Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Τί είναι σήμερα Δεξιά;



 

Αμπεμπαμπλόμ: Ο μόνος τρόπος για να βρεις ποιο από τα δύο κόμματα εξουσίας είναι (πιο) δεξιό


Δεξιά είναι τα μνημόνια. Το 1ο και το 2ο. Όχι όμως και το 3ο.

Αυτό μπορεί να το ψήφισαν όλες μαζί οι δεξιές, αλλά αυτό είναι αριστερό. Γιατί το ψήφισε η αριστερά της Παπακώστα.

Τί είναι σήμερα Δεξιά 
Δεξιά είναι οι Αμερικάνικες βάσεις. Οι παλιές όμως. Όχι οι καινούριες.

Αυτές είναι αριστερές, γιατί τις αποφάσισε (;) η δεύτερη φορά αριστερά του Καμένου.

Δεξιά πρέπει μάλλον να είναι αυτά που έλεγε προεκλογικά ο Τσίπρας το 2015.

Γιατί, αφού έκανε τα αντίθετα, τα οποία σήμερα λέει ότι είναι αριστερά, εκείνα πριν τις εκλογές τι θάτανε; Δεξιά βέβαια.

Δεξιά είναι αυτά που λέει ο Μητσοτάκης.

Αυτά που κάνει ο Τσίπρας, αφήνοντας το πρόγραμμα της ΝΔ πιο φτωχό από ποτέ άλλοτε, δεν είναι. Αυτά είναι αριστερά πράγματα. Γι’ αυτό κι η ΝΔ γκρινιάζει ότι της τα κλέβουν.

Το Κυπριακό, οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι ΗΠΑ - Μ. Βρετανία


Ελληνοκύπριοι πιάνονται αιχμάλωτοι, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Ελληνοκύπριοι πιάνονται αιχμάλωτοι, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Η τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους έχει αναδείξει το ρόλο της ελληνικής στρατιωτικής χούντας καθώς και το ρόλο των ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας στην υποστήριξη της τουρκικής απόβασης, μετά το πραξικόπημα για την ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου στις 15 Ιούλη 1974.
 Ωστόσο, αν το 1974 αποτελεί την κορύφωση ενός τραγικού γεγονότος, οι ρίζες του βρίσκονται πολλά χρόνια πίσω. Ο κυπριακός λαός πλήρωσε και πληρώνει πολύ ακριβά τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις καθώς και την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Το 1878, η οθωμανική αυτοκρατορία, σε αντάλλαγμα για τη βρετανική υποστήριξη στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, παραχώρησε έναντι ενοικίου την Κύπρο στη Μ. Βρετανία.

Το 1914 η Βρετανία εκμεταλλεύτηκε την είσοδο της Τουρκίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Γερμανίας και προσάρτησε την Κύπρο, ακυρώνοντας τη Συνθήκη του 1878.

Το 1915 η Μ. Βρετανία πρότεινε την παραχώρηση της Κύπρου στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα την είσοδό της στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Η κυβέρνηση του Αλ. Ζαΐμη και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος την απέρριψαν.

Το 1920, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Τουρκία ως μια από τις ηττημένες χώρες παραιτήθηκε από όλα τα δικαιώματα και όλους τους τίτλους κυριότητας στην Κύπρο, γεγονός που επικυρώθηκε και από τη Συνθήκη της Λοζάνης (1923). Η Κύπρος υπαγόταν πλέον στην «κατοχή» και «διοίκηση» της Βρετανίας.

ΗΠΑ, είναι πιο εύκολο να αγοράσεις όπλο παρά σιρόπι για τον βήχα






Από Panos στο Νοέ 11, 2018 Διεθνή
 
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

«Πάσχει από μια περίοδο συναισθηματικής αστάθειας», “ψυχιατρικά προβλήματα, βίαιο ιστορικό”, «εμφανίζεται σε φωτογραφίες να φέρει μαχαίρια, καραμπίνες και πιστόλια»,«προβληματικό παιδί», «ένας «περιθωριακός» και «τρελός για τα όπλα».

Αυτά διαβάζουμε εκ των υστέρων για τους δράστες των μαζικών δολοφονιών με αφορμή το τελευταίο περιστατικό με την μαζική δολοφονία σε μπαρ στην Καλιφόρνια όπου 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, περιστατικά που γίνονται παντού, στην συναγωγή, στο μπαρ, στην γιόγκα, στα σχολεία..

Ο Πρόεδρος Donald Trump που είχε  προεκλογική υποστήριξη από την Εθνική Ένωση υπέρ της Οπλοφορίας, NRA, αποφεύγει οποιαδήποτε νομοθεσία περιορισμού αγοράς όπλων που θα μπορούσε να βλάψει αυτή την κερδοφόρα επιχείρηση, παρά τις συνεχείς επιθέσεις που σημειώνονται υπό τη διοίκησή του.

Ανήξεροι


Την ανήξερη παριστάνει η ηγεσία της Αστυνομίας για την παρουσία του ασφαλίτη στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης την περασμένη Πέμπτη. Προκλητικά μάλιστα ανακοινώνει ότι θα διεξαγάγει «προκαταρκτική εξέταση» για το περιστατικό και πουλάει «ευαισθησία» για τις ...«συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες». Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία της Αστυνομίας «πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη» και τώρα τρέχουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Αλλωστε, μόλις την περασμένη βδομάδα, η ηγεσία της ΓΣΕΕ είχε ζητήσει «αστυνομική συνδρομή» από την κυβέρνηση, για να συνεχίσει ανενόχλητη τις διαδικασίες νοθείας και εκφυλισμού στα συνέδρια των Εργατικών Κέντρων. Ενώ, ήδη η Αστυνομία έχει δώσει «παρών» για να προστατεύσει τέτοιες διαδικασίες, όπως στα Τρίκαλα, στην Κατερίνη και στην Κοζάνη. Οπότε, η ...έρευνα της Αστυνομίας ας ξεκινήσει καλύτερα από τα γραφεία της υπουργού και του προέδρου της ΓΣΕΕ. Γιατί οι «συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες» προσβάλλονται ήδη, κι ας ισχυρίζεται το αρχηγείο της Αστυνομίας ότι δεν ανέχεται αυτή την προσβολή. Η πολιτική ευθύνη βέβαια ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία έχει καταπιεί τη γλώσσα της για το περιστατικό. Κι από πάνω, κοροϊδεύει το λαό ότι θα ενισχύσει τα «κοινωνικά δικαιώματα» με την αναθεώρηση του Συντάγματος, όταν στέλνει την Ασφάλεια να παρακολουθεί συνέδρια συνδικαλιστικών οργανώσεων, θυμίζοντας τις πιο «μαύρες» εποχές.

Το παρελθόν διδάσκει


Η αναπαλαίωση του πολιτικού συστήματος, προκειμένου να ανακόψει την τάση απαξίωσής του στη λαϊκή συνείδηση, αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα της συνταγματικής αναθεώρησης
Icon
Η αναπαλαίωση του πολιτικού συστήματος, προκειμένου να ανακόψει την τάση απαξίωσής του στη λαϊκή συνείδηση, αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα της συνταγματικής αναθεώρησης
Διαχρονικά η συνταγματική αναθεώρηση αξιοποιείται για να εξασφαλίσει την κατοχύρωση σε νόμο των εκάστοτε γενικών επιδιώξεων της αστικής τάξης. Και μάλιστα σε συνταγματικό νόμο, που έχει τυπικά αυξημένη ισχύ και στη συνείδηση ευρύτερων λαϊκών μαζών ενέχει τη θέση του υπέρτατου, υπερταξικού, προς όφελος όλης της κοινωνίας νόμου, αποκρύπτοντας τον βαθιά ταξικό του χαρακτήρα, τη σύμφυσή του με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης.

 Φυσικά υπάρχουν συγκλίσεις ή αποκλίσεις των αστικών κομμάτων τη συγκεκριμένη στιγμή, ως αποτέλεσμα και των αντιθέσεων μέσα στους κόλπους της ίδιας της αστικής τάξης, όμως, σε κάθε περίπτωση, η αναθεώρηση του Συντάγματος αντανακλά ή και προωθεί τις νέες κάθε φορά ανάγκες του κεφαλαίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση, όσο και να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, συμπλέουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Γεγονός που επίσης δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Αποτυπώθηκε, για παράδειγμα, ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, κατά την οποία, η αναθεώρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας από τα 79 συνολικά άρθρα έγινε δεκτή από τα 4/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών.