Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

ΕΡΤ: Δικαιολογώντας τα …αδικαιολόγητα για το αντικομμουνιστικό ντοκιμαντέρ – Εδώ γελάμε





Από atexnos3 στο Οκτ 27, 2018 Ατέχνως
 
Ακόμη χειρότερο της αθλιότητας είναι η προσπάθεια να δικαιολογήσεις την αθλιότητα. Κάπως έτσι, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προβολή του αντικομμουνιστικού και αντιστόρητου ντοκιμαντέρ, η διοίκηση της ΕΡΤ επιχειρεί να υπεραμυνθεί της επιλογής της. 

Τι λέει, μεταξύ άλλων, το σχετικό δελτίο τύπου της ΕΡΤ; Πως η μίσθωση ιστορικών ντοκιμαντέρ που προβάλει η κρατική τηλεόραση γίνεται «βάσει ποιοτικών κριτηρίων και προδιαγραφών που ισχύουν στην παγκόσμια οπτικοακουστική αγορά». Ποιός όμως θέτει τα συγκεκριμένα «ποιοτικά κριτήρια» και τις «προδιαγραφές»; Είναι, ή δεν είναι, η κυρίαρχη αστική οπτική της ιστορίας που κυριαρχεί στην παγκόσμια οπτικοακουστική αγορά; 

Στον εφησυχασμό απαντάμε με αποφασιστική λαϊκή οργάνωση και πάλη


Η καλλιέργεια του εφησυχασμού γύρω από όλα τα μέτωπα κυριαρχεί στην προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης, που επικεντρώνει στα υποτιθέμενα «μέτρα υπέρ της κοινωνίας» που θα φέρει στη Βουλή, στη μετατροπή της χώρας σε δήθεν «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή, μέσω της εμπλοκής σε θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στη διερεύνηση σκανδάλων πολιτικών προσώπων κ.ο.κ. Βεβαίως, όσο περισσότερο η κυβέρνηση καλλιεργεί το κλίμα τού «κάτι αλλάζει», τόσο περισσότερο ο λαός πρέπει να ανησυχεί, να οργανώνεται και να αντιπαρατίθεται όλο και πιο αποφασιστικά με την πολιτική της.
 
Μέτρα κομμένα και ραμμένα για το κεφάλαιο
 
Π.χ. τα υποτιθέμενα μέτρα «αποκατάστασης αδικιών» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ και προτίθεται να εφαρμόσει, είναι κυρίως μέτρα για την επιπλέον τόνωση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, αφού περιλαμβάνουν μια σειρά από διευκολύνσεις στο κεφάλαιο, όπως μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων κ.λπ.

Δημοσθένης Λιγδόπουλος – Ωρίων Αλεξάκης: Δολοφονήθηκαν δίνοντας τη ζωή τους για την υπόθεση της επανάστασης


Στις 27 του Οκτώβρη 1920, δολοφονούνται στη Μαύρη Θάλασσα, ο Δημοσθένης Λιγδόπουλος, ένας από τους πρωτεργάτες του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα και ιδρυτικό μέλος του ΣΕΚΕ, και ο κομμουνιστής-επαναστάτης Ωρίων Αλεξάκης, στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων και εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Διεθνούς στα Βαλκάνια.


Στις 27 Οκτώβρη του 1920, δολοφονείται στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς επέστρεφε από τη Μόσχα, ως αντιπρόσωπος του ΣΕΚΕ στο 2ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, ο Δημοσθένης Λιγδόπουλος, ένας από τους πρωτεργάτες του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα και ιδρυτικό μέλος του ΣΕΚΕ. Μαζί με τον Λιγδόπουλο, δολοφονήθηκε επίσης ο κομμουνιστής-επαναστάτης Ωρίων Αλεξάκης, στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων και εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Διεθνούς στα Βαλκάνια.

Τα κείμενα που ακολουθούν προέρχονται από την ένθετη έκδοση «7 μέρες μαζί», του Ριζοσπάστη της 23 Νοέμβρη 2003.

Περί «υπαρκτού ναζισμού»...



Μέρες που είναι, άθλιες και πονηρές, να μυρίζουν αίμα, να ζέχνουν πετρέλαιο, πασπαλισμένες με φανταχτερές ιδέες - εικόνες χλιδής. Μέρες που κυλάνε στο σάπιο έδαφος της καπιταλιστικής κερδοφορίας, το ποτισμένο με ιδρώτα, βάσανα κι εργατών αγωνία. Η δολοφονία Κασόγκι αποκτά έναν τρομοκρατικό συμβολισμό που χάνεται στην επιδερμική ανάλυση της τρέχουσας πολιτικής σκοπιμότητας. Δε θα σταθώ μήτε στην προσωπικότητα και την κοινωνική προέλευση του τραγικού θύματος. Μήτε στο γεγονός ότι, έτσι κι αλλιώς, δεν ήταν κάποιος δημοσιογράφος με επαναστατική, ανατρεπτική δράση και ιδεολογία, που είχε σταθεί απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Δεν θα αναλύσω το περιεχόμενο των άρθρων και της δράσης του, την υπηκοότητα και τα πελώρια συμφέροντα εξουσίας στα οποία υποκειμενικά εντάσσεται και κατατάσσεται η διαφωνία του με το σαουδαραβικό αποτρόπαιο καθεστώς. Θέλω να σταθώ στην προειδοποίηση που εκτοξεύεται ως γενική και συνάμα εξατομικευμένη απειλή με τον «τεμαχισμό της σορού ενός ανθρώπου, που μπήκε σε μια πρεσβεία, Οκτώβρη του 2018, μέρα μεσημέρι, για κάποια έγγραφα γάμου - διαζυγίου, δε βγήκε ποτέ, τα μέλη του αναζητούνται σε δάση και πηγάδια, η αρραβωνιαστικιά του τον περίμενε απέξω, και το... ρεπορτάζ αυτής της εξωφρενικής φρίκης το δίνουν τμηματικά, βδομάδες τώρα, μυστικές υπηρεσίες απ' τη ΜΙΤ έως τη CIA, σ' όλα τα μαζικά μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο».