Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Από το αρχείο του ΚΚΕ «Η ζωής στις Ελεύθερες Περιοχές»



*Φωτογραφικό αφιέρωμα, 70 χρόνια από την υποχώρηση του ΔΣΕ, Αύγουστος 1949


1. Ο ΔΣΕ διεξήγαγε έναν αγώνα δίκαιο και αναγκαίο. Με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, αντιπροσώπευε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της βασικής συμμαχικής της δύναμης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων στρωμάτων των πόλεων.
 
Αντικειμενικά, ο ΔΣΕ ήταν προϊόν μιας σκληρής ταξικής σύγκρουσης που είχε τις ρίζες της στην επαναστατική κατάσταση που διαμορφώθηκε κατά την απελευθέρωση της Ελλάδας, με την αποφασιστική ένοπλη δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ υπό την καθοδήγηση του ΚΚΕ. Στρεφόταν ενάντια στην εγχώρια αστική τάξη, που γνώρισε τότε το μεγαλύτερο κίνδυνο για την κυριαρχία της, την οποία στήριζε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων («δεξιών» και «κεντρώων») σε συμμαχία με τα καπιταλιστικά κράτη της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ. Δίχως τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική ενίσχυση των ξένων συμμάχων της, η αστική τάξη στην Ελλάδα δε θα μπορούσε να νικήσει.

Άνθρωποι που περισσεύουν



Πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζονται από την… ανθρωπιστική Δύση ως άνθρωποι που περισσεύουν. Ωστόσο, η κατάστασή τους είναι απόρροια των επιταγών στην ανάπτυξη του καπιταλισμού και στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, ενώ οι πολιτικές μετανάστευσης ως μηχανισμοί λειτουργούν με τη λογική της αποικιοκρατίας και έχουν ρατσιστικές επιπτώσεις στις κοινωνίες.

Στις ειδήσεις των τελευταίων ημερών, η επιχείρηση εκκένωσης κτιρίων που βρίσκονταν υπό κατάληψη και στέγαζαν πρόσφυγες και μετανάστες από αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια, με συνδρομή ανδρών των ΕΚΑΜ, της ΟΠΚΕ και ελικόπτερου της ΕΛ.ΑΣ, γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί με την ένταξή της σ’ ένα γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για περιορισμό της εγκληματικότητας με ενίσχυση της ασφάλειας. Από κοντά και οι δηλώσεις του εκπροσώπου των αστυνομικών Σ. Μπαλάσκα, για «αθόρυβη, νέας τεχνολογίας, ηλεκτρική σκούπα, η οποία είναι η Αστυνομία, σιγά σιγά θα ρουφήξει όλα τα σκουπίδια μέσα από τα Εξάρχεια», δεν απηχούν παρά την ερμηνεία που δίνεται από την κυρίαρχη εξουσία στην έννοια της ασφάλειας και πάταξης της παραβατικότητας, παρόλο που με την ΕΔΕ, η οποία διατάχθηκε, επιχειρήθηκε να κρατηθούν τα προσχήματα της πολιτικής ορθότητας. Και είναι αυτή η δήλωση τυπικό δείγμα για τον τρόπο με τον οποίο κρατικά όργανα και θεσμοί είναι δυνατό να λειτουργούν με ρατσιστικές αρχές, χωρίς ωστόσο αυτές να αναγνωρίζονται ξεκάθαρα, καθώς αυτό γίνεται παράλληλα με τις επίσημες πολιτικές που διακηρύσσουν την εξάλειψη των διακρίσεων.

Στην αστική δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, μόνο αντιδημοκρατικά πλαφόν



Το μόνο σίγουρο είναι πως στην αστική δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα στα μαγειρέματα. Μόνο αντιδημοκρατικά πλαφόν και αγνή νόθευση της ψήφου.

Ασφαλές κριτήριο για το πόσο σέβονται τα αστικά κόμματα την κοινοβουλευτική δημοκρατία, για την οποία κόπτονται πως είναι το καλύτερο πολίτευμα, είναι οι συνεχείς αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ανάλογα με τις σκοπιμότητες του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος.

Προς το παρόν η κυβέρνηση φαίνεται να φτιάχνει κλίμα, ρίχνοντας διάφορες προτάσεις για να κόψει αντιδράσεις, με δεδομένο μάλιστα ότι οι αλλαγές για να προχωρήσουν έχουν ανάγκη τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, με το οποίο συμφωνούν στην κατάργηση της απλής αναλογικής που -για δικούς του λόγους και χωρίς να καταργήσει το αντιδημοκρατικό όριο εισόδου 3%- είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, παζαρεύουν όμως τις λεπτομέρειες για το μοίρασμα της εκλογικής πίτας.

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ


 
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι αναφορές στην ογδοηκοστή επέτειο  από την υπογραφή του συμφώνου Ριμπεντροπ-Μολότωφ ήταν μια καλή ευκαιρία για κατανόηση του τρόπου που κατασκευάζεται από την πολιτική της ΕΕ η συλλογική μνήμη. Δεν είναι μόνο το  γεγονός της ανακήρυξης, που  εδώ και μια δεκαετία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει, της 23ης Αυγούστου, ημέρα υπογραφής του σύμφωνου μη επίθεσης μεταξύ Γερμανίας και ΕΣΣΔ, ως ημέρα της Ευρώπης, για την ανάμνηση των θυμάτων όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων. Περισσότερο είναι  οι προσπάθειες που γίνονται και όλο και πιο μεθοδευμένα, και  στη χώρα μας, για επανεξέταση της ιστορίας, τη διαπραγμάτευση της συλλογικής μνήμης στον πολιτικό διάλογο, που δεν δείχνουν παρά αυτό που η κυρίαρχη πολιτική επιδιώκει, δηλ. η κατασκευασμένη ιστορική μνήμη να νομιμοποιήσει το σημερινό status quo.   

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ


Καλεί σε ετοιμότητα για αγωνιστική - απεργιακή απάντηση στις νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο
 
 
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να τις προωθήσει άμεσα, με τροπολογίες σε επόμενα νομοσχέδια που θα καταθέσει στη Βουλή

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για το δικαίωμα στην απεργία
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για το δικαίωμα στην απεργία
Κάλεσμα προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα, για «να απαντήσουμε αγωνιστικά και απεργιακά στη βρώμικη επιχείρηση της κυβέρνησης να παρέμβει ωμά στη δράση και τη λειτουργία των συνδικάτων, στο δικαίωμα στην απεργία!», απευθύνει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται άμεσα να προωθήσει στη Βουλή τροπολογίες με τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.
 Θυμίζουμε ότι οι διατάξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προβλέπουν την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας από ένα σωματείο, ακόμα και για τις αρχαιρεσίες του. Η διάταξη αυτή, που στόχο έχει να βάλει περισσότερα εμπόδια στην κήρυξη απεργίας, αποτελεί συνέχεια προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαλε την υποχρεωτική παρουσία στη Γενική Συνέλευση ενός σωματείου του 50% + 1 των ταμειακά τακτοποιημένων μελών, προκειμένου να είναι έγκυρη η απόφαση για απεργία!

Σε άλλη διάταξη που ετοιμάζει η ΝΔ, προβλέπεται η καθιέρωση «ηλεκτρονικού μητρώου» για τα συνδικάτα, που σημαίνει γενικευμένο φακέλωμα για τα μέλη τους, για λογαριασμό του κράτους και της εργοδοσίας.