Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Σουηδία: «Επιδρομή» στην Αφρική με τα λεφτά των συνταξιούχων


Η Σουηδία και οι ΗΠΑ δημιούργησαν μια ομάδα εργασίας, έτσι ώστε να υπάρξει σύντομα μια πρόταση που θα απλοποιήσει τις διαδικασίες μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε οι συντάξεις να επενδύονται στην Αφρική, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Anders Borg.
Τα επιχειρήματα είναι πολλά, σύμφωνα με αστούς αναλυτές. Τα επιτόκια είναι χαμηλά, σίγουρες επενδύσεις, δημογραφικά προβλήματα στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες -που έτσι λύνονται προσωρινά- και ανάγκη μεγάλων επενδύσεων στις υποδομές (μεταφορές και ενέργεια) στην Αφρική.
Ο ίδιος ο Anders Borg επισημαίνει ότι μέχρι το 2050 η Αφρική οικονομικά θα αντιστοιχεί σε δύο σημερινές Κίνες. Υπάρχουν, όπως λέει, μεγάλες δυνατότητες που είναι σημαντικές για τη Σουηδία και για τις ΗΠΑ. Οι επενδύσεις φέρνουν σήμερα 10% - 20% κέρδη. Αν πάει καλά η προσπάθεια, θα προτείνουν και σε άλλες χώρες να συμμετάσχουν με τις εταιρείες που έχουν κάνει για επενδύσεις των συντάξεων.
Υπολογίζεται ότι σήμερα το παγκόσμιο ποσό των συντάξεων, κατά το 98% επενδύεται στις καπιταλιστικές οικονομίες του ΟΟΣΑ και υπολογίζεται στα 22 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι καπιταλιστές μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις θέλουν λοιπόν να αυξήσουν τα κέρδη τους, χρησιμοποιώντας τις συντάξεις, τα χρήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, έτσι ώστε να ξεπεράσουν την κρίση τους και να αναδιανείμουν τα κέρδη στο κεφάλαιο.
Με αυτό τον τρόπο βέβαια, θέλουν να κάνουν και τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, συνένοχους. Να χαίρονται που τα ταξικά αδέλφια στην Αφρική θα υποφέρουν, νομίζοντας ότι έτσι θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι, και οι συντάξεις θα είναι ένα ξεροκόμματο και το κεφάλαιο θα έχει βρει ένα καινούργιο πεδίο δράσης να αυγατίσει τα κέρδη του, με τσακισμένα δικαιώματα παντού.
Ο κοινός αγώνας της εργατικής τάξης, και στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες μαζί με την εργατική τάξη της Αφρικής, μπορεί να ματαιώσει τα σχέδιά τους, να δείξει το ρόλο του κεφαλαίου, και οι λαοί να παλέψουν για ένα κόσμο χωρίς αφεντικά έτσι ώστε να απολαμβάνουν αυτά που παράγουν, χωρίς τα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες.
πηγή:902.gr