Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας κατά των γυναικών


*Της Βιβής Δάγκα

 

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών που είναι εκτεθειμένες στην πολύμορφη βία και την ανασφάλεια. Η αναγκαιότητά τους επιβεβαιώνεται με αφορμή τα αποτρόπαια εγκλήματα δολοφονιών γυναικών από τους πρώην ή νυν συζύγους - συντρόφους, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, διεκδικούμε να δημιουργηθούν κρατικοί ξενώνες, συμβουλευτικά κέντρα, στελεχωμένα με ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ. Όλα αυτά απαιτούν γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της αυστηροποίησης του ποινικού πλαισίου και της ποινικής μεταχείρισης των εγκλημάτων βίας κατά των γυναικών, σε κάθε μορφή τους. Οι όποιες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία δεν είναι, όμως, από μόνες τους αρκετές. Μια γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς σκοπέλους μέχρι την τελεσίδικη καταδίκη του δράστη: Από την αστυνομική αδιαφορία ή αυθαιρεσία μέχρι την υποστελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες.

Η υπόθεση είναι στα χέρια των συνδικάτων, της οργανωμένης εργατικής τάξης!


Σε εξέλιξη είναι από την περασμένη Πέμπτη τα πανεργατικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, που ξεκίνησαν από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και άλλες πόλεις και συνεχίζονται τις επόμενες μέρες, με προοπτική απεργιακής κλιμάκωσης.

Οι εκατοντάδες συμμετοχές Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, που πανελλαδικά ξεπερνούν τις 400, ο κοινός βηματισμός και ο συντονισμός δράσης μέσα από τις μαζικές συσκέψεις, οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς, με διεκδικήσεις για ΣΣΕ με αυξήσεις, για κατοχύρωση και διεύρυνση εργασιακών δικαιωμάτων κ.ο.κ. προσφέρουν πολύτιμη πείρα και δείχνουν δυνατότητες για ένταση της πάλης το επόμενο διάστημα.

* * *
Οι κινητοποιήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που χρεοκοπούν όλο και περισσότερο αυταπάτες, καταρρίπτονται μύθοι, δυναμώνει η ανησυχία σε ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα, μαζί με το χτύπημα στο εισόδημα, στην Υγεία, στην προστασία του λαού και των παιδιών του. Κυρίως καταρρίπτεται καθημερινά ο μύθος ότι μπορούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, τα σύγχρονα δικαιώματα και οι ανάγκες τους να συμβαδίσουν με τους στόχους και τα «οράματα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Διευκρινίσεις

 

Μιλώντας από το βήμα συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα κλήθηκε να απαντήσει στο γιατί «ενοχλείται» η Τουρκία από τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, που συνεχώς αυξάνεται. Σε αντίθεση με όσα διακινούν στην Ελλάδα τα αστικά επιτελεία, ότι δηλαδή η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην πόλη εγγυάται την «ασφάλεια» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ο Τούρκος πρέσβης είπε πως η Τουρκία πιστεύει τους Αμερικανούς, που υποστηρίζουν πως η χρήση της Αλεξανδρούπολης δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία. Αυτό που προβληματίζει την τουρκική πλευρά, συνέχισε, είναι ότι η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη μπορεί να διαταράξει την ισορροπία στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα: «Η Μαύρη Θάλασσα είναι πολύ σημαντική, είναι η κύρια σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας. Αν διαταραχθούν οι ισορροπίες, θα είμαστε οι πρώτοι που θα υποστούμε τις συνέπειες. Μας ανησυχεί το τι νιώθουν οι Ρώσοι για εμάς, για την Ανατ. Ευρώπη και τη Μ. Θάλασσα. Δεν παίζουμε με τους Ρώσους». Θυμίζουμε ότι και ο ίδιος ο Πάιατ, τον περασμένο Μάη, είχε πει από την Αλεξανδρούπολη ότι «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν παρούσες στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας και θα παράσχουν βοήθεια στην αποτροπή πιθανών αντιπάλων σε υπεράσπιση των συμμάχων μας». Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι δεν αναφέρονταν στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά στην υπεράσπιση των συμφερόντων της ευρωατλαντικής συμμαχίας απέναντι στη Ρωσία. Γι' αυτό, άλλωστε, από το ίδιο βήμα στη Θεσσαλονίκη, ο Πάιατ, πριν μιλήσει ο Τούρκος πρέσβης, φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως καμιά απειλή δεν πρέπει να νιώθει η Τουρκία και ότι αντίθετα ΗΠΑ και Ελλάδα τη θέλουν «αγκυροβολημένη» στη Δύση, δηλαδή μακριά από τη Ρωσία.

104 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση και την «έφοδο στον ουρανό» (ΦΩΤΟ)

 

7 ΝΟΕΜΒΡΗ (25 ΟΚΤΩΒΡΗ) 1917


Ο Λένιν επικεφαλής της Στρατιωτικής Επαναστατικής ΕπιτροπήςΟ Λένιν επικεφαλής της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής

Σαν σήμερα πριν από 104 χρόνια, στις 7 Νοέμβρη (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) του 1917, ο κόσμος συγκλονιζόταν από τη νίκη της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης.

Στις 10 το πρωί, η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή δημοσιεύει διάγγελμα του Β. Ι. Λένιν με τίτλο «Προς τους πολίτες της Ρωσίας!», με το οποίο αναγγέλλει τη νικηφόρα πορεία της Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Το ίδιο πρωί, ο Λένιν μιλάει στην Ολομέλεια του Σοβιέτ της Πετρούπολης και δηλώνει πως η Επανάσταση πραγματοποιήθηκε.

Η υγεία του λαού θυσιάζεται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους

 

*Της Μαίρης Αγρογιάννη

 

Βρισκόμαστε ήδη 2 χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Διανύουμε ήδη το 4ο κύμα και μετράμε πάνω από 16.000 χιλιάδες νεκρούς. Η τραγωδία του απολογισμού παραμένει αδιανόητη. Γιατί είναι μεγάλη η απόσταση αυτών που θα μπορούσαν να γίνουν κι αυτών που έγιναν και γίνονται.

Όλα δείχνουν ότι αν συνεχιστεί η ίδια εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται έως τώρα, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το 4ο επιδημικό κύμα θα είναι πιο φονικό από το 1ο και 2ο μαζί.

Τα δήθεν νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας είναι τα ίδια που έχουν δοκιμαστεί εδώ και καιρό και έχουν οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση. Σε όλες τις χώρες που τα συστήματα Υγείας υποτάσσονται στη λογική του «κόστους - οφέλους» και στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους θυσιάζεται η υγεία, ακόμη και η ανθρώπινη ζωή.