Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Ανακοίνωση για την 28η Οκτωβρίου 1940

 

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940

«Η εισβολή των στρατευμάτων της φασιστικής Ιταλίας τα ξημερώματα της 28ης Οκτώβρη 1940 αποτέλεσε το εναρκτήριο γεγονός-ορόσημο μιας περιόδου που θα οδηγούσε στο δράμα της τριπλής φασιστικής κατοχής (ιταλικής, γερμανικής, βουλγαρικής), αλλά και στην αφύπνιση και ηρωική μαζική δράση των εργατικών-λαϊκών δυνάμεων, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, από την οποία μπορούν να αντληθούν χρήσιμα ιστορικά διδάγματα.

Η ιταλική αρχικά και στη συνέχεια η γερμανική επίθεση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν προέκταση και μοιραία κατάληξη της κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα χρόνια του Μεσοπολέμου, όταν η ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάπτυξη και η καπιταλιστική οικονομική κρίση επιτάχυναν την αναδιάταξη των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων και τη δημιουργία νέων συμμαχιών, οι οποίες αμφισβητούσαν την ιμπεριαλιστική ειρήνη που ακολούθησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βούρκος

 

Μέχρι και Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα παρακολουθούσε η ανεκδιήγητη και αμφιλεγόμενη εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, «αν υπήρχαν πληροφορίες ότι στρέφεται κατά της πατρίδας» όπως φέρεται να είπε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ετσι προσπάθησε να δικαιολογήσει τις υποκλοπές σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά εμμέσως και την παρακολούθηση ενός ολόκληρου κόμματος, με τον μηχανισμό συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η απαράδεκτη αυτή δήλωση επιβεβαιώνει ότι για τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους, με το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας» ο καθένας και η καθεμιά είναι εν δυνάμει ύποπτοι, άρα και στόχος παρακολουθήσεων και υποκλοπών από την ΕΥΠ και τις άλλες υπηρεσίες! Κι όλα αυτά με τη βούλα του αντιδραστικού και επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου, δηλαδή των νόμων και των ευρωπαϊκών Οδηγιών που ψήφισαν και στη χώρα μας η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, θεσμοθετώντας έναν δαιδαλώδη μηχανισμό καταπάτησης των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Μπορεί λοιπόν στην υπόθεση των υποκλοπών να κυριάρχησε το «κουκούλωμα», αποκαλύφθηκε όμως και μια μεγάλη αλήθεια, με καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ: Οτι ο βούρκος του συστήματος και η σαπίλα του αστικού κράτους είναι αυτά που σε όλες τις εποχές «γεννάνε» νόμους και μηχανισμούς - τέρατα ενάντια στον «εχθρό λαό».