Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Συνέδριο υγείας και ασφάλειας της εργασίας, μακριά από τις ανάγκες προστασίας των εργαζομένων

 

RIZOSPASTIS

Τη Δευτέρα 4 Μάρτη πραγματοποιήθηκε το 1ο Διαβαλκανικό Συνέδριο Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο διοργανώθηκε από το ΕΛΙΝΥΑΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας).

Αλλο ένα συνέδριο που οργάνωσε το Ινστιτούτο των «κοινωνικών εταίρων» (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ), το οποίο έχει μετατραπεί στην ουσία σε «Ινστιτούτο των εργοδοτών». Αλλο ένα συνέδριο με χορηγούς και ισχυρή παρουσία των εργοδοτών και των ΕΞΥΠΠ, χωρίς στην ουσία να δίνεται η δυνατότητα παρουσίασης των θέσεων των σωματείων των εργαζομένων και των διαφορετικών προσεγγίσεων για τα θέματα υγείας και ασφάλειας. Χωρίς να παρουσιάζονται ολοκληρωμένα τα επιστημονικά δεδομένα για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς στη χώρα μας.

Με κυρίαρχη κατεύθυνση ότι τα ατυχήματα οφείλονται στο ότι «οι εργαζόμενοι δεν προσέχουν» και «δεν έχουν κουλτούρα υγείας και ασφάλειας». Χωρίς συζήτηση για τις πραγματικές αιτίες της επαγγελματικής νοσηρότητας, που οφείλεται στην απουσία λήψης μέτρων από τους εργοδότες με αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων που υπάρχουν, γιατί λογαριάζονται με το κριτήριο του κόστους - οφέλους. Χωρίς συζήτηση για την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων, που είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες επικινδυνότητας.

Μασκαράδες


Πηγή: Eurokinissi

 

Μέχρι και φρεγάτα στην Ερυθρά (!) έστειλε η κυβέρνηση για να ...υπερασπιστεί το λαϊκό εισόδημα από την ακρίβεια. Αυτά τα ανεκδιήγητα λένε τα στελέχη της για να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή της χώρας στην αποστολή των ΝΑΤΟ - ΕΕ, επικαλούμενοι την επιβάρυνση στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων εξαιτίας του μεγαλύτερου κόστους μεταφοράς.

Η κυβέρνηση παριστάνει τον εξολοθρευτή της ακρίβειας την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι του λιανεμπορίου και της Ενέργειας σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε τζίρους και κερδοφορία, σε πορεία αντιστρόφως ανάλογη με το λαϊκό εισόδημα. Στο τέλος κάθε μήνα οι πολυεθνικές διανέμουν μέρισμα στους μετόχους τους, ενώ ο λαός ανακυκλώνει τη φτώχεια του.

Τη στολή του μασκαρά φόρεσε και χτες ο πρωθυπουργός, με την επίσκεψή του σε σούπερ μάρκετ για να δει αν λειτουργούν τα μέτρα της κυβέρνησης και αν πέφτουν οι τιμές. Η αισιοδοξία του μετά το τέλος της «αυτοψίας» καμία σχέση δεν έχει με τον ίλιγγο που προκαλούν στα λαϊκά νοικοκυριά οι τιμές στο ράφι.