Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Αν ψάχνει η κυβέρνηση να βρει ...σκαφτιάδες τάφων, ας κοιτάξει στον καθρέφτη.

 

 Σκαφτιάδες

 

«Οποιος δεν τηρεί τα μέτρα, σκάβει τάφους», είπε την περασμένη βδομάδα ο Μ. Χρυσοχοΐδης, σε μια ακόμα χυδαία εκδοχή του κηρύγματος περί ατομικής ευθύνης που συνεχίζει η κυβέρνηση, και ενώ αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο τα αδιέξοδα από τη διαχείριση της πανδημίας με κριτήριο την προστασία των κερδών του κεφαλαίου και όχι της υγείας και της ζωής του λαού. Σύμφωνα με τον Χρυσοχοΐδη, υπεύθυνος για τη διασπορά του κορονοϊού είναι μόνο όποιος «διασκεδάζει, πίνει και τρώει χωρίς να τηρεί τα μέτρα» και όποιος μαγαζάτορας «σκέφτεται την είσπραξη της τελευταίας ημέρας και παρανομεί». Προειδοποιεί μάλιστα ότι «είμαστε υποχρεωμένοι και ταυτόχρονα αποφασισμένοι να μην αφήσουμε εκδήλωση τέτοιων περιστατικών και τέτοιων συμπεριφορών». Αν ψάχνει η κυβέρνηση να βρει ...σκαφτιάδες τάφων, ας κοιτάξει στον καθρέφτη. Γιατί η κυβέρνηση είναι αυτή που μειώνει κατά 80% τα χειρουργεία και μετατρέπει τα νοσοκομεία σε «μίας νόσου», βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή χιλιάδων ασθενών. Η κυβέρνηση είναι αυτή που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο αποσυμφόρησης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των σχολείων και βέβαια των χώρων δουλειάς, πολλαπλασιάζοντας τις εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι 8 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει στην ίδια άθλια κατάσταση όπου το βρήκε το πρώτο κύμα. Ας αφήσει λοιπόν τις απειλές και ας σταματήσει να «πιάνεται» από ορισμένες εξαιρέσεις ανεύθυνων συμπεριφορών, τις οποίες άλλωστε τροφοδοτούν οι δικές της αντιφάσεις. Κανένα μέτρο ατομικής ευθύνης δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό αν δεν πατάει στέρεα στο έδαφος της κρατικής ευθύνης για μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας του λαού. Και εδώ οι ευθύνες της κυβέρνησης για την έξαρση της πανδημίας και όσα θα ακολουθήσουν είναι τεράστιες.

Βροχή οι καταγγελίες για χώρους δουλειάς - εστίες υπερμετάδοσης


Εκτεθειμένη η κυβέρνηση, που συνεχίζει προκλητικά να κουνάει το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στο λαό

 

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

RIZOSPASTIS

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων
Τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας στη διαχείριση του κορονοϊού, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ελέγχων από την πλευρά του κράτους, έχουν μετατρέψει μεγάλους χώρους δουλειάς σε υπερμεταδότες του κορονοϊού, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση συνεχίζει να κουνάει προκλητικά το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στο λαό, χωρίς να παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία του. Οι καταγγελίες που δημοσιεύει παρακάτω ο «Ριζοσπάστης» είναι ενδεικτικές.
 
Στη ΛΑΡΚΟ

Τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων από την κυβέρνηση και την ειδική διαχείριση για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην περιοχή της Λοκρίδας έχουν επιβεβαιωθεί θετικά κρούσματα ακόμα και στο στενό οικογενειακό περιβάλλον εργαζομένων.

Απαιτεί επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, να μπαίνουν σε καραντίνα και να αμείβονται κανονικά εργαζόμενοι που στο περιβάλλον τους υπάρχει επιβεβαιωμένο η ύποπτο κρούσμα, να γίνονται ουσιαστικές και όχι τυπικές απολυμάνσεις, να χορηγηθούν επαρκή αναλώσιμα, όπως μάσκες και αντισηπτικά, και να γίνεται θερμομέτρηση κατά την είσοδο των εργαζομένων.

Καλεί επίσης την κυβέρνηση να μην τολμήσει να αξιοποιήσει την πανδημία του κορονοϊού για το σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και για να κρύψει τις ευθύνες της για τη διάλυσή της.

Συκοφαντία και καταστολή με «χορηγούς» προβοκατόρικες ομάδες που δεν έχουν σχέση με τους φοιτητές

 

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση "πήρε την πάσα" που της έδωσαν οι προβοκατόρικες δράσεις ύποπτων ομάδων, οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και τους συλλόγους τους, και την αξιοποιεί για να συκοφαντήσει τους φοιτητικούς αγώνες και να επιβάλλει νέα μέτρα αυταρχισμού στα πανεπιστήμια. Μάλιστα ο πρωθυπουργός πήγε και ένα ακόμη βήμα παραπέρα, μιλώντας για αριστερό "φασισμό" κι αναπτύσσοντας τη γνωστή θεωρία των άκρων, που είναι τελικά θερμοκήπιο του φασισμού. Αφού ο κ. Μητσοτάκης βλέπει το παρακράτος ως την ρίζα τέτοιων ομάδων, καλά θα κάνει να ψάξει και στο ίδιο το κράτος, αφού τα δύο τους αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.

Νέα κυβερνητική προσπάθεια καταστολής

 

Τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, με τον προπηλακισμό του πρύτανη, αποδείχθηκαν η καλύτερη πάσα στην κυβέρνηση, για να προωθήσει, «δικαιωμένη», τους σχεδιασμούς της, την ένταση της καταστολής και το παραπέρα χτύπημα του εργατικού - λαϊκού και φοιτητικού κινήματος.

Για μια ακόμα φορά, θρασύδειλες ομάδες που αποτελούν εχθρούς του κινήματος έπαιξαν τον προβοκατόρικο ρόλο τους: Λειτούργησαν ως οι καλύτεροι «χορηγοί» της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον του λαού και της νεολαίας.

Στα πανεπιστήμια έχουν μακρύ κατάλογο τέτοιων «ευεργετικών» δράσεων για την εκάστοτε κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ κατασυκοφάντησε και κατάργησε το άσυλο, αξιοποιώντας τα στημένα παιχνίδια ΜΑΤ - δήθεν αντιεξουσιαστών, μέσα κι έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα. Πέρυσι στις σημαντικές - μετά από πολλά χρόνια - φοιτητικές κινητοποιήσεις, τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια (ΔΑΠ, «ανεξάρτητοι») αξιοποίησαν τις προσπάθειες αυτών των ομάδων να διαλύσουν τις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών, να συκοφαντήσουν τους αγώνες τους, να τρομοκρατήσουν φοιτητές που για πρώτη φορά συμμετείχαν σε συλλογικές διαδικασίες και να προωθήσουν την παραπέρα διάλυση των συλλογικών διαδικασιών μέσω των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών. Το σχέδιο βέβαια δεν πέρασε! Οι φοιτητές έριξαν «πόρτα» και στις προβοκατόρικες ομάδες και στα σχέδια παραπέρα διάλυσης των συλλόγων.

Ωρα μεγάλης ευθύνης

 

  Πηγή: Motionteam

Τα νέα αντεργατικά μέτρα που φέρνει με νόμο η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, όπως και οι ανακοινώσεις για τη διαχείριση της έξαρσης της πανδημίας, που συνεχίζουν να αφήνουν απροστάτευτο και εκτεθειμένο το λαό, είναι «αιτία πολέμου» για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα ουσιαστικής προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, αξιοποιεί την πανδημία για να κλιμακώσει την επίθεση, στοχεύοντας στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως είναι ο ημερήσιος χρόνος εργασίας και το δικαίωμα στη συλλογική διεκδίκηση και στην απεργία.

Αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας με προσωπικό και υποδομές, αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα και να τον θέσει σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επιβάλλει «λοκντάουν» στα χειρουργεία και συνολικά στη λειτουργία των νοσοκομείων για ασθένειες εκτός του κορονοϊού.