Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΙΣ 21 - 22 ΜΑΗ


Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ!
 
 

Πανελλαδικό Διήμερο Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, με σειρά από πολύμορφες δράσεις, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, πορείες, πικετοφορίες, με αιχμή τις περιοχές όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές, αλλά και σε όλη τη χώρα, πραγματοποιεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στις 21-22 Μάη, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πολύμορφης δράσης της, που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στην Αττική η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μάη, ενώ ήδη οργανώνεται και ανακοινώνεται σε μια σειρά από περιοχές το πρόγραμμα των δράσεων.

Στη Θεσσαλονίκη σύσκεψη φορέων οργανώνει την Παρασκευή 6 Μάη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), με στόχο την από κοινού οργάνωση του διημέρου που θα κορυφωθεί με μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στις 22 Μάη, που θα συμπέσει με την 59η επέτειο της δολοφονίας του αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ Γρηγόρη Λαμπράκη στην πόλη.

ΗΠΑ 8χρονο μαύρο αγοράκι συνελήφθη για ένα σακουλάκι πατατάκια! (VIDEO)

 

Απο το περιστατικό (πηγή: New York Post) 
Απο το περιστατικό (πηγή: New York Post)

 

Συγκλονιστικές σκηνές καταγράφτηκαν στην πόλη Syracuse της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όταν αστυνομικοί συνέλαβαν ένα 8χρονο μαύρο αγόρι με την κατηγορία ότι έκλεψε ένα σακουλάκι με πατατάκια.

Παρά τα κλάματα και τις φωνές του αγοριού, οι αστυνομικοί σέρνουν το παιδάκι μέσα στο περιπολικό, ενώ περαστικοί διαμαρτύρονται για τη στάση των αστυνομικών: «Τι κάνεις;», ακούγεται να ρωτά ένας άνθρωπος που τράβηξε σε βίντεο τον αστυνομικό. «Μάντεψε. Μαντέψτε τι κάνω», του απαντάει ο αστυνομικός.

«Εμένα μου φαίνεται πως είναι ένα μωρό. Δεν ξέρω τι κάνεις. Τι συμβαίνει λοιπόν;», λέει στους αστυνομικούς ο περαστικός. Και ένας άλλος αστυνομικός του απαντά πως «έκλεβε πράγματα». Τότε ο άνθρωπος που τραβάει το βίντεο απαντάει: «Και να έκλεψε ένα σακουλάκι πατατάκια, γιατί τον αντιμετωπίζετε σαν δολοφόνο;», ενώ τους λέει να αφήσουν το παιδί ήσυχο και πως θα πληρώσει αυτός για τα πατατάκια.

Από ρεκόρ... σε ρεκόρ

 

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «τόσο σε επενδύσεις, όσο και στην κάλυψη της ζήτησης» σπάνε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, οι λεγόμενες «πράσινες τεχνολογίες» κάλυψαν το διήμερο 1 - 2 Απρίλη το 67% των ενεργειακών αναγκών, που αποτελεί νέο ρεκόρ, οδηγώντας μάλιστα στην απόρριψη ισχύος 500 μεγαβάτ από το σύστημα. Οπως υπολογίζεται, η ισχύς των ΑΠΕ στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα σπάσει φέτος το όριο των 10 γιγαβάτ. Αλήθεια, όμως, τι βλέπει ο λαός απ' όλο αυτόν τον «οργασμό» των επενδύσεων; Σάρωμα χιλιάδων θέσεων εργασίας, καταστροφή του περιβάλλοντος, ευαίσθητων οικοσυστημάτων, αλλά και αχρήστευση καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Πάνω από όλα βλέπει την ενεργειακή φτώχεια να σαρώνει και λογαριασμούς που προκαλούν εγκεφαλικά, εξαιτίας και των «πράσινων» χαρατσιών, με τα οποία «προικίζονται» οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι εδώ η αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου του διαχειριστή των ΑΠΕ ότι υπάρχει «μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον του ΕΛΑΠΕ» - του ειδικού λογαριασμού για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ, που «ταΐζεται» από το άγριο χαράτσωμα του λαού - «κάτι που αποτελεί εγγύηση για την επενδυτική ασφάλεια που χρειάζονται οι ΑΠΕ».

Η «επενδυτική ασφάλεια» λοιπόν για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για να «τρέξει» το «πράσινο New Deal», που στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα, έχει ως προϋπόθεση το μάτωμα του λαού, ανεξάρτητα απ' το αν αυτός ο δρόμος είναι από την «αριστερή λωρίδα» της «ταχείας πράσινης μετάβασης» ή με «ζιγκ - ζαγκ» λόγω των εξελίξεων. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα και για τον λαό, που μπορεί να δει σήμερα πιο καθαρά τι σήμαναν για τον ίδιο οι στόχοι του κεφαλαίου και κατά πόσο η «μονοκαλλιέργεια» των ΑΠΕ, μαζί με τη συνολική «απελευθέρωση» του τομέα της Ενέργειας, ήταν «ο δρόμος για φτηνότερο ρεύμα και ενεργειακή ασφάλεια», όπως του έλεγαν όλες οι κυβερνήσεις. Την ίδια αξία έχουν και οι σημερινές «δεσμεύσεις», τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, πως με ένα δήθεν «άλλο μείγμα» και «άλλο ρυθμό» στα σχέδια αυτά, αλλά με την Ενέργεια σταθερά εμπόρευμα στα χέρια του κεφαλαίου, θα υπάρξει τάχα «αποκλιμάκωση» των τιμών και «ανακούφιση» για τα λαϊκά στρώματα.

Κόμματα - ντίλερς του «ελεγχόμενου θανάτου»

 

Την περασμένη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) που λειτουργεί στην Ελλάδα, για να προπαγανδίσει όχι την ανάγκη της πρόληψης ή της αποφασιστικής αντιμετώπισης από το κράτος της τοξικοεξάρτησης, αλλά την ...«ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών», παρουσιάζοντας έμμεσα το επόμενο βήμα: Τη χορήγηση ηρωίνης και άλλων ουσιών από το κράτος, στο όνομα και πάλι της «ασφάλειας των χρηστών».

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να διεκδικήσει την πατρότητα των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης, σημειώνοντας σε ανακοίνωση ότι «όλοι οι "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" ξέρουν ότι αυτό έγινε με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα με τον ν. 4600/2019», ενώ εγκαλεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «καθυστέρησε 3 χρόνια να υλοποιήσει ένα έτοιμο σχέδιο».

Για την ιστορία, η λειτουργία των ΧΕΧ είχε τεθεί ως στόχος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το νομοθέτησε και η ΝΔ το υλοποιεί. Στη Βουλή, η λειτουργία αυτού του ...«προοδευτικού και τολμηρού έργου» εποπτείας του αργού θανάτου ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Τι ψήφισαν - ανάμεσα σε άλλα - όλοι μαζί; Οπως αναφέρεται στο άρθρο 91 του ν. 4600/2019, «η οικονομική διαχείριση κάθε μονάδας (...) στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων και μεγιστοποίηση του οφέλους»!

Οπως από κοινού ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ότι «η τοξικοεξάρτηση είναι μια χρόνια, αυτοπροκαλούμενη, υποτροπιάζουσα νόσος», τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης, τη χρήση ως «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση» κ.ά. Αποτυπώνοντας την πλήρη ευθυγράμμισή τους με την απάνθρωπη και εγκληματική πολιτική της «μείωσης της βλάβης», συρρίκνωσης του κρατικού «κόστους» για την πρόληψη, τη μείωση και υποβάθμιση των δωρεάν προγραμμάτων απεξάρτησης, την πριμοδότηση της ναρκωκουλτούρας. Ολα όσα δηλαδή συνθέτουν ατόφια τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Για τα 55 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας

 

 

Πενήντα πέντε χρόνια πριν, το ξημέρωμα της 21ης Απρίλη 1967 οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις της χώρας μας βρέθηκαν αντιμέτωπες με την αστική στρατιωτική δικτατορία. Η σημερινή επέτειος αποτελεί ημέρα μνήμης αλλά και τιμής σε όσους και όσες αντιστάθηκαν με κάθε κόστος σε αυτή, προσφέροντας ακόμα και τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα και τις ελευθερίες της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας, κόντρα στους σχεδιασμούς της καπιταλιστικής εξουσίας και των διεθνών συμμάχων της.

Το ΚΚΕ αισθάνεται υπερήφανο για τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση χιλιάδων υποστηρικτών του, μελών και στελεχών του, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιδικτατορικής πάλης, που κατόρθωσαν με βαριές θυσίες να ανασυγκροτήσουν τις Κομματικές του Οργανώσεις και να συγκροτήσουν την ΚΝΕ, σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας. Ο άθλος αυτός αποτελεί μία ακόμα απόδειξη των ακατάλυτων δεσμών του ΚΚΕ με το εργατικό - λαϊκό κίνημα και συνιστά πρότυπο για την ανάγκη πρωτοπόρας δράσης των κομμουνιστών και των κομμουνιστριών σε όλες τις συνθήκες.

Προκλήσεις...

 

 

Ηταν θέμα χρόνου οι τρανταγμοί από τις μετατοπίσεις των «γεωπολιτικών τεκτονικών πλακών» να καταγραφούν και στις εκθέσεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που δεν κρύβουν πλέον τη μεγάλη ανησυχία για τις συνέπειες του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία, ενώ γίνονται ακόμα μεγαλύτερες οι «προκλήσεις» της επόμενης μέρας.

Χαρακτηριστική είναι η «εαρινή έκθεση» του ΔΝΤ. Στο φόντο των ανταγωνισμών που κλιμακώνονται ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, η έκθεση καταγράφει τον κίνδυνο «μονιμότερων διαιρέσεων σε γεωπολιτικά μπλοκ, με διακριτά τεχνολογικά πρότυπα, με ανταγωνιστικά διασυνοριακά συστήματα πληρωμών, αλλά και με διαφορετικά αποθεματικά νομίσματα».

«Μιλάει» μάλιστα για «τεκτονικές μετατοπίσεις» στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα και για «προκλήσεις» που εμφανίζονται για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια, από το τέλος δηλαδή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.