Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ Επιστολή στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας για τον κίνδυνο πυρκαγιάς από οικίσκο εταιρίας αιολικής ενέργειας στα Φουρνά Ευρυτανίας

 

 

Τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς από συστήματα ανεμολογικών μετρήσεων με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πάνελ και ηλεκτρογεννήτριες, που έχει τοποθετηθεί από εταιρεία μέσα σε δασική έκταση και ξερά χόρτα στην περιοχή «Ζαχαράκη» Φουρνάς της ορεινής Ευρυτανίας, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής. Πρόκειται για ρυμουλκουμενους οικίσκους που σύμφωνα με πληροφορίες έχει μεταφέρει και τοποθετήσει εταιρεία που έχει υποβάλει αίτηση εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο της περιοχής. Στους οικίσκους αυτούς υπάρχει σύστημα ανεμολογικής μέτρησης που λειτουργεί με ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό πάνελ ή εναλλακτικά με ηλεκτρογεννήτρια, η εξάτμιση της οποίας, όπως και ολόκληρη η εγκατάσταση, βρίσκεται κυριολεκτικά θαμμένη μέσα σε ξερά χόρτα και δάσος ελάτης.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι χωριών της περιοχής, οι οποίοι ήδη έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ευρυτανίας, υπάρχει άμεσος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ο κίνδυνος αφορά είτε την περίπτωση βραχυκυκλώματος και ανάφλεξης του φωτοβολταϊκού πάνελ, είτε από σπινθήρες και πυράκτωση της εξάτμισης της ηλεκτρογεννήτριας, στην περίπτωση που το φωτοβολταϊκό πάνελ σταματήσει να παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια και η ηλεκτρογεννήτρια τεθεί αυτόματα σε λειτουργία.

Ανείπωτη θλίψη με «ρίζες» στο «φιλικό στις επενδύσεις» αστικό κράτος

 

 

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε «μάρτυρες» περιστατικών ανείπωτης θλίψης από τραγικούς θανάτους νέων παιδιών και ανθρώπων σε διάφορα δυστυχήματα. Τροχαία ατυχήματα στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, το λούνα παρκ του τρόμου στη Χαλκιδική, γυναίκες που κάηκαν στην τελευταία πυρκαγιά που έφτασε μέχρι το Χαλάνδρι, εργατικά δυστυχήματα κ.λπ.

Οι φρικιαστικές λεπτομέρειες για τις συνθήκες που οδήγησαν στην απώλεια της ζωής τους, τα όσα δημοσιεύονται για τα όνειρα και τη ζωή που είχαν μπροστά τους αυτοί οι άνθρωποι είναι «γροθιά στο στομάχι» και σε κάθε περίπτωση η οδύνη που κουβαλάνε οι δικοί τους άνθρωποι ούτε «εξομοιώνεται» ούτε «παραλληλίζεται».

Όμως, είναι απαραίτητο να εξετάσει κανείς ότι σε μια σειρά από αυτά τα τραγικά περιστατικά με κάποιο τρόπο πάντα «φανερώνεται» το αποκρουστικό πρόσωπο ενός κράτους «φιλικού στις επενδύσεις», ενός κράτους που «καταπολεμά τη γραφειοκρατία και εκσυγχρονίζεται για να βρεθεί κοντά στον πολίτη», ενός κράτους που «ξεπερνά αγκυλώσεις για να υλοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις» κ.λπ. Του επιλεκτικά ανίκανου αστικού κράτους, δηλαδή, που είναι εξαιρετικά ικανό να βοηθά την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όμως είναι παντελώς ανίκανο να προστατέψει την Υγεία, το περιβάλλον και την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Προκλητικοί και χυδαίοι


Πηγή: Eurokinissi

 

Το «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς» πάει γάντι στον υπουργό Υγείας, ο οποίος, αφού «έκαψε» τα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς, τώρα υπερασπίζεται ως ...κάτοικος βορείων προαστίων την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης στην πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά. «Το κράτος ήταν εκεί», λέει ο Γεωργιάδης, επειδή δεν υπήρξε ένας δήμαρχος που να κάνει παράπονα στην προχτεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Εμείς να του θυμίσουμε ότι στον «ενοχλητικό» κοινοτάρχη Βαρνάβα, εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», απαγορεύτηκε να παραβρεθεί στη σύσκεψη, κι ας ξεκίνησε από εκεί η φωτιά. Όσο για τους υπόλοιπους αιρετούς, που τη μέρα της πυρκαγιάς έσερναν τα εξ αμάξης στην κυβέρνηση, ας βγάλουν οι δημότες συμπεράσματα από την προχτεσινή συνένοχη σιωπή τους. Άλλωστε, ο επιλεκτικά ανήμπορος να προστατέψει τον λαό κρατικός μηχανισμός, περιλαμβάνει και τους ίδιους, που υλοποιούν την πολιτική του κόστους - οφέλους σε επίπεδο δήμων και απορρίπτουν συστηματικά τις προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής πρόληψης και προστασίας των δασών. Τι άλλο είπε ο υπουργός; Ότι όσα σπίτια καθάρισαν τα οικόπεδά τους, γλίτωσαν. Ύμνος στην «ατομική ευθύνη» η πολιτική της κυβέρνησης και τιμωρός το κράτος για όποιον δεν συμμορφώνεται με την εντολή «σώσε μόνος την περιουσία σου»!

