Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός


Σχετικά με το λεγόμενο «Κάλεσμα για την Ειρήνη»

 

  Πηγή: Associated Press

 

Του Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ*

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις 29 - 30 Ιούνη, θα αποτελέσει νέο σταθμό στην κλιμάκωση της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας, στο πλαίσιο της Στρατηγικής «ΝΑΤΟ 2030 και 2040». Το ΝΑΤΟ επιδιώκει γενικότερη αναπροσαρμογή των στόχων του, με κατάλληλη ενίσχυση των υποδομών του και αναδιάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων. Σχεδιάζει τη διεύρυνσή του τόσο με την ένταξη νέων χωρών (Φινλανδία, Σουηδία) όσο και με την επέκταση της δράσης του σε νέες περιοχές του πλανήτη μας.

Ποιο το νέο στοιχείο στους σχεδιασμούς του; Χωρίς άλλο είναι η ανάγκη να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με άλλες ισχυρές δυνάμεις του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου, πρώτα απ' όλα την Κίνα, αλλά και με τη Ρωσία. Τα κινεζικά μονοπώλια σε πολλές περιοχές του πλανήτη συγκρούονται με τα αμερικανικά, τα ευρωπαϊκά, τα γιαπωνέζικα και κορεατικά κ.ά., απειλώντας την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Κι αυτά την ώρα που στην Ευρώπη εξελίσσεται ήδη ένας πόλεμος στα εδάφη της Ουκρανίας, ως αποτέλεσμα της σφοδρής αντιπαράθεσης των δυνάμεων του ευρωατλαντισμού με τη Ρωσία.

Προεκλογικός «χορός» Βελόπουλου – Ν.Δ με αφορμή τις αμβλώσει

 

 

Υπέρ της απαγόρευσης τωμ αμβλώσεων τάχθηκε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για «παραστράτημα» από τις παραδοσιακές θέσεις της Ν.Δ - Τα «ορθάνοιχτα παράθυρα»μεταξύ των δύο κομμάτων 

 

 

 

Οι πρόωρες εκλογές είναι μία πιθανή εξέλιξη των επόμενων μηνών. Αυτό είναι γνωστό. Συνολικότερα άλλωστε βρισκόμαστε ήδη σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο ακόμη και αν εξαντληθεί η συνταγματική προθεσμία. Ενόψει του θολού μετεκλογικού τοπίου που δημιουργεί το πλαίσιο των εκλογικών νόμων (εκλογές με αναλογική αρχικά και μετά με κλιμακωτό μπόνους) φαίνεται ότι ξεκίνησαν να … χορεύουν τα «μετεκλογικά ντουέτα». Ένα από αυτά είναι το «ζεύγος» Νέας Δημοκρατίας – Ελληνικής Λύσης. Με μία παραληρηματική τοποθέτηση στην Βουλή υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων φαίνεται πως «ξεκίνησε τον χορό» ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Το «κόλπο»

To «κόλπο» είναι πάνω-κάτω γνωστό και δοκιμασμένο από όσα κόμματα στο παρελθόν έχουν ως τακτικό στόχο στο να αποτελέσουν κυβερνητικό συμπλήρωμα σε ένα από τους δύο πολούς του δικομματισμού (παλιότερα) ή του διπολισμού (σήμερα). Συνίσταται στον εξής απλό σχεδιασμό: Έως την κάλπη το κόμμα – τσόντα προσπαθεί να αποσπάσει όσο δυνατόν περισσότερους ψήφους μπορεί, προκειμένου να έχει μετεκλογικά την καλύτερη διαπραγματευτική θέση. Για να το πετύχει αυτό τονίζει, ενίοτε υπερ-τονίζει, τις διαφορές που έχει με τον πιθανό μετεκλογικό εταίρο. Παρ’όλα αυτά ασκεί μια τέτοιου είδους κριτική ώστε να υπάρξουν κάποιες προγραμματικές μετατοπίσεις και να μπορεί να «δικαιολογήσει» την μετεκλογική του σύμπλευση

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Κίνδυνος - θάνατος οι αποφάσεις σε μια «εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού»

 

  Πηγή: Associated Press

 

«Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αυτήν τη βδομάδα θα είναι μεταμορφωτική (transformative) (...) Η νέα μας Αντίληψη θα μας καθοδηγήσει σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού. Αναμένω να γίνει σαφές ότι οι Σύμμαχοι θεωρούν τη Ρωσία την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλειά μας. Επίσης η Σύνοδος θα ασχοληθεί για πρώτη φορά με την Κίνα και τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες μας».

Με αυτά τα λόγια στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ έδωσε χτες το περίγραμμα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, που ξεκινά σήμερα με επιμέρους παρεμβάσεις και κορυφώνεται αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη.

Ο Στόλτενμπεργκ προανήγγειλε ότι θα παρθούν αποφάσεις για ενίσχυση της «προωθημένης παρουσίας» του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία: «Θα ενισχύσουμε τις ομάδες μάχης μας (battlegroups) στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε επίπεδο ταξιαρχίας», από ενισχυμένα τάγματα που είναι σήμερα. Διευκρίνισε ότι αυτό δεν θα αφορά και τα 8 συγκροτήματα και πρόσθεσε ότι «θα "μεταμορφώσουν" τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (σ.σ. με ισχύ περίπου 40.000 προσωπικό σήμερα) και θα αυξήσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας υψηλής ετοιμότητας σε πολύ πάνω από 300.000».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Πρωταθλήτρια ξανά στις ΝΑΤΟικές δαπάνες με 7,5 δισ.!

