Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Η κυβέρνηση να απαντήσει ξεκάθαρα στα αιτήματα για τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας και των θέσεων εργασίας (VIDEO)

 

Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ



Στο συλλαλητήριο των απεργών της ΛΑΡΚΟ παραβρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Σε δήλωσή του σημείωσε: «Η κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα πρέπει επιτέλους να απαντήσουν ξεκάθαρα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, για να αποδοθούν όλα αυτά που χρωστάει η εταιρεία, η εργοδοσία στους εργαζόμενους και να παρθούν εδώ και τώρα, έστω και τελευταία στιγμή, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, γιατί κινδυνεύει η ζωή των εργαζομένων από τη συνεχή απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Η πρόοδος βρίσκεται στην αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση της πάλης, με στόχο την εργατική, λαϊκή εξουσία - διακυβέρνηση

 

Συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Πολλή συζήτηση γίνεται εσχάτως για την προοδευτική διακυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του είναι προοδευτική. Ο Α. Τσίπρας καλεί σε συστράτευση για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Οι υποψήφιοι για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν ότι εμείς είμαστε η προοδευτική παράταξη. Ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με το ΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ πώς αντιλαμβάνεται την προοδευτική διακυβέρνηση;

- Άλλη μια κακοποίηση λέξεων, αυτή τη φορά των λέξεων «πρόοδος» και «προοδευτικός». Φυσικά, δεν είναι κάτι εντελώς καινούριο. Από τις δεκαετίες του '80, του '90 και μετά, το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για «προοδευτικές δυνάμεις», προκειμένου να εγκλωβίζει λαϊκό κόσμο και να διαφοροποιείται από τη ΝΔ, μέχρι που έφτασε να συγκυβερνά μαζί της. Ακόμη και το 2009, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Χρυσοχοΐδης, καλούσαν το ΚΚΕ σε «προοδευτικό μέτωπο» ενάντια στη Δεξιά. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι. Σήμερα, το ρόλο του ΠΑΣΟΚ θέλει να τον αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κι αυτός δεν δίστασε να συγκυβερνήσει με ένα κόμμα και με πρόσωπα της Δεξιάς και Ακροδεξιάς.

Πλήθος εκδηλώσεων μπροστά στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

 

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ


«Το Πολυτεχνείο ζει! Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ! Από γενιά χωρίς δικαιώματα να γίνουμε η γενιά της πάλης για την ανατροπή!». Με αυτό το σύνθημα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδηλώσεις σε σχολές και γειτονιές μπροστά στην 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Πλήθος τέτοιων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν σε πολλές σχολές της Αθήνας από τις Οργανώσεις της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Στη Φυσικομαθηματική μίλησε ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει στο μουσείο της Ιστορίας, όπως θέλουν να μας πείσουν η κυρίαρχη τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, ούτε αποτελεί ένα αβλαβές εικόνισμα για να το λιβανίζουν όσοι έχουν πάρει διαζύγιο από την ταξική πάλη και τους αγώνες. Το εξεγερτικό του πνεύμα είναι πάντα επίκαιρο. Τα διδάγματά του είναι χρήσιμα στον αγώνα που δίνουμε σήμερα για να ανατρέψουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα (...) Μαζί με παρακαταθήκες μάς άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς, στόχους και αιτήματα που παραμένουν ανεκπλήρωτα. Το μήνυμά του ήταν πολιτικό, ανατρεπτικό, αντιιμπεριαλιστικό. Ηταν πράξη που πήρε τα χαρακτηριστικά οργανωμένης ανυπακοής και απειθαρχίας στο καθεστώς. Ζυμώνονταν οράματα για γενικότερες ανατροπές. Τα συνθήματα που κοσμούσαν την πύλη του Πολυτεχνείου, "Εξω οι ΗΠΑ", "Εξω το ΝΑΤΟ", είναι πάντα επίκαιρα, αποτελούν συνδετικό κρίκο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τους σύγχρονους αγώνες και είναι βασικό κριτήριο για την ειλικρίνεια και τη συνέπεια κάθε πολιτικής δύναμης απέναντι στο Πολυτεχνείο».

Πιο ψηλά αφίξεις και κέρδη, πιο χαμηλά μισθοί και δικαιώματα στο χρηματιστήριο του Τουρισμού

 

Οι εισπράξεις στον κλάδο θα κλείσουν στα 2,5 δισ. ευρώ περίπου, αλλά οι εργαζόμενοι και οι βιοπαλαιστές ΕΒΕ δυσκολεύονται ήδη να βγάλουν έναν ακόμα χειμώνα

 

Η ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης τη φετινή χρονιά ήταν αισθητή ήδη από τον Ιούλη. Συνεχίστηκε ακόμα πιο έντονα τους επόμενους μήνες, ενώ η αυλαία της δεν έπεσε παρά στο τέλος Οκτώβρη.

Για μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις και περιοχές, ο απολογισμός προσεγγίζει τους αριθμούς ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2019. Με την πληρότητα να πιάνει ταβάνι ειδικά τον Αύγουστο, στα τέλη Σεπτέμβρη οι αεροπορικές αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Κρήτη ανέρχονταν σε 2,08 εκατομμύρια (αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων) καλύπτοντας το 60% των αφίξεων του 2019.

Από την 1η Γενάρη 2021 μέχρι και την τελευταία μέρα του Οκτώβρη, ταξίδεψαν και αναχώρησαν από το νησί με όλα τα μέσα 4.785.356 επισκέπτες, φτάνοντας στο 63% περίπου σε σχέση με το 2019. Οι εισπράξεις από τον Τουρισμό στο νησί αναμένεται να κλείσουν στα 2,5 δισ. ευρώ, έναντι 930 εκατ. ευρώ το 2020.

«Ενέχυρο» ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματα

Ωστόσο, παρά την ανοδική πορεία στις αφίξεις και τα έσοδα των επιχειρηματικών ομίλων, η επιστροφή των χιλιάδων εποχικών εργαζομένων στη δουλειά δεν έγινε με τον ίδιο ρυθμό, ούτε έφερε τελικά το σύνολο του προσωπικού πίσω στα πόστα τους.

Η επίθεση στους όρους εργασίας ξεδιπλώθηκε στο έδαφος που δημιούργησε και το «ναυάγιο» της περσινής χρονιάς. Μαζί με τον Τουρισμό «βούλιαξαν» το εισόδημα, οι θέσεις εργασίας, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων.