Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Κιμ Φίλμπι-Ένας προδότης του έθνους των ιμπεριαλιστών


Συμπληρώνονται σήμερα 30 χρόνια από το θάνατο του Κιμ Φίλμπι, διασημότερου μέλους του “Κύκλου του Κέμπριτζ”, στον οποίο ανήκαν Βρετανοί της άρχουσας τάξης που επέλεξαν το ριψοκίνδυνο δρόμο της ταξικής αποστασίας, μπαίνοντας στις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες. 


Οι ασυνήθιστοι καιροί γεννούν ασυνήθιστους ανθρώπους, όπως τον Κιμ Φίλμπι και τους άλλους του λεγόμενου “Κύκλου του Κέμπριτζ” ή των “5 του Καίμπριτζ”, Βρετανών γόνων αριστοκρατικών οικογενειών που εντάχθηκαν εθελοντικά και για ιδεολογικούς λόγους στα σοβιετικά κατασκοπευτικά δίκτυα, διεισδύοντας στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Από τη στιγμή της σταδιακής αποκάλυψης των ταυτοτήτων τους, οι άνδρες αυτοί παρουσιάζονται ως “εθνοπροδότες”, το “έθνος” που πρόδωσαν όμως δεν ήταν άλλο από εκείνο των Βρετανών ιμπεριαλιστών, της αποικιοκρατίας, της αρχικής πολιτικής κατευνασμού του Χίτλερ, της καταπίεσης των μαζών μέσα στην ίδια τη βρετανική μητρόπολη. Στην πραγματικότητα ήταν προδότες της τάξης τους, εργαζόμενοι για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης στη χώρα τους και σε όλο τον κόσμο.

Γεύμα με τον πρίγκιπα και την παρέα του…







Γεύμα με τον πρίγκιπα και την παρέα του… – της Σοφίας Χουδαλάκη

 

 
  Έλαμψε το Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Τετάρτης, όταν άνοιξαν οι πύλες του για να υποδεχτούν τον διάδοχο του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου και της συζύγου του. Οικοδεσπότης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και καλεσμένοι οι κορυφαίοι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου μας. Μεταξύ αυτών, ως συνήθως, παραβρέθηκαν και μέλη του ντόπιου επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και η επίσημη Εκκλησία

   Συνολικά συγκεντρώθηκαν σχεδόν εκατό άνθρωποι, οι οποίοι μετά από μια ξενάγηση στον πρώτο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου, εκεί που δεσπόζουν τα πορτραίτα των μελών της δικής μας τέως βασιλικής οικογένειας, προχώρησαν για το επίσημο δείπνο. Πληροφορίες λένε ότι ο διάδοχος του θρόνου ζήτησε το μενού να βασίζεται στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, καθώς ο ίδιος είναι λάτρης της χώρας μας την οποία επισκέπτεται συχνά για τις θερινές του διακοπές.

«Άρτος και θεάματα»…




Της Κάλι Καρά

Πλημμύρισαν τα δελτία ειδήσεων με πρίγκιπες και πριγκιπέσσες. Πόσο ελληνικό αίμα τρέχει στις φλέβες του Βρετανού πρίγκηπα, τι συνολάκι φορούσε η πριγκιπέσσα, ποιο ήταν το μενού του επίσημου γεύματος στο προεδρικό μέγαρο, πόσα κουλούρια έφαγαν και τι καφέδες ήπιαν στη διάρκεια της βόλτας τους στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν μάθαμε αν στην αρμαθιά των παρασήμων που κρέμονταν στο πέτο του γαλαζοαίματου υπήρχε και αυτό στο οποίο πρωτοστάτησε η χώρα του, το αιματοκύλισμα στην πλατεία Συντάγματος το Δεκέμβρη του '44 ή το πρόσφατο από τους βομβαρδισμούς στη Συρία...

Η πριγκιπέσσα επέλεξε και όχι τυχαία, να επισκεφθεί και να ξεναγηθεί στη μονή Καισαριανής, διάβασε σε μαθητές «Χάρι Πότερ» -και όχι βέβαια την ιστορία των 200 και του Σουκατζίδη-, με τη χωρίς αιδώ παρουσία και της υπουργού Πολιτισμού της «πρώτης φοράς αριστερής» κυβέρνησης του τόπου!

