Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Η κοινωνική διαστρωμάτωση, οι τρόποι κατανάλωσης, το «ξεβλάχεμα»









Από atexnos.

Γράφει ο Θανάσης Αλεξίου
Καθηγητής Κοινωνιολογίας/Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Αναφέρει κάπου ο Μαρξ στα Grundrisse (Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας) πως η καπιταλιστική παραγωγή δεν παράγει μόνο την κατανάλωση αλλά και τους τρόπους κατανάλωσης, δηλαδή τι και πως θα καταναλώσουμε. Π.χ. η παραγωγή του προσωπικού αυτοκινήτου, -εξατομικεύοντας την ικανοποίηση μιας κοινωνικής ανάγκης, όπως είναι η μετακίνηση-, επέβαλλε τρόπους κατανάλωσης και τρόπους ζωής (Lifestyles). Συνεπώς τα καταναλωτικά ήθη, τα Lifestyles εξαρτώνται αν δεν επιβάλλονται κιόλας από την ανάγκη πώλησης των εμπορευμάτων (πραγμάτωση της υπεραξίας). Σε αυτό συμβάλλουν επίσης η διεύρυνση της κατανάλωσης (νέες καταναλωτικές ανάγκες/εμβόλιμες ανάγκες) και ο εκδημοκρατισμός (πλουραλισμός) τρόπων ζωής.

Μνημόνια: Αν-έξοδος εμπαιγμός!





Μνημόνια: Αν-έξοδος εμπαιγμός! (του Νίκου Μπογιόπουλου)

 

 
   Αυτοί μου μας έβαλαν και  μας κρατούν στα Μνημόνια τσακώνονται μεταξύ τους για το αν η «έξοδος» από αυτά θα είναι «καθαρή» ή όχι. Βέβαια γνωρίζουν ότι η «έξοδος» – για την οποία αυτοί μιλούν – δεν θα είναι ούτε «καθαρή», ούτε «βρώμικη». Γιατί πολύ απλά δεν πρόκειται να υπάρξει. 

    Εξηγούμαστε: Όπως κι αν βαφτίζουν την ακολουθούμενη πολιτική, ο όρος «Μνημόνιο» σημαίνει καθεστώς δημοσιονομικής λιτότητας, καθεστώς εκποίησης του δημόσιου πλούτου, καθεστώς εποπτείας της χώρας. 

Παρά τα παχιά λόγια, λοιπόν, ισχύουν τα εξής:

Φαντάσου


«ΝΑΤΟ και ΕΕ θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για τα Ελληνοτουρκικά, αλλά φανταστείτε να μην υπήρχαν και αυτοί». Αυτό πάνω - κάτω διακινούσαν μια σειρά από αστικά επιτελεία στον Τύπο του Σαββατοκύριακου, για να υποστηρίξουν το γνωστό «αφήγημα» ότι έξω από το μαντρί των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών καραδοκεί ο «λύκος». Ακριβώς αντίθετη βέβαια είναι η πραγματικότητα: Είναι μέσα στο ευρωΝΑΤΟικό «μαντρί» όπου ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, καπιταλιστικά κράτη και επιχειρηματικοί όμιλοι «παίζουν» με τη φωτιά για να εξασφαλίσουν αγορές και πλουτοπαραγωγικές πηγές. Που τα κυριαρχικά δικαιώματα και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας γίνονται «χαρτιά» στο σχετικό παζάρι. Είναι μέσα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που τα σύνορα της χώρας «γκριζάρονται». Είναι μέσα στο παζάρι ΕΕ - Τουρκίας που οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί γίνονται «πιόνια» στο παιχνίδι των αστικών τάξεων, ενώ χιλιάδες κυνηγημένοι εξαιτίας ακριβώς του ιμπεριαλιστικού πολέμου εγκλωβίζονται στη χώρα μας, μέσα από την άθλια Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Αρα, δεν θέλει και πολλή... φαντασία για να δει κανείς ότι στο στόχαστρο της λαϊκής πάλης χρειάζεται να μπουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που οδηγούν απευθείας στην όλο και βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς, για αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Προχωρούν το Ξήλωμα σε Ό,τι έχει Απομείνει απ' την Κοινωνική Ασφάλιση !!


