Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Είναι φρικτό να βλέπεις να κάνει κουμάντο μια κοινωνία κανίβαλων υπανθρώπων

 


Αυτό το έγκλημα είναι ασυγχώρητο κι αξέχαστο. Όποια ποινή και να επιβληθεί η μερίδα της κοινωνίας που στέκεται δίπλα σ όλους τους Ζακ τούτου του κόσμου δεν θα ξεχάσει την φρίκη, τον άδικο πόνο, την καρμανιόλα που του στήθηκε εκείνο το μεσημέρι, δεν θα ξεχάσουμε τους περαστικούς που χάζευαν την αρένα αμέτοχοι, δεν θα ξεχάσουμε τη δολοφονία χαρακτήρα και το διασυρμό ταυτότητας του θύματος από τα νοικοκυραίικα καθάρματα.

Τον Ζακ Κωστόπουλο δεν τον γνώριζα προσωπικά αλλά τον ένιωθα οικείο μου. Αυτό το αγόρι είχε μια ξεχωριστή τρυφερή ματιά στα τεκταινόμενα, μια πηγαία ενσυναίσθηση και μια γλύκα, ως τρόπο ζωής. Όταν πληροφορήθηκα το γεγονός της δολοφονίας του έμεινα άναυδη, όταν έμαθα πως πρόκειται για τον Ζακ έπαθα σοκ. Μου ήταν ιδιαιτέρως συμπαθής στη διαδικτυακή μας επικοινωνία.

Ο Ζακ δολοφονήθηκε άγρια και με φρικτό τρόπο. Τον σκότωσαν στο ξύλο. Δημοσίως. Μες τον δρόμο, μέρα μεσημέρι. Τον πόνεσαν. Τον βασάνισαν. Τον συνέτριψαν. Του έδωσαν άπλετο τρόμο στις τελευταίες του ανάσες. Απέραντη αγωνία και πανικό. Χωρίς να φταίει σε κάτι, χωρίς να κάνει κακό, ήταν ένας αθώος. Κι αφού τον σκότωσαν αδίστακτα και ανελέητα, τον ξανασκότωσαν στην τηλεόραση, στα σόσιαλ, στις κουβενταρίες τους. Για την ταυτότητά του, για την προσωπικότητά του, για το αναφαίρετο δικαίωμα ύπαρξής του, το οποίο αμφισβήτησαν και υποσκέλισαν έως θανάτου.

Απαιτούμε να καταργηθεί το εισιτήριο στο κολαστήριο του Γεντί Κουλέ



 

ΟΜΟΦΩΝΑ εγκρίθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο (μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης») ψήφισμα κατά της επιβολής εισιτηρίου εισόδου στο Επταπύργιο.

Το δημοτικό συμβούλιο στηρίζει ανεπιφύλακτα την σχετική ανακοίνωση των φορέων:

·         Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) Κεντρικής Μακεδονίας

·         Σύνδεσμος Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-1974

·         Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης – ΕΔΥΕΘ

 

«Αντιλαλούν οι φυλακές του Γεντί Κουλέ από την ξεδιαντροπιά του Υπουργείου «Πολιτισμού» να επιβάλει εισιτήριο για να επισκεφθεί ο κόσμος τις «Εγκληματικαί φυλακαί Επταπυργίου». Τις «καταραμένες φυλακές», τον «υγρό τάφο», ένα από τα πιο απάνθρωπα σωφρονιστικά ιδρύματα, που επί ένα αιώνα στέγαζε μαζί πολιτικούς και ποινικούς κρατούμενους, γυναίκες και άνδρες. Και που την φήμη του την οφείλει ακριβώς στο γεγονός ότι ήταν ένα κολαστήριο.

Μύθοι... που καταρρίπτονται


Υπάρχει «εμβληματική επένδυση» που να μην πατάει στο διαχρονικό ξήλωμα δικαιωμάτων, στην ανασφάλεια, στις σχέσεις εργασίας - λάστιχο, στην απογείωση της εκμετάλλευσης και στο εμπόδισμα της συνδικαλιστικής δράσης; Η περίοδος που διανύουμε είναι από τις καταλληλότερες για να απαντηθούν τέτοια ερωτήματα, καταρρίπτοντας όλους τους σχετικούς μύθους των κυβερνήσεων και των επιτελείων της εργοδοσίας. Ο αγώνας των λιμενεργατών της COSCO, για παράδειγμα, ανέδειξε την άλλη όψη της «εξωστρέφειας» της οικονομίας, της μετατροπής του λιμανιού σε «διεθνή κόμβο», των απανωτών ρεκόρ: Τα εργατικά «ατυχήματα», το ξεζούμισμα στις γερανογέφυρες, τις εξοντωτικές βάρδιες κ.ο.κ. Από την προηγούμενη βδομάδα, δεκάδες μεταλλωρύχοι στο «Ελντοράντο της Χαλκιδικής», όπως χαρακτηρίζονται οι στοές που εκμεταλλεύεται η «Ελληνικός Χρυσός», δίνουν μάχη για να μη χάσουν τις δουλειές τους, καθώς έμειναν ξεκρέμαστοι όταν ανακοινώθηκε ότι κλείνει ένα από τα μεταλλεία. Ποιος ξεχνάει τον νυν υπουργό Ανάπτυξης, πριν από μερικά χρόνια, με γιλέκο και άσπρο κράνος να διαφημίζει τις «πολλές και καλές θέσεις εργασίας» που θα εξασφάλιζε η συγκεκριμένη επένδυση;