Μπουγάδα


Τέτοιο λιβάνισμα στους μονάρχες της Μεγάλης Βρετανίας επί τρεις μέρες ούτε οι ίδιοι οι «γαλαζοαίματοι» δεν το περίμεναν. Κυβέρνηση, κρατική και ιδιωτική τηλεόραση έδωσαν κυριολεκτικά τα ρέστα τους. Από τη σφυρίδα και την «τριλογία ψαριών» που απόλαυσαν στο προεδρικό μέγαρο, μέχρι τους λουκουμάδες και τον ...«φρέντο χωρίς καλαμάκι» που ήπιε ο υψηλότατος Κάρολος με την Καμίλα στην Αθήνα, είναι μερικά από τα όσα ακούσαμε και διαβάσαμε για την επίσκεψή τους. Δημοσιογραφικά παπαγαλάκια και κυβερνητικά στελέχη, μην μπορώντας να μαζέψουν τα σάλια τους για τους «υψηλούς» προσκεκλημένους, επιχείρησαν μια ...«μεγαλοπρεπή» μπουγάδα στον βρετανικό ιμπεριαλισμό, αλλά και στον ίδιο το θεσμό της βασιλείας. Και αυτά σχεδόν ταυτόχρονα με τα περί «προόδου» και «φιλελευθερισμού» που έκρωζε η κυβέρνηση στη Βουλή, ψηφίζοντας το νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία. Ετσι έχουν τα πράγματα... Μετά το «πρώτη φορά αριστερά», έρχεται το «πρώτη φορά ...βασιλικιά».

Η άγνοια, οι αγνοούμενοι και η βροχή κρατικής αδιαφορίας!



Την ίδια στιγμή κάποιοι δημοσιολόγοι πενθούν για «το κράτος που δεν υπάρχει» λες και έχουμε φτάσει στην… αταξική κοινωνία

Το μεσημέρι κάποια άτομα παρασύρθηκαν από τους χείμαρρους που σχημάτισε η ανοιξιάτικη καταιγίδα και το χαλαζι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κι αγνοούνταν για μερικά λεπτά.

Η άγνοια, οι αγνοούμενοι και η βροχή κρατικής αδιαφορίας 


Ευτυχώς δε θρηνήσαμε ζωές κι έτσι περιοριστήκαμε στην τραγωδία των νοικοκυριών που βούλιαξαν στη λάσπη και είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται.

«Κρίκος» κλιμάκωσης


Φωτό αρχείου από A.P 
 
Φωτό αρχείου από A.P
  Πηγή: Associated Press

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι ένας ακόμα «κρίκος» στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στην περιοχή και της αντιπαράθεσης ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και κέντρων. Οι χτεσινές νέες επιδρομές του Ισραήλ σε συριακό έδαφος υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπορεί να παριστάνει ότι δεν εμπλέκεται σε αυτό το κουβάρι, όμως η αλήθεια είναι ότι συμμετέχει «μέχρι τα μπούνια» στους βρώμικους σχεδιασμούς για λογαριασμό της αστικής τάξης. Από το «ξέπλυμα» στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τις συμφωνίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για αναβάθμιση της συνεργασίας τους, μέχρι την ανάληψη ρόλων στην ευρύτερη περιοχή, όλα σηματοδοτούν τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις επικίνδυνες εξελίξεις.

Στη μάχη για την υπεράσπιση της συνδικαλιστικής δράσης!




Αυτήν την περίοδο, εργαζόμενοι και σωματεία σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς οργανώνουν την αλληλεγγύη και δίνουν τη μάχη ενάντια στις απολύσεις εκλεγμένων συνδικαλιστών, αλλά και πρωτοπόρων εργατών, που βρέθηκαν στο στόχαστρο της εργοδοσίας, επειδή στους χώρους τους μπαίνουν μπροστά, πρωτοστατούν στην οργάνωση των εργαζομένων και στην υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι η απόλυση από τη «Selecta Hellas» της γραμματέα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για τη δημιουργία ταξικού σωματείου στην επιχείρηση. Επίσης, η απόλυση λόγω συνδικαλιστικής δράσης από τις εταιρείες «ΑΝΑΜΕΤΤ» και «ΒΙΑΝΑΤ» του ομίλου «Στασινόπουλος» δύο πρωτοπόρων εργατών, μια μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση της εκλογής τους στα όργανα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Πριν από λίγο καιρό απολύθηκε συνδικαλίστρια από την εταιρεία «Σαβοϊδάκης», εκλεγμένη στο ΔΣ του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, ενώ, αντίστοιχα, από την επιχείρηση «Πλατάκης ΑΕ» απολύθηκε εργαζόμενη, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Οι απολύσεις αυτές, που στόχο έχουν την τρομοκράτηση και τον «παραδειγματισμό» όλων των εργαζομένων, δεν έμειναν αναπάντητες από τις ταξικές δυνάμεις, οι οποίες δίνουν με όλα τα μέσα τη μάχη για την ακύρωσή τους, ενώ ενθαρρυντική είναι η αλληλεγγύη που εκφράζεται ευρύτερα από εργαζόμενους και σωματεία.