Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Τέρμα πια στην κοροϊδία, έργα και νερό για τον λαό τώρα!

 



ΚΟΒ Μυγδονίας: Τέρμα πια στην κοροϊδία, έργα και νερό για τον λαό τώρα!

 

Άλλο ένα καλοκαίρι οι κάτοικοι του Δρυμού και του Μελισσοχωρίου υποφέρουμε από καθημερινές διακοπές νερού. Απ’ το σημείο να έχουμε νερό και να μην μπορούμε να το πιούμε  λόγω υψηλής συγκέντρωσης νιτρικών (όπως και στην Λητή) , τώρα φτάσαμε να μην έχουμε καθόλου νερό για μεγάλα διαστήματα.

Και ταυτόχρονα από τους αρμόδιους , όταν δεν μας κουνάνε το δάχτυλο , εισπράττουμε δικαιολογίες και εμπαιγμό . Όπως πέρυσι σε συγκέντρωση που διοργάνωσε  η Τοπική Κοινότητα Μελισσοχωρίου όσα  επικαλέστηκε η Δημοτική Αρχή και η  τότε πρόεδρος της   ΔΕΥΑΩ ,έτσι  και φέτος σε πρόσφατη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβούλιου τα ίδια ακούσαμε απ την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δρυμού και την νέα πρόεδρο της ΔΕΥΑΩ. Ενώ στην Λητή  εδώ και ένα χρόνο ακόμα περιμένουμε τον κύριο Δήμαρχο να παραβρεθεί σε μια σύσκεψη των Συλλόγων του χωριού . Όπου πολύ πιθανόν  να ακούσουμε τα ίδια.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Ερώτηση για την περιοδεία των φασιστών του Τάγματος Αζόφ στην Ευρώπη

 

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

 

Την περιοδεία που κάνουν στην Ευρώπη οι φασίστες του Τάγματος Αζόφ καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Η περιοδεία γίνεται για να συγκεντρώσουν οι φασίστες κεφάλαια και να στρατολογήσουν «μέλη και εθελοντές», Ουκρανούς που έχουν φύγει στο εξωτερικό και άλλους, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Σε λιγότερο από 15 μέρες, 4 στελέχη του ναζιστικού τάγματος που αποτελεί τμήμα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις σε 9 ευρωπαϊκές πόλεις σε Πολωνία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία και Λιθουανία, προφανώς με την έγκριση ή την ανοχή των κυβερνήσεων των χωρών που επισκέπτονται.

Κι  όλα αυτά ενώ η ΕΕ έχει συμπεριλάβει σε λίστα κυρώσεων νεοναζιστικές ένοπλες ομάδες της Ρωσίας, όπως η «Ρούσιτς», που έχουν ενσωματωθεί τα τελευταία 2 χρόνια στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, οι Ουκρανοί ναζί αντιμετωπίζονται από την ίδια εντελώς διαφορετικά, με ανοχή έως και απροκάλυπτη στήριξη.

Σωτήρας

 

Αλλη μια απόδειξη ότι το κράτος είναι πανταχού παρόν όταν πρόκειται για τα μονοπώλια και τους μετόχους τους: Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει μια τεράστια επιχείρηση διάσωσης των ναυπηγείων Meyer Werft (εξειδικεύονται στην κατασκευή κρουαζιερόπλοιων) για να τα γλιτώσει από τη χρεοκοπία. Η «διάσωση» από το κράτος - σωτήρα θα κοστίσει στον γερμανικό λαό 2,7 δισ. και δεν είναι η πρώτη. Είχε προηγηθεί η κρατική παρέμβαση για να μην πτωχεύσει η «Lufthansa» από τις συνέπειες της πανδημίας και της κρίσης, με τη γερμανική κυβέρνηση να αγοράζει το 20% των μετοχών της. Κάτι ανάλογο θα κάνει τώρα με τα ναυπηγεία, διαβλέποντας «προοπτικές ανάπτυξης» για το μέλλον. Το κράτος βέβαια - στη Γερμανία και παντού - δεν είναι τόσο ...γενναιόδωρο όταν εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά χρεοκοπούν από τους φόρους, την ακρίβεια, την ανεργία, συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική. Αντίθετα, τους ρίχνει και τη χαριστική βολή, για να προστατεύσει τα συμφέροντα των ομίλων, με πλειστηριασμούς, εκβιασμούς, δημεύσεις περιουσιών και χαράτσια πάνω στα χαράτσια. Παρεμπιπτόντως: Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση κλείνει το εργοστάσιο και πετάει σαν στυμμένες λεμονόκουπες τους εργαζόμενους, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα πρόστιμα για τις «κρατικές ενισχύσεις», που «νοθεύουν τον ανταγωνισμό». Οπως φαίνεται, όμως, άλλα κίνητρα και συμφέροντα κρύβονται πίσω από τέτοιες «ευαισθησίες» της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, που αποδεικνύονται κάλπικες και «αλά καρτ» στην πλάτη του λαού.

