Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Τσουβάλιασμα


Σε τηλεοπτική εκπομπή χτες το πρωί, ο υπουργός ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης δεν δίστασε να εξομοιώσει κάποιους περιθωριακούς «αρνητές του ιού» με όσους αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης και σε άλλα μέτωπα, όπως για παράδειγμα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού. Ετσι, στο ίδιο τσουβάλι με τους συνωμοσιολόγους έβαλε όσους αντιστέκονται στα σχέδια «απολιγνιτοποίησης», που αποτελούν στρατηγική κατεύθυνση κυβέρνησης - ΕΕ για νέα πεδία «πράσινης» κερδοφορίας, αλλά και όσους αντιστέκονται στα σχέδια παράδοσης των βουνοκορφών σε επιχειρηματικά συμφέροντα, με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών. Αν μη τι άλλο, η κυβέρνηση βρίσκει σ' αυτές τις περιθωριακές θεωρίες έναν βολικό εχθρό για να στοχοποιεί συλλήβδην όποιον καταγγέλλει την αντιλαϊκή πολιτική της και να συκοφαντεί τις διεκδικήσεις του λαού, είτε πρόκειται για την ουσιαστική προστασία της υγείας του από την πανδημία, είτε για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής του από την αδηφάγα δράση των μονοπωλιακών ομίλων και την πολιτική που στηρίζει τα κέρδη τους.

Τα σπασμένα στις πλάτες των λαών για την ανάκαμψη του κεφαλαίου


Το ζήτημα της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2021 σε επίπεδο ΕΕ, με φόντο τις μεγάλες αβεβαιότητες γύρω από τη διάρκεια και την ένταση της τρέχουσας καπιταλιστικής κρίσης, θα συζητηθεί στο Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει την Παρασκευή στο Βερολίνο με τη φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών.
 
 Πρόκειται για τα παζάρια σχετικά με το «κατάλληλο» ύψος των ελλειμμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς του επόμενου έτους, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν τα νέα πακέτα στήριξης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, υπάρχει ευρεία συμφωνία πως δεν ήρθε η ώρα να αποσυρθεί η δημοσιονομική πολιτική στήριξης της οικονομίας.

Παραπέρα, ο ίδιος αξιωματούχος, δείχνοντας στην κατεύθυνση κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, υπογράμμισε ότι η συζήτηση στο Γιούρογκρουπ αφορά και το χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη «μετατόπιση της στήριξης από βραχυπρόθεσμα προγράμματα σε πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις». Πρόκειται για το υπό διαμόρφωση νέο πακέτο αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που με τη σειρά του θα συνδυαστεί με τις ενισχύσεις του «Ταμείου Ανάκαμψης» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.

Ο ... βολικός ανορθολογισμός




«Πολυεργαλείο» στα χέρια της κυβέρνησης αποδεικνύονται οι λεγόμενοι «αρνητές της μάσκας και του κορονοϊού», που οργάνωσαν και κινητοποιήσεις μέσω διαδικτύου την περασμένη Κυριακή, με σκοταδιστικά συνθήματα, όπως να «σωθούν τα παιδιά μας από τις μάσκες». Κοντά σ' αυτά, ακούγονταν και διάφορες εθνικιστικές - ακροδεξιές «παρόλες», παρόμοιες με αυτές που αναπαράγει κατά καιρούς και η ΝΔ, ψαρεύοντας σε θολά νερά.

Τέτοιου είδους απόψεις είναι ο πιο βολικός αντίπαλος της κυβέρνησης και του αστικού κράτους, την ώρα μάλιστα που αποκαλύπτονται πιο καθαρά οι ευθύνες τους για τη νέα έξαρση της πανδημίας.

Απόδειξη γι' αυτό είναι και η υπερπροβολή τους από ΜΜΕ, ο χαρακτηρισμός που τους αποδίδουν ως «κίνημα». Οι «αρνητές του κορονοϊού» προβάλλονται με πλούσια αφιερώματα και ρεπορτάζ από έντυπα και ηλεκτρονικά αστικά ΜΜΕ, που τους πήρε τάχα ο πόνος για την «ορθολογική σκέψη», την ίδια στιγμή που τα ίδια βομβαρδίζουν το κοινό με διάφορες ανορθολογικές «ειδήσεις», όπως για τις «προφητείες γερόντων», για «εικόνες που δακρύζουν» και άλλα παρόμοια.

Πρόκειται για τα ίδια ΜΜΕ που «θάβουν» τις μαζικές δίκαιες διεκδικήσεις των υγειονομικών για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, για χρηματοδότηση των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Υγείας κ.ο.κ. `Η τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και γονέων για μέτρα προστασίας στα σχολεία κ.λπ.

Το καλάθι


  Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

«Κλείδωσε το πακέτο των ελαφρύνσεων», «"Καλάθι εργαζομένων" από τον Μητσοτάκη» είναι μερικοί από τους τίτλους που αποδίδουν την προπαγανδιστική προετοιμασία της κυβέρνησης για την ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο στη ΔΕΘ.

Τη μέρα εκείνη, σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται να διαδηλώσουν μαζικά, με σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά», στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι η προσπάθεια εμπαιγμού και παγίδευσης του λαού στις κάλπικες προσδοκίες που καλλιεργούν τα επιτελεία τους θα πέσει στο κενό.

Το «καλάθι» που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους είναι ήδη εδώ! Περιλαμβάνει απλήρωτες υπερωρίες για όσους μπαίνουν σε καραντίνα, προσαρμογή του Δώρου Χριστουγέννων στους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις της πανδημίας, που ήρθαν για να μείνουν, επέκταση όλης της παλέτας της ευελιξίας που έχει στη διάθεσή της η εργοδοσία, για θα θωρακίσει τα κέρδη της.