Ευρώπη από απολυταρχικούς ηγέτες τύπου Πούτιν και αναθεωρητικά οράματα για επιβολή μιας ισχυρής μετασοβιετικής "τσαρικής" Ρωσίας και αλλαγής συνόρων. Η μεγάλη μάχη μεταξύ αυταρχισμού και δημοκρατίας διεξάγεται πλέον με στρατιωτικά μέσα».

Όταν κάτι δεν αρέσει, το ρίχνουμε στον γνωστό αντικομμουνισμό...


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί ως «είδηση» από ιστοσελίδες ότι το ΚΚΕ «εμπόδισε» τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθήνας να παίξουν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας πριν από προγραμματισμένη παράσταση...

Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής: Στο πλαίσιο της ενεργής συμμετοχής του πολιτισμού στην «πολεμική» προετοιμασία της μίας ή της άλλης πλευράς, στις ΗΠΑ σε παράσταση της ΜΕΤ Όπερας της Ν. Υόρκης ο καλλιτεχνικός της διευθυντής ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία με κάθε Ρώσο καλλιτέχνη και οργανισμό, καθώς και την αφαίρεση κάθε ρωσικού έργου από το ρεπερτόριο της Όπερας. Αμέσως μετά χορωδία και ορχήστρα εκτέλεσαν τον ουκρανικό εθνικό ύμνο, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα της πολεμικής εμπλοκής της χώρας τους.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 5-6 Μάρτη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 5-6 Μάρτη:

- 8 Μάρτη, συγκεντρώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Μαζικά στους δρόμους ενάντια στην εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην εκμετάλλευση, στην ανισοτιμία. Πλατύ κάλεσμα συμμετοχής από την ΟΓΕ και δεκάδες σωματεία και φορείς, την Τρίτη, σε Αθήνα (6.30 μ.μ. Σύνταγμα), Θεσσαλονίκη (7 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας) και άλλες πόλεις. 

- Ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με Ρωσία: Κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πολεμικές προετοιμασίες σε όλη την Ευρώπη.

- Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ: Για την παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

- Δύο χρόνια πανδημίας: Πάλη για την υγεία του λαού απέναντι στον πιο επικίνδυνο «ιό», τον καπιταλισμό.

- Εργατικά σωματεία: Πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη, με παρακαταθήκη το μεγάλο συλλαλητήριο.

- Αρθρογραφία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

- Ερώτηση - Απάντηση: Η προπαγάνδα του πολέμου και της ελληνικής εμπλοκής... στο κόσκινο.