Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Εφοπλιστικός πατριωτισμός


 
Στις 8 του μηνός έγινε στο Ευγενίδειο η ετήσια γενική συνέλευση της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, στην διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Θεόδωρος Βενιάμης εκφώνησε μια -συνηθισμένη σ' αυτές τις περιπτώσεις- ομιλία. Επειδή αποσπάσματα αυτής της ομιλίας απασχόλησαν κάμποσους "έγκριτους" επί αρκετές ημέρες, ας τολμήσω κι εγώ (παρ' ότι μη έγκριτος) να διατυπώσω δυο-τρεις σκέψεις.
Αν κάπου έχει διαφοροποιηθεί η "αριστερή" μας κυβέρνηση από τους προκατόχους της, είναι ως προς το ότι εκείνοι έλεγαν ότι τα σφαγιαστικά μέτρα τους ήσαν άδικα αλλά δεν γινόταν αλλιώς ενώ η αριστερά υποστηρίζει ότι τα δικά της μέτρα είναι πιο δίκαια από τα προηγούμενα. Κατά τα άλλα, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η διαδικασία επιβολής νέων φόρων με παράλληλη αύξηση των ήδη υφισταμένων, δηλαδή η διαδικασία "από την μύγα ξύγκι" για την οποία μιλήσαμε προχτές. Και, βεβαίως, συνεχίζεται και η προκλητικώτατη τεράστια φοροαπαλλαγή των εφοπλιστών. Είναι τέτοια δε η άνεση και η έκταση των φοροαπαλλαγών αυτών που επιχειρηματίες κάθε κλάδου αγοράζουν ποσοστά σε ναυτιλιακές εταιρείες για να γευτούν και αυτοί τα υψηλά προνόμια.

Όσο καιρό η "αριστερά" βρισκόταν στην αντιπολίτευση, δεν έχανε ευκαιρία να εγκαλεί τις τότε κυβερνήσεις και να κατακεραυνώνει τους εκάστοτε πρωθυπουργούς για τις δεκάδες σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές. Τώρα που βρίσκεται στην κυβέρνηση, όχι απλώς δεν έχει καταργήσει έστω μία απ' αυτές τις φοροαπαλλαγές αλλά συζητάει και με τους εφοπλιστές για να συμφωνήσουν από κοινού σε επί πλέον διευκολύνσεις και παροχές. Όπως λέει ο κ. Βενιάμης στην ομιλία του:
(...) θα ήθελα να αναφέρω ότι η εκκρεμής διερεύνηση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου της ναυτιλίας από τις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού μας έδωσε την ευκαιρία, στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου κατά τους τελευταίους μήνες, να εξηγήσουμε αναλυτικά τις ιδιαιτερότητες του συστήματός μας, που είναι όμως απολύτως συμβατές με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία (...)

Το Ωραιόκαστρο καλωσόρισε τα προσφυγόπουλα. (βίντεο – Φωτο)



Απομόνωσε τους “δέκα” μισάνθρωπους “πατριώτες” που  αγαπάνε   τα παιδιά και δεν έχουν πρόβλημα με τα παιδιά αλλά αυτά είναι λαθραία! 


Τα παιδιά μπήκαν στο σχολείο καταχειροκροτούμενα, μοιράστηκαν συμβολικά δωράκια από ΟΓΕ, Λαϊκή Επιτροπή και ΕΛΜΕ.

Στο τέλος μέλη της  Λαϊκής Επιτροπής και ΟΓΕ κάναμε πορεία στο κέντρο του Ωραιοκάστρου καταδικάζοντας τον φασισμό ρατσισμό.  

 





Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Θερμαϊκού: Σκέψεις και συμπεράσματα για τον «απολογισμό πεπραγμένων του Δήμου»


Την Τρίτη 7 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού, η παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2016. Στην συνεδρίαση παρέστη και παρενέβη  ως ομιλητής εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων του Δήμου μας.
Είναι γεγονός βέβαια ότι η πεντάωρη σχεδόν διαδικασία, με το Δήμαρχο να μονοπωλεί το ...μικρόφωνο, τόσο κατά την κύρια ομιλία του, όσο και με την εμμονή του να απαντά ξεχωριστά σε κάθε ομιλούντα και μάλιστα με κλειστό χρονόμετρο, δημιούργησε μια δύσκολη κατάσταση για τους παρευρισκόμενους δημότες, πολλοί από τους οποίους είχαν ήδη αποχωρήσει, ενώ η κόπωση ήταν εμφανής σε όσους είχαν ο κουράγιο να μείνουν μέχρι το τέλος. Έτσι η ομιλία έγινε σε περίληψη του αρχικού κειμένου, το οποίο κατατέθηκε και σε έντυπη μορφή στο προεδρείο.

Στην ομιλία, εκείνο που επισημάνθηκε, είναι το ολοφάνερο γεγονός ότι η όλη δράση της Δημοτικής Αρχής, παρά τις κορώνες περί του αντιθέτου, διεξάγεται μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του Λαού του Θερμαϊκού, της λαϊκής οικογένειας, των άνεργων, των συνταξιούχων, των νέων, των εργαζόμενων με τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Ότι οι Δήμοι έχουν μεταλλαχτεί σε τοπικές υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης που δέχονται και εκτελούν αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και, τέλος, ότι για το λαό του Θερμαϊκού δεν απομένουν πολλές εναλλακτικές. Μένει ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές, με οποιοδήποτε τρόπο και αν εκφράζονται, ακόμα και στα ειδικά ζητήματα με τα οποία ασχολείται η τοπική διοίκηση.

Αντιλαϊκά έτσι κι αλλιώς


Μέχρι προχτές, ο πρωθυπουργός διακήρυττε «ούτε ένα ευρώ περισσότερα μέτρα», θέλοντας να δηλώσει εμφατικά ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να νομοθετήσει προληπτικά τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της «αξιολόγησης», τα οποία επεκτείνονται και μετά το 2018. Χτες, διαβάζοντας την κυβερνητική «Αυγή», μάθαμε ότι το νέο «μότο» του πρωθυπουργού είναι «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Η μεταστροφή στα λόγια του πρωθυπουργού είναι εμφανής και έχει εξήγηση. Παρακολουθώντας τη γενικότερη συζήτηση γύρω από την πορεία της διαπραγμάτευσης, διαπιστώνει κανείς ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να νομοθετήσει τη μείωση του αφορολόγητου και άλλα πιθανά μέτρα που τσακίζουν παραπέρα το λαϊκό εισόδημα, αλλά προσπαθεί να γλυκάνει την καραμέλα, λέγοντας ότι αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα και ένταση της λιτότητας για το λαό, επειδή θα υπάρξουν «αντισταθμιστικά» μέτρα, όπως για παράδειγμα η μικρή μείωση κάποιων συντελεστών του ΦΠΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεπεράσει το σκόπελο της νομοθέτησης νέων αντιλαϊκών μέτρων, καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες στο λαό ότι οι συνέπειές τους θα εξανεμιστούν από άλλες, «αντισταθμιστικές» παρεμβάσεις. Ο λαός όμως έχει πείρα και ξέρει ότι κάθε καινούργιο πακέτο μέτρων που του φορτώνουν για λογαριασμό του κεφαλαίου, δρα σωρευτικά σε βάρος του, ενώ τα «αντισταθμιστικά» είναι ένα μείγμα από μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου από τη μια και κοροϊδίας του λαού από την άλλη.