 

 

Με τα «σκήπτρα» της «πρωταθλήτριας» σε ΝΑΤΟικές δαπάνες (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και με «υψωμένη τη σημαία» της εμπλοκής στα δολοφονικά σχέδια προσέρχεται για μια ακόμα φορά η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, την ώρα μάλιστα που η ιμπεριαλιστική συμμαχία δίνει κι άλλο «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, η Ελλάδα εμφανίζεται και φέτος (όπως και το 2021) πρωταθλήτρια σε αυτές τις δαπάνες καθώς υπερκαλύπτει (σχεδόν στο διπλάσιο) τη νόρμα του ΝΑΤΟ το 2% του ετήσιου ΑΕΠ να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες. Συγκεκριμένα, δίνει το 3,76%, ξεπερνώντας ξανά τις ΗΠΑ (3,47%) και όταν μόλις 9 κράτη - μέλη πιάνουν αυτόν τον στόχο.

Η χώρα το ...απογειώνει και στον δεύτερο ΝΑΤΟικό στόχο, τουλάχιστον το 20% αυτού του 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει για μείζονες εξοπλισμούς. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται τρίτη στη σχετική λίστα, με 45,3%, με βάση τα κονδύλια που δεσμεύονται για μαχητικά, φρεγάτες, ελικόπτερα κ.λπ.

Προβιά

 

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία έβαψε τα χέρια της με το αίμα δεκάδων ξεριζωμένων, κάνοντας επίδειξη καταστολής στον θύλακα Μελίγια. Στη χώρα μας όμως η είδηση πέρασε στα ψιλά και εξαφανίστηκε γρήγορα, ακόμα και από τα ΜΜΕ που έκαναν στην αρχή μια κάποια αναφορά. Δίπλα σ' αυτά, ο κατά τ' άλλα λαλίστατος ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση, ενώ η «Αυγή» είδε απλά μια «τραγωδία όταν χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στη Μελίγια», αναπαράγοντας τις ανακοινώσεις της ισπανικής αστυνομίας. Και πώς να γίνει διαφορετικά, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ αναμασά νυχθημερόν το «καν' το όπως ο Σάντσεθ», παρουσιάζοντας την ισπανική κυβέρνηση ως το «προοδευτικό αντίβαρο στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη»! Σ' αυτήν την κυβέρνηση όλοι οι Ευρωπαίοι «εταίροι», ανάμεσά τους και οι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας και της Πορτογαλίας, δίνουν σήμερα τα συγχαρητήριά τους για την «αποφασιστικότητα» που έδειξε στη ...φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων από τους φτωχοδιάβολους «εισβολείς». Από σήμερα μάλιστα η ίδια κυβέρνηση φιλοξενεί και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που στρώνει τον δρόμο για νέες επεμβάσεις, άρα και για νέα καραβάνια ξεριζωμένων, που τρέχουν να γλιτώσουν από τους πολέμους και τη φτώχεια. Η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο, με την «προβιά» του «προοδευτισμού», που στη χώρα μας ξεπλένουν δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την τεράστια υποκρισία τους και στο ζήτημα του Προσφυγικού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αναπροσαρμογή της ληστείας με Υπουργική Απόφαση

 

Eurokinissi

Εύσημα στην κυβέρνηση για τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης των μονοπωλίων της Ενέργειας έδωσε η Μ. Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, η Βεστάγκερ χαρακτήρισε «εξαιρετική ιδέα τον νέο μηχανισμό με τον οποίο θα αποσυνδεθούν οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής Ενέργειας». Η τροπολογία με τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ, και ανάμεσα σε άλλα προβλέπει «παρέμβαση» στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού από τον Ιούλη 2022 μέχρι τον Ιούνη του 2023, βάσει της οποίας θα ορίζονται ανώτατα όρια αποζημίωσης για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Βασική παράμετρος των αλλαγών, που τίθενται σε εφαρμογή για τις καταναλώσεις ρεύματος από 1η Αυγούστου, είναι η υποχρέωση των προμηθευτών να ενημερώνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τις τιμές στις οποίες θα τους χρεώνουν δύο μήνες πριν την εφαρμογή τους. Δηλαδή στις 10 Ιούλη, οπότε ενεργοποιείται το μέτρο, να ανακοινώσουν την τιμή στην οποία θα πωλούν την κιλοβατώρα στις 10 Σεπτέμβρη, στις 10 Αυγούστου να κάνουν το ίδιο για τον Οκτώβρη κ.ο.κ. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας, αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς Ενέργειας, λόγω της δυσκολίας ασφαλών προβλέψεων «οι πάροχοι θα επιχειρήσουν να προστατευτούν ανεβάζοντας τη βασική χρέωση, την οποία θα αναγράφουν κάθε μήνα στην ιστοσελίδα τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα οδεύσουμε προς αύξηση των ονομαστικών χρεώσεων στα τιμολόγια, όχι συγκράτηση».