Σάββατο 30 Μαΐου 2020

“Αφήνω ασχολίαστο το γεγονός ότι βγάζετε σπυριά με την λέξη ‘εργάτης’…”



Ανοικτή επιστολή εργαζόμενης τουριστικού γραφείου προς τον υπουργό εργασίας

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εργασίας                29/5/2020

Κύριε Υπουργέ,

Στην σημερινή σας ομιλία στη Βουλή σχετικά με την χθεσινή κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο σας, μας αποκαλέσατε «κομματικό στρατό» και επίσης είπατε ότι όσοι ήμαστε εκεί, δεν είμαστε εργαζόμενοι! Είπατε χαρακτηριστικά «…χθες δεν υπήρξε διαμαρτυρία του κόσμου του τουρισμού και του επισιτισμού».. 
Αφήνω ασχολίαστο το γεγονός ότι βγάζετε σπυριά με την λέξη ‘εργάτης’ και ανακαλύψατε άλλες λέξεις όπως «κόσμος του τουρισμού» για να χαρακτηρίσετε την καμαριέρα, τον λαντζέρη, τον μάγειρα, τον σερβιτόρο…

Θα ήθελα παρόλα αυτά να επισημάνω τα εξής:

«ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ» ΤΗΣ ΕΕ


Βαρύς λογαριασμός που δεν πρέπει να πληρώσει ο λαός
 
 
MotionTeam
«Ρέει πολύ χρήμα από την ΕΕ», «πρόγραμμα μαμούθ», «άλλο ένα ΕΣΠΑ δώρο», «ιστορικό βήμα», ήταν μερικοί μόνο από τους διθυράμβους των αστικών ΜΜΕ για το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης» με την επωνυμία «Ευρωπαϊκή Ενωση - Επόμενη Γενιά». 750 δισ. ευρώ σύνολο. 500 από αυτά επιχορηγήσεις και τα 250 δάνεια. Αντίστοιχα «για την Ελλάδα» 22,5 δισ. και 9,5 δισ. ευρώ.
 
 Πριν διαπιστώσουμε ποιοι πρέπει να χαίρονται από αυτήν την εξέλιξη και ποιοι να ανησυχούν, οφείλουμε να δούμε «όλο το γήπεδο».

Αυτά εκτυλίσσονται στο έδαφος της νέας καπιταλιστικής κρίσης, καθώς δρομολογούνται ανακατατάξεις και εντείνεται η κινητικότητα στην κορυφή της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας με την Κίνα να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ, με τις τελευταίες να εκφράζουν πλέον προτίμηση στην Ινδία, μετακινώντας εκεί κεφάλαια και επιχειρήσεις τους που μέχρι σήμερα δραστηριοποιούνταν στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ για να κρατήσουν τα σκήπτρα στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία έχουν περάσει νόμους στο Κογκρέσο δεσμεύοντας 2,5 τρισ. δολάρια για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, με επιπλέον πρόβλεψη για ακόμα 2 τρισ. δολάρια. Από την πλευρά της, η Κίνα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική πίεση από τη δική της επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, εξαντλεί τα περιθώρια έκδοσης ειδικών ομολόγων ύψους 3,75 τρισ. γιουάν (527 δισ. δολ).

Μαχητική κινητοποίηση ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων από την «ΤΙΤΑΝ» (ΦΩΤΟ)



Μαχητικά, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να θυσιαστεί η υγεία τους και το περιβάλλον, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της δυτικής Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν το πρωί του Σαββάτου ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων που μεθοδεύουν από κοινού κυβέρνηση και τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ»
Εργαζόμενοι και νέοι συμμετείχαν μαζικά στην κινητοποίηση που κάλεσε η Πρωτοβουλία των 125 Σωματείων, Συλλόγων που εναντιώνονται στην καύση.

Συγκεντρώθηκαν από νωρίς έξω από το Δημαρχείο Παύλου Μελά στην περιοχή της Σταυρούπολης όπου τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, οι Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ) και δεκάδες ακόμη φορείς, πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους με τα πανό τους. Εκεί μίλησαν και τα παιδιά με τις ζωγραφιές τους. Όλοι μαζί, διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στο νέο έγκλημα που σχεδιάζεται για την ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Καταδικάζει το νέο ρατσιστικό έγκλημα από αστυνομικό στην «πολυδιαφημισμένη δημοκρατία των ΗΠΑ»



Σε ανακοίνωσή του για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις των ΗΠΑ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καταδικάζει τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού άνεργου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις των ΗΠΑ. Δολοφονία που έρχεται να προστεθεί στη λίστα των ατέλειωτων θυμάτων αστυνομικής και ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ.

Αυτή η νέα δολοφονία, με την εικόνα του αστυνομικού με το γόνατο στο λαιμό του θύματος, ο οποίος πέθανε από ασφυξία, έχει προκαλέσει τη δίκαιη οργή και τον αποτροπιασμό εκατομμυρίων εργαζομένων και νέων στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Δείχνει τη βαρβαρότητα με την οποία το αστικό κράτος, "στη μητρόπολη του καπιταλισμού", στην "πολυδιαφημισμένη δημοκρατία των ΗΠΑ", αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους, τους ανέργους και φτωχούς -όπως ήταν ο Φλόιντ- που ψάχνουν για ένα μεροκάματο.

Οταν στα χέρια του κεφαλαίου μετατρέπεται σε όπλο για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων


Νέο φυλλάδιο του Κόμματος, με το οποίο απευθύνεται στους εργαζόμενους των κλάδων όπου η τηλεργασία ήρθε για να μείνει

Με το ξεκίνημα της πανδημίας στη χώρα μας, πολλοί εργαζόμενοι σε αρκετούς κλάδους, όπως των Τηλεπικοινωνιών, της Πληροφορικής, του Χρηματοπιστωτικού, επιστημονικών επαγγελμάτων κ.ά. βρέθηκαν μπροστά σε μια νέα κατάσταση και έμαθαν για τα καλά τι σημαίνει τηλεργασία.
 
 Οχι μόνο γιατί αυτή μπήκε γρήγορα στη ζωή τους, αλλά κυρίως γιατί μπήκε κυριολεκτικά μέσα στο σπίτι τους.

«Για το καλό όλων μας»;

Εργοδοσία, διευθυντές, σύμβουλοι, στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζών, στην αρχή προσπαθούσαν να «πουλήσουν» τη γενίκευση της τηλεργασίας στους εργαζόμενους ως ένα προσωρινό μέτρο λόγω της πανδημίας και της αποσυμφόρησης των κτιρίων.

Ομως, αμέσως μετά, έλεγαν ότι έπρεπε να είχε εφαρμοστεί εδώ και καιρό και ότι πρέπει όλοι να το δεχτούμε ως κάτι πρωτοπόρο.

Σήμερα, δύο μήνες μετά, η τηλεργασία φαίνεται ότι είναι πράγματι κάτι «πρωτοπόρο».

Οχι όμως προς όφελος των εργαζομένων, αλλά των εργοδοτών, οι οποίοι αξιοποιούν την τεχνολογία και την τηλεργασία ως εργαλεία τους για την αύξηση των κερδών τους, εντείνοντας την «ευελιξία» στη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων.

Η εργοδοσία με τη μαζική εφαρμογή της τηλεργασίας «γλυκάθηκε», γι' αυτό ζητάει να επεκταθεί, αν και προβληματίζεται για τους όρους.

Ποιος επωφελείται από την καθιέρωση της τηλεργασίας;