Περνώντας δε στο άλλο αφήγημα, της νέας «ψηφιακής επανάστασης», που όπως αναμασούν οι υπερασπιστές της σημερινής βαρβαρότητας απογειώνει τις «ευκαιρίες», την απάντηση δίνουν οι εργαζόμενοι στις ραγδαία αναπτυσσόμενες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως η «e-food», η «Wolt» και άλλες. Με τον αγώνα τους αποκάλυψαν κι αυτοί τη σκληρή πραγματικότητα πίσω από τους μύθους, το γεγονός ότι το μόνο που δεν κάνουν «ψηφιακά» είναι να σακατεύονται στην άσφαλτο, κυνηγώντας το μεροκάματο, τα χρονοδιαγράμματα κ.ο.κ. Στο «διά ταύτα», κάθε ένα από αυτά τα παραδείγματα δίνει και μια αφορμή για να ξεμπερδεύουν περισσότεροι εργαζόμενοι με το δηλητήριο της αναμονής και των προσδοκιών είτε μιας «δίκαιης ανάπτυξης», είτε μιας «ανάπτυξης για όλους», που το μόνο που φέρνουν μαζί τους είναι η ένταση της εκμετάλλευσης, η χειροτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων. Και, βέβαια, αποτελούν χειροπιαστές αποδείξεις ότι μόνο ο οργανωμένος αγώνας των εργαζομένων, σε σύγκρουση με την εργοδοσία και την πολιτική που στηρίζει τα κέρδη της, μπορεί να δώσει σήμερα «ανάσες», να ανοίξει δρόμο προς τα μπρος.

Και στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας αναδεικνύεται πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό

 

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη χτεσινή εκδήλωση

 

Με αναδρομή σε καταστροφές που έπληξαν μια σειρά από περιοχές της χώρας, όπως την Αττική, την Εύβοια, την Ηλεία, ξεκίνησε την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας πως «ο λαός είναι απροστάτευτος απέναντι σε φυσικά φαινόμενα που στην ουσία τους είναι αναμενόμενα (...) Ως ένοχοι εμφανίζονται η διαχειριστική ανικανότητα της κάθε φορά προηγούμενης κυβέρνησης, που δεν πρόλαβε να διορθώσει η επόμενη, τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" και πρόσφατα η περιβόητη "κλιματική κρίση", χωρίς συγκεκριμένη επιστημονική τεκμηρίωση».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης με τη συγκρότηση αυτοτελούς υπουργείου, τη συγκρότηση Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας πως «υπηρετεί πολλαπλούς στόχους της στρατηγικής του κεφαλαίου για την επόμενη περίοδο».

Απαντώντας στο ποιοι είναι αυτοί, τόνισε: «Πρώτον, η στήριξη νέων κερδοφόρων επενδύσεων στο πλαίσιο της προώθησης της "πράσινης μετάβασης" της ΕΕ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι μονοπωλιακοί όμιλοι που ορίζονται ως "ανάδοχοι" των καμένων περιοχών και οι αδειοδοτήσεις για νέες εγκαταστάσεις μεγάλων αιολικών πάρκων. Αυτά τα σχέδια κρύβονται πίσω από τους εύηχους τίτλους των κυβερνητικών σχεδίων, όπως "περιβαλλοντική αναγέννηση" και "δημιουργία νέου δάσους και υποδομών δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος", "νέες μορφές επιχειρηματικότητας".

Τα φώτα στο «ύφος της ερώτησης», το δράμα και οι πραγματικοί ένοχοι στο σκοτάδι...


  Πηγή: Eurokinissi

 

Από χτες ένα από τα δημοφιλή θέματα σχολιασμού στα social media αποτελεί η διένεξη του Κ. Μητσοτάκη με Ολλανδή δημοσιογράφο στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό.

Είναι προφανές ότι ένας δημοσιογράφος επιλέγει το θέμα της ερώτησης που θα καταθέσει. Ωστόσο, με αφορμή το ερώτημα που αφορούσε τα pushbacks -δηλαδή τις απαράδεκτες, βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα- και την απάντηση του Κ. Μητσοτάκη, η υπόθεση απαιτεί λίγο σκάλισμα για να μη μετατραπεί η συζήτηση σε χαρτοπόλεμο, μακριά από την ουσία, ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης επιχειρείται να μείνουν ξανά στο (βολικό) σκοτάδι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών, που σήμερα το παρακολουθούμε στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας, εδώ και χρόνια το παρακολουθούμε στο Αιγαίο, πριν λίγους μήνες το βλέπαμε στην Ισπανία κ.α.

Απάντηση στην ακρίβεια

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Δεν χρειάζονταν οι χτεσινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για να μάθουν τα λαϊκά νοικοκυριά ότι οι τιμές σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης έχουν πάρει «φωτιά». Το ζουν καθημερινά, με τα φουσκωμένα μπιλιετάκια που φτάνουν στο σπίτι τους, με τα καύσιμα, που τα πληρώνουν χρυσάφι, με τους λογαριασμούς από τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, που ζαλίζουν.

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός, που βρισκόταν έτσι κι αλλιώς στα όριά του, έχει αρχίσει να μπατάρει, πριν ακόμα «βαρύνει» ο χειμώνας και προστεθεί το έξοδο της θέρμανσης.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά επιπλέον 3,4% τον Οκτώβρη, μετά από αύξηση 2,2% τον προηγούμενο μήνα. Το ράλι των ανατιμήσεων συνεχίζεται αμείωτο και προκαλεί ίλιγγο η σύγκριση με έναν χρόνο πριν: Το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 132% σε ετήσια βάση, κατά 45,9% το πετρέλαιο θέρμανσης και κατά 18,9% το ηλεκτρικό ρεύμα. Αντίστοιχα αυξήθηκαν και τα είδη διατροφής.