Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Οι «53+» και ο μύθος του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ


Ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει προς το 3ο Συνέδριό του, το οποίο προγραμματίζεται για τις αρχές του 2020. Βασικός στόχος είναι ο διακηρυγμένος από τον Αλ. Τσίπρα «μετασχηματισμός» του ΣΥΡΙΖΑ, διαδικασία που αντανακλά τις αναγκαίες προσαρμογές για την περαιτέρω εδραίωσή του ως κόμματος αστικής διακυβέρνησης και βασικού σοσιαλδημοκρατικού πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος στις μετεκλογικές συνθήκες1.
 Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει καμπάνια εγγραφής νέων μελών (με περιοδείες και κυρίως με τη διαδικτυακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής εγγραφής που εγκαινιάστηκε πρόσφατα), ενώ επίσης ανακοινώθηκε η συγκρότηση μιας πολυπληθούς «Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης», με συμμετοχή αρκετών «ΠΑΣΟΚογενών» (Ρ. Βάρτζελη, Θ. Λιβάνης κ.ά., οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες μετεγγραφές από το ΠΑΣΟΚ), για να σηματοδοτηθεί καθαρότερα το στίγμα της «διεύρυνσης».

Ορισμένα στοιχεία από την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής


Η παρέμβαση του Αντ. Αντανασιώτη

Ο Αντ. Αντανασιώτης
MotionTeam
Ο Αντ. Αντανασιώτης
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, με τις απολογίες του αρχηγού και των άλλων κατηγορουμένων ηγετικών στελεχών της, 4,5 περίπου χρόνια από την έναρξή της, η αποδεικτική διαδικασία της δίκης της Χρυσής Αυγής.
 Το αρχικό ερώτημα που δικαιολογημένα τίθεται από τον νομικό κόσμο, από τους ανθρώπους που την παρακολουθούν και ενδιαφέρονται για την εξέλιξή της και πρώτ' απ' όλα φυσικά από τα ίδια τα θύματα και τις οικογένειές τους, που περιμένουν τη δικαίωσή τους, είναι γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ αυτή η δίκη, ποιος έχει την ευθύνη γι' αυτό.

Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι πρόκειται για μια πολυπρόσωπη δίκη, με 69 κατηγορούμενους, δεκάδες δικηγόρους, εκατοντάδες μάρτυρες, για μιαν ογκώδη δικογραφία με χιλιάδες έγγραφα, που αφορούν όχι μόνο τις τρεις κύριες υποθέσεις που εκδικάζονται, δηλαδή τη δολοφονία Φύσσα στο Κερατσίνι, τη δολοφονική ενέδρα στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα, αλλά και δεκάδες άλλες υποθέσεις που συσχετίζονται και αφορούν εγκληματικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ελλάδα.

Αγωνιστική - λαϊκή απάντηση στα καλέσματα υποταγής και παραίτησης


Τα συλλαλητήρια, με τα οποία εκατοντάδες σωματεία και φορείς εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων δίνουν απάντηση το Σάββατο σε πολλές πόλεις της χώρας στους βάρβαρους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου για την Κοινωνική Ασφάλιση, αποτελούν μόνο την αρχή για έναν αγώνα που χρειάζεται κλιμάκωση και διαρκή κινητοποίηση, ώστε όχι μόνο να εκφραστεί μαζικά η αντίθεση στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, αλλά για να βγει στο προσκήνιο η διεκδίκηση για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Οι κινητοποιήσεις έρχονται ως αποτέλεσμα μιας ακούραστης δουλειάς μέσα στο εργατικό κίνημα, που ξεκίνησε από τις συνταξιουχικές οργανώσεις και αγκάλιασε πλήθος από σωματεία. Καθημερινές είναι άλλωστε οι συζητήσεις, οι περιοδείες, οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, προκειμένου να υπάρξει ολόπλευρη ενημέρωση των εργαζομένων, να εξουδετερωθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για καλλιέργεια κλίματος αναμονής, αλλά και η δηλητηριώδης επιχειρηματολογία της. Ταυτόχρονα οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ πραγματοποιούν μια πλατιά πολιτική καμπάνια στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές για το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.