ΤΟ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΗΣ» ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Διακοπή ρεύματος κατακαλόκαιρο σε οικογένεια για χρέος 498 ευρώ!

 

Κυνηγητό σε βάρος των καταχρεωμένων την ώρα που οι ενεργειακοί όμιλοι έχουν «σκάσει» από τα κέρδη | Πάνω από 770 εκατ. κέρδη σε ένα εξάμηνο ενώ 3 στα 10 νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς

 

Με αυτό το «ραβασάκι» έκοψαν το ρεύμα της οικογένειας Αύγουστο μήνα
Με αυτό το «ραβασάκι» έκοψαν το ρεύμα της οικογένειας Αύγουστο μήνα
Χωρίς ρεύμα άφησε η ΔΕΗ μια οικογένεια στην Καλαμάτα, Αύγουστο μήνα, με τη ζέστη να μην αντέχεται, δείχνοντας έτσι για άλλη μια φορά το αποκρουστικό πρόσωπο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας και της περιβόητης «πράσινης μετάβασης», που έχουν βυθίσει στην ενεργειακή φτώχεια τα λαϊκά νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διακοπή ρεύματος έγινε για μια οφειλή ύψους 498 ευρώ, ενώ - για να γίνει αντιληπτή η θρασύτατη αυτή πράξη - η οικογένεια έχει πληρώσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό οφειλής στις 23 Μάη. Ουσιαστικά δηλαδή έκοψαν το ρεύμα στο σπίτι των ανθρώπων για ένα ποσό 498 ευρώ που «συσσωρεύτηκε» από λογαριασμούς 2 μηνών!

Και το ερώτημα είναι: Τι θα γινόταν αν μέσα στο σπίτι υπήρχε άνθρωπος που χρειαζόταν οξυγόνο; Ποιος θα έφταιγε αν από τη διακοπή ρεύματος - μέσα σε 2 μήνες για ένα τέτοιο ποσό οφειλής - προκαλούνταν στο σπίτι ζημιά πολλαπλάσιας αξίας; Η πολιτική για τη στήριξη της κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αποδέχονται και στηρίζουν όλα τα κόμματα του συστήματος, τους αποθρασύνει. Τα κέρδη τους στηρίζονται στον οικονομικό στραγγαλισμό του λαού και στην εκμετάλλευση των εργαζομένων, και «συλλέγονται» με απαράδεκτους οικονομικούς εκβιασμούς, όπως ο συγκεκριμένος.

Σφίγγουν τη θηλιά κυβέρνηση και όμιλοι

Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι εδώ και μήνες η κυβέρνηση και οι όμιλοι της Ενέργειας, όπως η ΔΕΗ, έχουν ξεκινήσει κυνηγητό σε βάρος όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, υπό την απειλή άμεσης διακοπής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ οι όμιλοι της Ενέργειας επιστρατεύουν και αυτά για τη διατήρηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Λασπομαχίες


 

Είναι εξοργιστικό να παρακολουθεί κανείς τη λασπομαχία ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τις μέρες αυτές που καίγεται το πελεκούδι, ο λαός τσουρουφλίζεται από τους φόρους και την ακρίβεια, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει τον επόμενο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης, με «ορόσημο» τη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτέμβρη.

Μια ματιά στο θεματολόγιο που διαμορφώνουν καθημερινά τα στελέχη τους είναι αποκαλυπτική: Η πισίνα του Κασσελάκη. Οι διακοπές του πρωθυπουργού και τα μπάνια των υπουργών. Οι τσακωμοί βουλευτών και ευρωβουλευτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα τέτοια...

Η επιλογή τους να αφήνουν απέξω την «ταμπακιέρα» που «καίει» πραγματικά τον λαό δεν είναι τυχαία. Προκαλούν ...τρικυμία στο ποτήρι για ζητήματα που κάνουν θόρυβο σαν άδειοι τενεκέδες για να μη διαλυθεί η ομίχλη πάνω από τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές της πολιτικής τους.

Για παράδειγμα: Πώς να αντιπαρατεθούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που αφήνει απροστάτευτα τα δάση και την περιουσία του λαού από φυσικές καταστροφές, όταν την τελευταία μόνο 8ετία, που κυβέρνησαν και οι δύο, κάηκε το 37% των δασών της Αττικής;