Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Μια άλλη ματιά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων


 
mexiko

Μια άλλη ματιά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων Μέρος Β’

Γράφει ο Βασίλης Κρίτσας //
Πιάνουμε το νήμα από εκεί ακριβώς που το είχαμε αφήσει στο πρώτο μέρος, μετά από το μεταίχμιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1948, Λονδίνο: είναι οι πρώτοι αγώνες που μεταδίδονται από την τηλεόραση, σε εθνικό μόνο επίπεδο. Οι διοργανωτές αποφασίζουν, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών της βρετανικής αυτοκρατορίας, να μη χτίσουν Ολυμπιακό χωριό, και οι αθλητές διαμένουν σε στρατιωτικά και κολεγιακά καταλύματα.

1952, Ελσίνκι: η ΕΣΣΔ συμμετέχει για πρώτη φορά στους Αγώνες. Η σοβιετική αποστολή αρνείται να καταλύσει στο Ολυμπιακό χωριό. Ύστερα από διακήρυξη αλληλεγγύης των άλλων αποστολών του ανατολικού μπλοκ, οι αθλητές της εγκαθίστανται σε σπουδαστικές εστίες.
 

Η ΔΟΕ δέχεται τη Ν. Κορέα ως αυτόνομη ομάδα.
 

Η Γερμανία επιστρέφει στους αγώνες. Παρόλα αυτά, αποκλείονται οι αθλητές της ΛΔΓ, ενώ συμμετέχουν αθλητές από το γερμανικό κρατίδιο του Σάαρ, που διατηρούσε ανεξάρτητη εθνική ολυμπιακή επιτροπή!

Olympic Five Rings Symbol Decoration At A Car Washing Shop
Olympic Five Rings Symbol Decoration At A Car Washing Shop

1956, Μελβούρνη: οι πρώτοι αγώνες που διεξάγονται στο νότιο ημισφαίριο. Η Κίνα απέχει από τους αγώνες εξαιτίας της αποδοχής από τη ΔΟΕ της αποστολής της Ταϊβάν. Αίγυπτος και Λίβανος αποφασίζουν να μη συμμετάσχουν, εξαιτίας της κρίσης στο Σουέζ. Κάποιες χώρες αποσύρονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στην Ουγγαρία. Η αναμέτρηση στο άθλημα της υδατοσφαίρισης (πόλο) μεταξύ ΕΣΣΔ και Ουγγαρίας δεν τελείωσε ποτέ, εξαιτίας της άγριας συμπλοκής μεταξύ των παικτών.