Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Διαδήλωσαν και τραγούδησαν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας (ΦΩΤΟ)

 

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

 

Με στίχους, νότες, αλλά και συνθήματα, φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν στο Σύνταγμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν.

Στη συναυλία συμμετείχαν η ορχήστρα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και τραγούδησαν (με σειρά εμφάνισης) οι: Θοδωρής Καρέλας, Απόστολος Ρίζος, Παντελής Κυραμαργιός, Βάιος Πράπας, Προδρόμου Βασίλης, Πολυξένη Καράκογλου, Βασίλης Γισδάκης, Βιολέτα Ίκαρη, Νατάσσα Μποφίλιου, Altera Vita, Ποτ Πουρί, Demon-fox, Raibo, Σφάλμα.

Ακόμα τα μαθητικά συγκροτήματα Peace to dawn και Traitors Band.

«Είμαστε με το Δίκαιο και υπάρχει μόνο μια θέση που δεν θα προδώσει ποτέ κανέναν άνθρωπο: "Η θέση με τον άνθρωπο"», ανέφερε η Νατάσσα Μποφίλιου μόλις ανέβηκε στη σκηνή. 

Συγκέντρωση στρατευμάτων, μισθοφόροι και απειλές για «χημικά» όπλα


Κλιμακώνεται καθημερινά η ιμπεριαλιστική σύγκρουση, επιδεινώνεται το δράμα του ουκρανικού λαού

 

Επιδεινώνεται το δράμα του ουκρανικού λαού στην Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις

Copyright 2022 The Associated

Επιδεινώνεται το δράμα του ουκρανικού λαού στην Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις
Σχεδόν είκοσι μέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και τη Ρωσία κλιμακώνεται σε πολλά επίπεδα και με πολλές προεκτάσεις, με κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης.

Μαζί με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη συνεχή επιδείνωση της δραματικής κατάστασης που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός λαός, σε πλήρη εξέλιξη είναι και ένας «πόλεμος» με αλληλοκατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και προβοκάτσιες, απειλές και «προειδοποιήσεις» για «βιολογικούς» και πυρηνικούς κινδύνους.

Ολα τα παραπάνω ενδέχεται να αξιοποιηθούν και ως πρόσχημα για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στον πόλεμο. Πολύ περισσότερο που το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, μαχητικά αεροσκάφη, πυραυλικά συστήματα στην Ανατολική Ευρώπη και στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ η Ρωσία αυξάνει τη στρατιωτική ετοιμότητα στα δυτικά σύνορά της απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Ρωσία: «Απαντά» στις «διεθνείς λεγεώνες» με «εθελοντές μαχητές» από τη Μ. Ανατολή

Παράλληλα κλιμακώνονται κινήσεις ανάπτυξης χιλιάδων μισθοφόρων ...«εθελοντών» από όλο τον κόσμο στο έδαφος της Ουκρανίας, για να συμμετέχουν στην πολεμική σύγκρουση.

Εαρινή σύναξη τεράτων

 


Προσοχή. Σ΄ αυτόν τον πόλεμο παίζονται περισσότερα απ΄ όσα φαίνονται και κινδυνεύουν να χαθούν λιγότερα απ΄ όσα απέμειναν για να ξεχωρίζουν τον άνθρωπο από τις κατσαρίδες, μα το σιδηρονικέλιο της ΛΑΡΚΟ!…

Ναι όντως! Ο κόσμος αλλάζει μετά τον φριχτό πόλεμο στην Ουκρανία. Το πιο ωμό τέλος των καπιταλιστικών ψευδαισθήσεων εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας και βαθιά μέσα στις τσέπες μας, με όρους αποτρόπαιου τηλεοπτικού φαρσοθρίλερ. Εκατομμύρια των εκατομμυρίων άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Ουκρανοί, γυναικόπαιδα όμως κι απ΄ τη Ρωσία, κι απ΄ την Πολωνία, κι απ΄ την Ελλάδα, κι από τας Ευρώπας γενικώς όπως θα έλεγαν οι προπάπποι μας, σφραγίζονται, όσοι μένουν ζωντανοί, με το σημάδι του πόνου και της προσφυγιάς. Οι αφεντάδες του κόσμου τούτου, που ονομάζεται ειρωνικά και δυτικός και πολιτισμός, κι ας πιάνει απ΄ την Ιαπωνία ως τη Βενεζουέλα, κι από τη Λαπωνία ως τη Γη του Πυρός, μαθαίνουν μόλις στο πρώτο πέμπτο του εικοστού πρώτου αιώνα, με ταχύρρυθμα ιδιαίτερα πολιτικά μαθήματα, ποια είναι η φύση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, η βάση του καπιταλισμού στην ιμπεριαλιστική αποκρουστική του μορφή.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των συνδρομών από το υπ. Εργασίας

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Τη διαμαρτυρία τους για τη μη καταβολή από το υπουργείο Εργασίας των συνδρομών που δικαιούνται με βάση τις διατάξεις των νόμων 4387/16 και 4611/19, εκφράζουν με υπόμνημά τους η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δικηγόρων.

