Κυριακή 22 Μαΐου 2022

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ» Η διοίκηση του ΣΕΗ ζητά από τους ηθοποιούς 72 ευρώ για να συμμετάσχουν στις εκλογές τους!

 

 

Η Διοίκηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) ζητάει από τους ηθοποιούς οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την κόλαση της ακρίβειας, να πληρώσουν 72 ευρώ (!) προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκλογές του Σωματείου.

Όπως καταγγέλλει η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών»: «Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε, οι εκλεγμένοι με τη "Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών", εισηγηθήκαμε να μπορούν οι συνάδελφοι με 15 ευρώ να συμμετέχουν στις διαδικασίες των εκλογών, ώστε να μην αποκλειστεί κανένας λόγω χρεών. Η Διοίκηση παρόλ' αυτά δεν προχώρησε στην απόφαση αυτή. Την ώρα που 500 σπίτια κάθε μέρα μένουν χωρίς ρεύμα και εκατοντάδες συνάδελφοι μας βρίσκονται αντιμέτωποι με τους πανάκριβους λογαριασμούς του ρεύματος, η Διοίκηση ουσιαστικά τους αποκλείει από τις εκλογές! Προφανώς ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ-ΑΕΝΑΗ ζουν σε μια άλλη πραγματικότητα από τη δική μας...

ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ Καταιγίδα διακοπών ρεύματος και ανατιμήσεων σε προϊόντα

 


Σε έναν ατέλειωτο λαβύρινθο ακρίβειας βαδίζουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, για τα οποία μέρα με τη μέρα διογκώνονται τα προβλήματα, με την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα να διαλύουν το εισόδημά τους. Σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης σε ρεύμα ενόψει καλοκαιριού, με προβλέψεις για στασιμοπληθωρισμό και επισιτιστική κρίση σε βάθος δεκαετίας, αλλά και εκτιμήσεις για αυξήσεις στις τιμές της Ενέργειας και το 2023, η Ευρωπαϊκή Ενωση μπουκώνει με πακτωλό χρημάτων τα «πράσινα» αρπακτικά της Ενέργειας για «πράσινες» μπίζνες, σε απάντηση της λεγόμενης «ενεργειακής κρίσης», που επιτείνεται στο φόντο του πολέμου και της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Οι ανακοινώσεις της προέδρου της Κομισιόν τη βδομάδα που πέρασε είναι μια απόδειξη ότι η ΕΕ αξιοποιεί τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ως «ευκαιρία» για την επιτάχυνση τεράστιων επενδύσεων σε νέα, «πράσινα» πεδία κερδοφορίας για τους ομίλους, φουσκώνοντας κι άλλο τον λογαριασμό που πληρώνει ήδη ο λαός, με την πανάκριβη Ενέργεια και τη διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας. Τα 300 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΕ ως «απάντηση» στην ενεργειακή κρίση είναι ένα πρόσθετο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα ξεκοκαλίσουν μέχρι δεκάρας οι μονοπωλιακοί όμιλοι που επενδύουν στο «πρασίνισμα» της Ενέργειας και συνολικά της οικονομίας, στο όνομα - τώρα - της ταχύτερης απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αποφάσεις που συνοδεύτηκαν και από παραινέσεις περί «αλλαγών των συνηθειών του πληθυσμού» και «περιορισμού της κατανάλωσης», που θα βαρύνει κυρίως τη λαϊκή κατανάλωση, που δεν αποκλείεται να μετατραπούν σε υποχρεωτικά μέτρα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η μαχητική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση κατέληξε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη (ΦΩΤΟ)

 

Ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας, καταδίκης των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ- ΝΑΤΟ - ΕΕ, έστειλε ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης με τη μαχητική συγκέντρωση που πραγματοποίησε έξω από το Γ' Σώμα Στρατού όπου εδρεύει το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο NRDC και την πορεία μέχρι το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Με την μαζική παρουσία του, ο λαός, απαίτησε «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» και διαμήνυσε ότι «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Στη συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο μίλησε ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).

Χαρίλαος

 


 

Λέγαμε «Χαρίλαος» κι όλοι ξέραμε, κι όλοι ήξεραν για ποιόν μιλούσαμε. Γιατί οι ηγέτες, οι πραγματικοί ηγέτες, οι λαϊκοί ηγέτες, έτσι καταγράφονται στη ζωή, στην ιστορία.
Έτσι περνάνε από στόμα σε στόμα, έτσι περπατάνε ανάμεσα στους ανθρώπους, είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς μαζί τους: Με το μικρό τους όνομα.

Στο βιβλίο του Χρήστου Θεοχαράτου για τον Χαρίλαο Φλωράκη («ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ – Ο Λαϊκός Ηγέτης», τόμος Β΄), ο συγγραφέας ρωτά τον Χαρίλαο:

«Πρόεδρε, μια – μια και ένας – ένας, η γενιά σου φεύγει. Έφυγε ήδη. Μετρημένοι είστε όσοι μένετε. Κι όμως, μετά από κάθε ξόδι, κοιτάς ίσα μπροστά και εκφράζεις την πίστη σου ότι ο σοσιαλισμός βρίσκεται στο δρόμο, ότι έρχεται! Από πού αντλείς την αισιοδοξία σου για την επιτυχία του αγώνα, αφού οι αγωνιστές – οι πολλοί αγωνιστές – βρίσκονται, πια, στο χώμα;».

