Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Κι άλλα «ρεκόρ»

 

Οσο η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων εστιάζει στο πόσο «θα κρυώσει» τον χειμώνα ο λαός, που έχει μείνει «πανί με πανί», οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες μετράνε πρωτοφανή ρεκόρ: Η καθαρή κερδοφορία τους το α' εξάμηνο έφτασε τα 5,34 δισ. ευρώ (από ζημιές 2,33 δισ. πέρυσι) και αποτελεί την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών για εξάμηνο. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές είναι οι τράπεζες, καθώς φαίνεται πως πιάνουν τόπο οι χιλιάδες δημεύσεις σπιτιών και οι πλειστηριασμοί. Αλλά και οι μεγαλύτεροι όμιλοι της Ενέργειας, που σπάνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο, σε συνθήκες που ο λαός αγωνιά για το πώς θα τα βγάλει πέρα στην παγωνιά! Σύμφωνα με αναλυτές, τα κέρδη των εισηγμένων προέρχονται κυρίως από την εκτίναξη των τιμών σε πρώτες ύλες, Ενέργεια και εμπορεύματα, αποτελώντας την άλλη όψη της ακρίβειας και της ενεργειακής ανέχειας για τα λαϊκά νοικοκυριά. Αν κάτι επιβεβαιώνεται, λοιπόν, είναι ότι δεν πληρώνουν όλοι τη λεγόμενη «ενεργειακή κρίση», όπως και κάθε άλλη κρίση στον καπιταλισμό. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα αναγκάζονται να ανοίξουν νέες «τρύπες στο ζωνάρι», την ώρα που τα κέρδη εισηγμένων και μη εταιρειών μεγεθύνονται. Με αυτόν τον τρόπο δεν αποκαλύπτεται μόνο το μέγεθος της υποκρισίας με τα κυβερνητικά voucher και pass, αλλά και πόσο ξεδιάντροπος είναι ο καβγάς ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις «δημοσιονομικές αντοχές» και τα ...«κοστολογημένα» μέτρα που εξαγγέλλουν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Για την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής και τη συγκάλυψη των ευθυνών για την υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ

 

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη, πλήρη συγκάλυψη της αλήθειας που μεθοδεύτηκε στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές. Για μια ακόμα φορά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για «άπλετο φως» διαδέχθηκε το πραγματικό «βαθύ σκοτάδι», που σκέπασε όλες τις υποθέσεις, τόσο την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και των δημοσιογράφων, όσο και ειδικά την υπόθεση των υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 2016 μέχρι και σήμερα, η οποία «θάφτηκε» εντελώς.

Το ΚΚΕ συμμετείχε στην Εξεταστική Επιτροπή καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναδειχθούν στοιχεία για όλες τις υποθέσεις, χωρίς να τρέφει και να καλλιεργεί αυταπάτες στον λαό για τον ρόλο και την αποτελεσματικότητά της. Αντίθετα, είχε τονίσει εξαρχής πως, με βάση και την πείρα από όλες τις προηγούμενες Εξεταστικές Επιτροπές, αυτές δεν οδηγούν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπεύθυνων πίσω από τα κάθε είδους «σκάνδαλα».

Σε αυτήν τη βάση κινήθηκε και η κυβερνητική πλειοψηφία, που εξαρχής ναρκοθέτησε τη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής, με τη διαμόρφωση ενός καταλόγου ελάχιστων συγκεκριμένων μαρτύρων και με την επίκληση του «απορρήτου» για να μη δίνονται απαντήσεις. Ετσι, κατέστησαν την έρευνα ακόμα πιο επιφανειακή και προσχηματική και προδιέγραψαν το αποτέλεσμά της.

Βάρβαρη «κανονικότητα»

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Πραγματική ανακούφιση του λαού από τις πανάκριβες τιμές της Ενέργειας δεν μπορεί να υπάρξει στο έδαφος της πολιτικής που ευθύνεται για την ενεργειακή φτώχεια, για να στηρίζονται οι «πράσινες» επενδύσεις και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Ορισμένα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες το επιβεβαιώνουν:

Για πρώτη φορά, το πρώτο 8μηνο του χρόνου η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ ξεπέρασε την αντίστοιχη από φυσικό αέριο και μάλιστα χωρίς να υπολογίζονται τα υδροηλεκτρικά. Με όρους «μεριδίων» στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, οι ΑΠΕ κάλυψαν το 37,5%, το ορυκτό αέριο το 37,2% (μείωση για πρώτη φορά από το 2017), ο λιγνίτης το 11,3% κ.ο.κ.

Με δυο λόγια, ο στόχος να «κυριαρχήσουν» οι ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ώστε να πέφτει τάχα στο σύστημα φθηνότερο ρεύμα και να «τραβιούνται προς τα κάτω» συνολικά οι τιμές, όχι μόνο αποδεικνύεται «τζούφιος» για τον λαό αλλά οι τιμές εκτοξεύτηκαν το τελευταίο εξάμηνο και η όποια σταθεροποίηση γίνεται πλέον σε ύψη δυσθεώρητα για τα νοικοκυριά.