Με Χαραγμένη την γραμμή απ΄το 2000* με την συνθήκη της Λισσαβόνας για την παραπέρα εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση: 
 

-Προετοιμάζουν το έδαφος για τον επόμενο γύρο της επίθεσης
-Πυκνώνουν οι παρεμβάσεις βιομηχάνων, κυβέρνησης και ΝΔ, δείχνοντας όλοι προς την ίδια αντιασφαλιστική κατεύθυνση
Μιλώντας στο πρόσφατο «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών», η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Εφη Αχτσιόγλου δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για τα αποτελέσματα που είχε η ψήφιση του νόμου 4387/2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι ο νόμος - λαιμητόμος υπηρετεί την «ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη», αντιμετωπίζει «τις συνέπειες των δημογραφικών δεδομένων» και «διασφαλίζει μακροπρόθεσμα την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», μειώνοντας συνολικά τη συνταξιοδοτική δαπάνη στο 13,4% του ΑΕΠ έως το 2020.

Η διαφήμιση αυτού του νόμου από τα στελέχη της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι δεν ήταν μια «λύση ανάγκης», όπως πολλές φορές τον παρουσίαζαν, αλλά μία στρατηγική επιλογή για λογαριασμό του κεφαλαίου, που ενσωμάτωνε και μονιμοποιούσε όλες τις αντιασφαλιστικές ανατροπές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ταυτόχρονα, ο συγκεκριμένος νόμος ανοίγει δρόμο για να ξεδιπλωθεί ο επόμενος γύρος της επίθεσης, που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος και αντίστροφα τη μεγαλύτερη απόσυρση του κράτους από την ευθύνη για την Ασφάλιση και τη χρηματοδότησή της, όπως και την παραπέρα απαλλαγή της εργοδοσίας από τις υποχρεώσεις της.

Προσχεδιασμένο έγκλημα για το κεφάλαιο




Ακόμη ένα βήμα στη διαδικασία «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ για το «άνοιγμα» των αγορών, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα πεδία κερδοφόρας δράσης για το κεφάλαιο, αποτελεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ. Επικαλούμενη τη «δεσμευτική» απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, η κυβέρνηση δημιουργεί δύο νέες εταιρείες, τις οποίες «προικοδοτεί» με λιγνιτικές μονάδες, ορυχεία και άλλα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ και τις πουλάει σε ανταγωνίστριες εταιρείες με διαδικασίες «εξπρές». Η πείρα και από προηγούμενες φάσεις της «απελευθέρωσης» προμηνύει νέα αύξηση του κόστους της Ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά, παραπέρα επιδείνωση των όρων εργασίας για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και συνολικά στον κλάδο, νέες απώλειες για τα λαϊκά στρώματα στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η ΔΕΗ ΑΕ. Αντίστροφα, τα μονοπώλια της Ενέργειας προσδοκούν αύξηση της κερδοφορίας τους από την επένδυση στο λιγνίτη, όπως και από την επέκταση της δραστηριότητάς τους στις ΑΠΕ, μετά και τον παραπέρα περιορισμό της παραγωγής Ενέργειας από λιγνίτη.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη


Πρόσφυγες και μετανάστες στην πλατεία Σαπφούς 
 
Πρόσφυγες και μετανάστες στην πλατεία Σαπφούς
 
Πηγή: Eurokinissi

Η δολοφονική επίθεση σε βάρος προσφύγων, μεταναστών, γυναικών και μικρών παιδιών, από ακροδεξιές - φασιστικές ομάδες στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, ήταν προσχεδιασμένη.

Ο τρόπος που εκτελέστηκε, η ρίψη ναυτικών φωτοβολίδων και άλλων επικίνδυνων υλικών, έδειξε πως οι εμπνευστές επεδίωξαν ακόμα και να τραυματίσουν θανάσιμα ανθρώπους που εδώ και μερικές μέρες έχουν εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη πλατεία, επειδή ο καταυλισμός στη Μόρια χωρά 3.000 και αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στοιβαγμένοι 6.500!

Η επίθεση αυτή δεν ήρθε βέβαια από το πουθενά. Η κυβέρνηση, στηρίζοντας και εφαρμόζοντας τη Συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ για τον διπλό εγκλωβισμό και κυρίως τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, όπως τον πρόσφατο αμερικανοΝΑΤΟικό βομβαρδισμό της Συρίας, έχει μεγάλη ευθύνη για την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται στα νησιά του Αιγαίου, τόσο σε βάρος των προσφύγων - μεταναστών όσο και των μόνιμων κατοίκων.