Το υπόμνημα διαμαρτυρίας κοινοποιείται προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, καθώς και προς τα κόμματα της Βουλής, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜΕΡΑ 25.

Αναλυτικά το υπόμνημα έχει ως εξής:

Κοινές αξίες


Εχει βουίξει πια ο τόπος για τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά», με τα οποία οι ιμπεριαλιστές, οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα μετράνε τις επεμβάσεις και τους πολέμους, με στόχο να στρατεύσουν τον λαό σε ένα από τα δύο στρατόπεδα. Η υποκρισία τους βγάζει μάτι και για να το διαπιστώσει κανείς, δεν χρειάζεται να πάει πίσω στο «μακρινό» 1999 και την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, ή στο Αφγανιστάν και το Ιράκ λίγα χρόνια μετά, ή στις προ δεκαετίας επεμβάσεις σε Λιβύη και Συρία. Μπορεί απλά να πάει λίγες βδομάδες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο ανατολικά. Συγκεκριμένα, στο Καζακστάν. Τότε που στις αρχές Γενάρη, η Ρωσία έστελνε ειδικές δυνάμεις στο πλευρό του Προέδρου Τοκάεφ, για την αντιμετώπιση της λαϊκής εξέγερσης σε μεγάλα αστικά κέντρα, που ξέσπασε με αφορμή τις αυξήσεις στην Ενέργεια και άλλες εργατικές διεκδικήσεις. Αποτέλεσμα; Δεκάδες νεκροί, αλλά και «εξαφανισμένοι» συνδικαλιστές, πάνω από 10.000 συλληφθέντες. Αν εξαιρέσει κανείς μια προσωρινή ανησυχία για το τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για τους ενεργειακούς και άλλους επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ και της ΕΕ, που απομυζούν από κοινού με ρωσικά και κινεζικά μονοπώλια τον πλούτο του Καζακστάν, τίποτα απ' όλα αυτά δεν «τάραξε» την ηρεμία, ούτε της κυβέρνησης, ούτε των ΜΜΕ. Ούτε 24ωρες ζωντανές συνδέσεις είχαμε, ούτε «κατεβατά» για τη «φιλελεύθερη δημοκρατία» που συγκρούεται με τον «αυταρχισμό». Αλλωστε, εκεί από κοινού υπερασπίζονταν οι «Δυτικοί» με τον «δικτάτορα Πούτιν» τις ίδιες «αξίες», τις μόνες που έχουν παντού και πάντα οι καπιταλιστές: Τις αξίες των μετοχών τους και του πλούτου που αρπάζουν από τους λαούς.

Η διάλυση της ΕΣΣΔ και η «εποχή των τεράτων»


 

Ο διεξαγόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, ένας ακόμη στη μακριά σειρά των πολέμων στον μετασοβιετικό χώρο, που ακολούθησαν την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ και, πιθανότατα ο πιο σημαντικός και επίφοβος εξ αυτών έως τώρα για την ανθρωπότητα, αποτελεί τη συνέχεια της κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανακατατάξεων και ανταγωνισμών των τελευταίων δεκαετιών και την, μέχρι στιγμής, κορύφωσή τους.

Ο αντικομμουνισμός και αντισοβιετισμός, στις πιο χυδαίες του μορφές, έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες, τόσο από την πλευρά της επιτιθέμενης καπιταλιστικής Ρωσίας, όσο και από την πλευρά της αμυνόμενης καπιταλιστικής Ουκρανίας, καθώς και των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ - πατρόνων της τελευταίας. Ενα απ' τα μεγάλα θύματα της αντικομμουνιστικής εκστρατείας παραπληροφόρησης είναι και η αντικειμενική αλήθεια για την ιστορία και τη σημασία της διευθέτησης και λύσης του εθνικού ζητήματος στην ΕΣΣΔ κατά την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αμείλικτο: Γιατί, επί εβδομήντα χρόνια, ένα τεράστιο πλήθος εθνών, λαοτήτων, εθνοτικών ομάδων, μειονοτήτων συμβίωνε ειρηνικά στο έδαφος της ΕΣΣΔ; Και γιατί, αμέσως μετά τη διάλυσή της και την ανατροπή του σοσιαλιστικού οικονομικού, πολιτικού, νομικού και πνευματικού υποβάθρου της, ξεκίνησαν οι εκτεταμένες εθνοκαθάρσεις, συγκρούσεις και αλληλοσφαγές των λαών της;

Ας τα πούμε όσο γίνεται πιο συνοπτικά και σύντομα (άρα και ελλειπτικά), λόγω του περιορισμένου χώρου.