Ριζοσπάστης 

Ο λαός πληρώνει τις νέες ανατιμήσεις στο φάρμακο - εμπόρευμα

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε αυξήσεις σε μεγάλο αριθμό συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οι οποίες μπήκαν σε εφαρμογή από χτες, Δευτέρα 26/8. Πρόκειται για επιπλέον αυξήσεις σε πάνω από 800 συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Εχουν προηγηθεί η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης που προκύπτει, με τη διαρκή μεταφορά σκευασμάτων από τη θετική στην αρνητική λίστα (λίστα σκευασμάτων που πληρώνουν οι ασθενείς εξολοκλήρου από την τσέπη τους), τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), η ελάχιστη «ασφαλιστική τιμή» και στα γενόσημα φάρμακα, η πληρωμή από τους ασθενείς της διαφοράς έως και 3 ευρώ, το χαράτσι του 1 ευρώ ανά συνταγή, καθώς και οι υπέρογκες δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών λόγω της διαφοράς μεταξύ «ασφαλιστικής τιμής» και λιανικής τιμής των φαρμάκων.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η φαρμακευτική δαπάνη των κρατικών προϋπολογισμών μειώθηκε κατά 62%, ενώ στη μείωση αυτού του ποσού υπήρξε κοινή επιχειρηματολογία από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είτε ως κυβερνήσεις είτε ως αντιπολίτευση, για «μείωση της σπατάλης», «αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας», «νοικοκύρεμα» κ.λπ.

* * *

Τώρα, νέα επιχειρήματα βγαίνουν στο προσκήνιο.

1. Η αύξηση των τιμών στα συγκεκριμένα φάρμακα αποτελεί αίτημα των φαρμακοβιομηχανιών, άλλωστε το αίτημα της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας για αύξηση τιμών σε φάρμακα που η τιμή τους είναι σήμερα μέχρι 15 ευρώ το υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ (μέχρι πρότινος προβλέπονταν αυξήσεις για σκευάσματα μέχρι 10 ευρώ), στο όνομα τάχα της καταπολέμησης των ελλείψεων. Το επιχείρημα για τις αυξήσεις είναι ότι «ήταν πολύ χαμηλή η τιμή τους και δεν συμφέρει η παραγωγή τους».

Δηλαδή, το αν ο λαός και οι ασθενείς θα έχουν το ένα ή το άλλο φάρμακο εξαρτάται από τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων. Τα εκβιαστικά επιχειρήματα της κυβέρνησης περί «ελλείψεων που θα υπάρχουν αν τα φάρμακα συνεχίζουν να είναι φτηνά» είναι παραμύθια. Αλλωστε ελλείψεις έχουμε και στα ακριβά φάρμακα, όχι μόνο στα φτηνά.

Όταν ένα ναυάγιο φέρνει (ξανά) στο προσκήνιο έναν «σκοτεινό βυθό»

 

 

Μετά το ναυάγιο του πολυτελούς γιοτ «Bayesian» ανοιχτά του Παλέρμο έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Το γεγονός ότι επέβαινε σε αυτό ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος από την δραστηριότητα του στον τομέα των τεχνολογιών αιχμής Μάικ Λιντς, έγινε αφορμή να έρθουν στο φως της δημοσιότητας μια σειρά από στοιχεία της ζωής και της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. 

Προφανώς δεν είναι δική μας δουλειά να «ερευνήσουμε» τα αίτια και τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν σε ένα ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε διάφορους κροίσους, μέλη της οικογένειάς τους και σε μέλη του πληρώματος. Ούτως ή άλλως οι πληροφορίες που θα δίνονται και οι όποιες έρευνες, θα «φιλτράρονται» από αρμόδιες αρχές και διάφορα κέντρα κατά το δοκούν. Όμως, ακριβώς λόγω της «διαδρομής» του Λιντς, των σχέσεών του με μυστικές υπηρεσίες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, «μαθαίνουμε» ορισμένα εξόχως αποκαλυπτικά στοιχεία για ένα φλέγον ζήτημα: Τη σχέση κολοσσών της τεχνολογίας -και ειδικά αυτών που διαχειρίζονται μεγάλο όγκο δεδομένων, σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια κ.λπ- με κάθε λογής ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.