O Χαρίλαος απαντά:

«Οι ζευγάδες φεύγουν, μωρέ! Η σπορά μένει. Και φουντώνει. Και μεγαλώνει. Και καρπίζει. Και ρίχνει νέους σπόρους στη γη. Και οι κύκλοι επαναλαμβάνονται. Έτσι νόμιζε και η γενιά του 1912-1913 ότι είναι η τελευταία ηρωική γενιά. Και τι θα γίνει ο τόπος μόλις φύγει. Μα ήρθε η γενιά του ’40, η νέα σπορά, και ανέβασε πιο ψηλά τη σημαία του αγώνα. Έτσι λέει κάθε γενιά – ταυτίζοντας τον εαυτό της με την ιστορία. Και λησμονά τη σπορά. Που έρχεται πολύ βαθιά από το παρελθόν και πηγαίνει πολύ βαθιά στο μέλλον. Βλέπεις, μωρέ, αυτά τα νιάτα γύρω σου, που νομίζεις πως είναι ξεστρατισμένα και συμβιβασμένα; Κούνια που σε κούναγε. Μόλις υπάρξει μια σπίθα, αυτά τα νιάτα θα γίνουν πυρκαγιά, θα γίνουν ηφαίστειο. Και θα αποδειχθούν καλύτερα από τη γενιά των πατεράδων τους και των παππούδων τους. Και θα σηκώσουν τη σημαία του αγώνα μέχρι τον ήλιο. Είναι η σπορά, σου λέω».

Ξέρουν αυτοί

 

«Θέλω να είμαι ειλικρινής με τους Ελληνες πολίτες (...) σχετικά με την ενεργειακή διάσταση της κρίσης. Δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από μέρους της Ρωσίας. Θα συναντήσουν προφανώς την ομόθυμη απόκρουση όλων των εταίρων. Ομως αντιλαμβανόμαστε ότι παρόμοιες τακτικές θα διαταράξουν τη διεθνή αγορά (...) Συμφωνήσαμε, όμως, ότι αυτό είναι το πρόσκαιρο τίμημα που θα πληρώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί για την υπεράσπιση των αξιών που αποτελούν τα θεμέλια της ηπείρου μας». Αυτά έλεγε την 1η Μάρτη ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Αλήθεια, ποιους προετοίμαζε από τότε για να πληρώσουν ακόμα βαρύτερο το τίμημα των κυρώσεων και αντικυρώσεων, που είναι η άλλη όψη του πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας; Σίγουρα όχι τους Ελληνες εφοπλιστές, που κάνουν χρυσές δουλειές με τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες. Πέρσι, για παράδειγμα, το 39% των τάνκερ που μετέφεραν ρωσικό αργό πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο, ανήκαν στον ελληνόκτητο στόλο, ενώ από την έναρξη του πολέμου, το ποσοστό αυτό έχει ξεπεράσει το 60%. Ούτε τα ρωσικά πετρελαιοφόρα δεν μεταφέρουν τόσο μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου! Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η ΕΕ ανακάλεσε άρον άρον την απόφαση να επιβληθεί εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρείες σε τρίτες χώρες, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Οσο για την απαγόρευση των εισαγωγών που συζητιέται, το αυτί των ευρωπαϊκών κολοσσών της Ενέργειας και των Μεταφορών δεν φαίνεται να ιδρώνει και πολύ. Είναι μαθημένα άλλωστε τα βουνά από τα χιόνια, για το πώς θα παρακάμπτουν τις κυρώσεις και πώς θα εισάγουν το απαγορευμένο ρωσικό πετρέλαιο από άλλες χώρες - μεταπωλητές...

«Οποτε και όπου χρειαστεί» με τις ΗΠΑ, για τις «ευκαιρίες» της αστικής τάξης

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Copyright 2022 The Associated

Με «ικανοποίηση» για την «επίτευξη» του βασικού στόχου, την ακόμη μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ, είτε αυτά αφορούν τον οικονομικό - ενεργειακό τομέα είτε την «άλλη όψη» τους, την ενεργότερη συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, και για τα όσα προσδοκά από αυτήν η αστική τάξη, ολοκληρώθηκε το πολυδιαφημισμένο ταξίδι Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, ο λαός κάνει το δικό του, ακριβώς αντίθετο «ταμείο», αφού οι δεσμεύσεις αυτές συνεπάγονται ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, νέες πολυδάπανες «αγορές του αιώνα», αλλά και πολύ μεγάλους κινδύνους για τον ίδιο και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας χάριν της διασφάλισης της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας.

ΑμερικανοΝΑΤΟικό «προπύργιο» απέναντι σε Ρωσία και Κίνα

Χαρακτηριστικά, στη δεξίωση που παρέθεσε στον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ «στέκονται σαν μια γροθιά» απέναντι στη Ρωσία και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για το θάρρος και την ξεκάθαρη στάση» του απέναντι στη Μόσχα «αποτελώντας προπύργιο ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο», όπως είπε, περιγράφοντας την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να πρωτοστατήσει στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Ανανέωσε δε το ραντεβού με τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στα τέλη Ιούνη.