Παράλληλα, στο αίτημα της Ελλάδος ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι μέρος της γενικότερης συζήτησης που θα διεξαχθεί είναι και το θέμα του χρέους, με την Ελλάδα να "καλωσορίζει την ευκαιρία αναζήτησης πιθανών μέτρων που θα υιοθετηθούν ώστε το ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας να γίνει βιώσιμο σε μακροχρόνιο ορίζοντα".
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα δεσμεύεται να τιμήσει τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές, "πλήρως και εγκαίρως". Μάλιστα, επισημαίνει το επείγον της κατάστασης και του αιτήματος "δεδομένου της εύθραυστης κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, της έλλειψης ρευστότητας, των επερχόμενων υποχρεώσεων, της διόγκωσης των εσωτερικών χρεών και της εκφρασμένης επιθυμίας μας να αποπληρώσουμε τις εκκρεμότητες προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος".
Εξ ίσου σημαντική δήλωση στην επιστολή του κ. Τσακαλώτου είναι ότι η Ελλάδα ανανεώνει τη δέσμευσή της στην παραμονή εντός της Ευρωζώνης και ότι σέβεται τους νόμους και τους κανονισμούς ενός κράτους-μέλους. Το αίτημα για το νέο πρόγραμμα ξεκαθαρίζει ότι το νέο δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της ως προς το Δημόσιο χρέος και για την διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αφήνοντας σαφές υπονοούμενο ότι μέρος των δανείων θα χρησιμοποιηθεί και για πιθανή ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Ο κ. Τσακαλώτος ολοκληρώνει την επιστολή του αναφέροντας ότι αναμένει την θετική και έγκαιρη αποτίμηση του αιτήματος και ξεκαθαρίζει, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παρούσα επιστολή υπερισχύει έναντι του προηγούμενου αντίστοιχου αιτήματος της 30ης Ιουνίου.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του υπουργού Οικονομικών προς τον ESM