Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Απαίτησαν να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της δυσοσμίας και της ρύπανσης (ΦΩΤΟ)



Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της δυσοσμίας στο Κορδελιό και τον Εύοσμο και να μπει φρένο στη νέα μονάδα της «Elpedison» απαίτησαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της περιοχής, οι οποίοι το απόγευμα της Παρασκευής συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο θεατράκι του πεζόδρομου στο Κορδελιό, που οργάνωσαν σωματεία και φορείς της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Με την κινητοποίηση αυτή έδωσαν συνέχεια στον αγώνα τους ενάντια στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, όπως τα «ΕΛΠΕ» και η «ΤΙΤΑΝ», που για τα κέρδη τους θυσιάζουν την υγεία του λαού της περιοχής.

Με τα πανό που έγραψαν και ζωγράφισαν επιτόπου, με τα συνθήματά τους έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα και ενάντια στην καρκινογόνα καύση. Ενώ είπαν για άλλη μια φορά «όχι» στη «διαβούλευση» που στήνουν διάφοροι «πρόθυμοι» με στόχο το «ξεδόντιασμα» των αιτημάτων του λαού της περιοχής.

«Μοιράζει» φυτά η «ΤΙΤΑΝ» για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, την ώρα που προωθεί την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων


Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΘ «Παπανικολάου»
 
 
  Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

Σε διανομή φυτών στο προσωπικό του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» προχώρησε σήμερα, για να «τιμήσει» την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, η επιχείρηση «ΤΙΤΑΝ», η εταιρεία που πρόσφατα αδειοδοτήθηκε από την κυβέρνηση για την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, γεγονός που έχει προκαλέσει τη λαϊκή αντίδραση στη Θεσσαλονίκη. 

Την ανησυχία του απέναντι σε αυτή την κίνηση εκφράζει το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο «Παπανικολάου», τονίζοντας ότι «η αναγνώριση της προσφοράς του υγειονομικού προσωπικού σε αυτές τις συνθήκες είναι σημαντική. Παρ' όλα αυτά, οι κινήσεις της "ΤΙΤΑΝ" για να "αναδείξει την κοινωνική της ευαισθησία" δεν μπορούν να ανατρέψουν τις επιπτώσεις από την προωθούμενη αδειοδότηση για την καρκινογόνο καύση απορριμμάτων από την εταιρεία.

Καταδικάζει το νέο βήμα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στην Κούβα


Από συνάντηση αλληλεγγύης που έγινε πέρσι στην Αβάνα
Από συνάντηση αλληλεγγύης που έγινε πέρσι στην Αβάνα
Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
 
 «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στα πλαίσια της πολιτικής των απαράδεκτων κυρώσεων και του αποκλεισμού ενάντια στην Κούβα, εφευρίσκει νέα προσχήματα και μεθοδεύει την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στην Κούβα και τον λαό της.

Αυτήν τη φορά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε συνεργασία με την αντιδραστική κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε στην Κολομβία, προσπαθούν να εμπλέξουν την Κούβα σε λίστα με χώρες που δήθεν συνεργάζονται με την "τρομοκρατία", επικαλούμενοι πως στην Κούβα παραμένουν ορισμένα στελέχη του Κολομβιανού αντάρτικου κινήματος ELN (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός), που βρίσκονταν εκεί στο πλαίσιο συνομιλιών με την προηγούμενη κυβέρνηση της Κολομβίας.

Θράσος


Για να ανοίξει ο Τουρισμός και να μην «πατώσει» η οικονομία, η κυβέρνηση κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ελαχιστοποιεί τις προϋποθέσεις για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση κρουσμάτων από το εξωτερικό, την ώρα μάλιστα που οι υποδομές της Υγείας στα τουριστικά μέρη στενάζουν από το γενικότερο πρόβλημα των ελλείψεων. Για να ανοίξουν επίσης όλοι οι χώροι δουλειάς - και κυρίως οι μεγάλοι - χωρίς ιδιαίτερο κόστος για την εργοδοσία από τα αναγκαία μέσα προστασίας, η κυβέρνηση αξιοποιεί την απόφαση της Κομισιόν που κατατάσσει πλέον σε χαμηλότερο δείκτη επικινδυνότητας τον ιό για τους εργαζόμενους και επιτρέπει στην εργοδοσία να εκμηδενίζει την όποια πρόληψη. Και ενώ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι τα επιστημονικά δεδομένα προσαρμόζονται κάθε φορά στις ανάγκες της οικονομίας και του κέρδους, βγαίνουν εκπρόσωποι της επιστημονικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων και κουνούν με θράσος το δάχτυλο στο λαό ότι αν χαλαρώσει στην τήρηση των σχολαστικών μέτρων αυτοπροστασίας θα έχουμε έξαρση του κορονοϊού και μπορεί να κλείσει ξανά ο Τουρισμός! Μιλάμε δηλαδή για πλήρη εκχυδαϊσμό! Οπως την περίοδο του κλεισίματος, έτσι και τώρα, στην «επανεκκίνηση» της οικονομίας, επιβάλλουν το λαό στο «μαρτύριο» της «ατομικής ευθύνης», επειδή η μόνη ευθύνη που αναγνωρίζει το κράτος είναι να στηρίξει τις μεγάλες επιχειρήσεις για να ανακάμψουν από τις ζημιές της πανδημίας και να θωρακιστούν απέναντι στην κρίση.

Για όσους δεν καταλαβαίνουν ότι ο φασισμός είναι γέννημα-θρέμμα του καπιταλισμού



Ευρωκουίζ 

Για σήμερα διάλεξα ένα κουίζ. Παρακαλώ, διαβάστε με προσοχή τις παρακάτω δηλώσεις, οι οποίες έγιναν είτε λίγο πριν είτε κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Επειδή είναι εξαιρετικά πιθανό να μη γνωρίζετε σε ποιους ανήκουν, σας λέω εκ προοιμίου ότι όλοι αυτοί έχουν ένα κοινό γνώρισμα και σας προκαλώ να μαντέψετε ποιο είναι αυτό καθώς θα διαβάζετε:


(1). Οι λαοί της Ευρώπης αποτελούν μια οικογένεια σ' αυτόν τον κόσμο. Δεν είναι πολύ έξυπνο εκ μέρους μας να πιστεύουμε ότι στο συνωστισμένο ευρωπαϊκό μας σπίτι μια κοινότητα ευρωπαϊκών λαών μπορεί να διατηρεί διαφορετικά νομικά συστήματα και διαφορετικά δίκαια για πολύ καιρό ακόμη.

Μεταξύ κατεργαραίων


Φωτό αρχείου από A.P 
Φωτό αρχείου από A.P
Πηγή: Associated Press

Η προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να παρουσιάσουν τις παρεμβάσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών ως «υποστήριξη» τάχα στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις που κλιμακώνονται, ειδικά μετά και τη νέα «κινητικότητα» στον Έβρο, θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν επικίνδυνη.

Τόσο ο Ευρωπαίος Μπορέλ όσο και ο Αμερικανός Φάνον, αφού επανέλαβαν τα γνωστά και μεσοβέζικα περί «αποφυγής των προκλήσεων» και της «ανάγκης διαλόγου», σημείωσαν και οι δύο τον σπουδαίο ρόλο που παίζει η Τουρκία ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ως στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, δίνοντας με λίγες λέξεις τη μεγαλύτερη εικόνα του γεωπολιτικού χάρτη, όπως διαμορφώνεται στην περιοχή.

Τηλεργασία παρέα με τον ... ηλεκτρονικό χαφιέ του εργοδότη



Η πανδημία δημιούργησε μια εξαιρετική ευκαιρία για το κεφάλαιο, ώστε να προωθήσει την επέκταση της τηλεργασίας και τη «θεσμική» της κατοχύρωση, ως μορφή ευέλικτης εργασίας, με στόχο την εντατικοποίηση της δουλειάς και την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Η πρώτη φορά που ενσωματώθηκε θεσμικά στην Ελλάδα η «Ευρωπαϊκή Συμφωνία - Πλαίσιο για την Τηλεργασία» ήταν στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2006 - 2007, με ευθύνη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Μέσα στην πανδημία, η τηλεργασία επεκτάθηκε, δοκιμάστηκε σε διευρυμένη κλίμακα και βέβαια «ήρθε για να μείνει», όπως με τον πιο επίσημο τρόπο διαβεβαιώνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα άλλωστε με εκθέσεις του ΣΕΒ, όπως αυτή τον Μάη του 2019 με τίτλο «Τηλεργασία: Ευκαιρία για πιο παραγωγικές επιχειρήσεις και καλύτερη ζωή για τους εργαζόμενους», τα οφέλη της τηλεργασίας για τις επιχειρήσεις είναι ποικίλα, όπως το μειωμένο λειτουργικό κόστος και η αύξηση της παραγωγικότητας έως και 50%.