Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΘΡΑΣΟΣ Καίγεται η Αττική και το Υπουργικό συνεδριάζει για… μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Χωρίς τέλος είναι το κυβερνητικό θράσος. Την ώρα που η δασοκτόνα πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ κάνει για μια ακόμη χρονιά στάχτη λαϊκές περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα δάσους, με την Αττική και όχι μόνο να καίγονται απ’ άκρη σ’ άκρη, ανακοινώθηκε πως αύριο το πρωί συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο μεταξύ άλλων για να συζητήσει… μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Κι ούτε καν αυτά βέβαια, αλλά την προσπάθεια τους να φορτώσουν στην «ατομική ευθύνη» τις εγκληματικές ευθύνες για την διαχρονική υποστελέχωση των δασικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών, φορτώνοντας στον λαό την ευθύνη και για την πρόληψη, όπως επανέλαβε σήμερα στο εβδομαδιαίο μήνυμα του ο πρωθυπουργός.

Κατά τα άλλα στο «μενού» του υπουργικού βρίσκεται και η εκταμίευση της πέμπτης δόσης για το Ταμείο Ανάκαμψης με έναν νέο γύρο προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων, αφού το επιλεκτικό ανίκανο για τις λαϊκές ανάγκες κράτος, δεν καθυστερεί ούτε λεπτό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. 

 

902gr

Τώρα και ... «ψηφιακή» η ένταση της εκμετάλλευσης

 

Από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα το 2021
Από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα το 2021
Η «ψηφιακή κάρτα εργασίας» νομοθετήθηκε με τον νόμο 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη), μαζί με τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου και άλλα αντιδραστικά μέτρα, όπως ενάντια στη συνδικαλιστική δράση. Τότε μάλιστα είχε «χαιρετιστεί» ως μέτρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ (πλειοψηφίες ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), επειδή, όπως υποστήριζαν, η «ψηφιακή κάρτα» βάζει τέλος στη «μαύρη εργασία».

Πρόκειται μάλιστα για εργαλείο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελώντας ένα ακόμα αντιλαϊκό προαπαιτούμενο για τη ροή χρήματος προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για την εφαρμογή αυτού του μέτρου, λοιπόν, το υπουργείο Εργασίας έφερε την προηγούμενη βδομάδα την ερμηνευτική εγκύκλιο (37271/21-06-2024), προβλέποντας μεταξύ άλλων μία ώρα δουλειάς χάρισμα στους βιομηχάνους κατ' απαίτησή τους, «ευέλικτη προσέλευση», που αφορά όλους τους εργοδότες, μέχρι και 2 ώρες, ώστε να κουκουλώνουν την υποδηλωμένη εργασία και μια σειρά από άλλα μέτρα.

«Γενικά, η σήμανση της ψηφιακής κάρτας θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την πραγματική έναρξη ή την πραγματική λήξη της απασχόλησης στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης», αναφέρεται στην ερμηνευτική εγκύκλιο. Ταυτόχρονα το υπουργείο προειδοποιεί για «κυρώσεις», σε περίπτωση που εργαζόμενος βρεθεί «να εργάζεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης πριν την έναρξη του ψηφιακά δηλωθέντος ωραρίου εργασίας του και δεν έχει σημάνει την κάρτα του ή βρεθεί να εργάζεται αφού έχει σημάνει την κάρτα του κατά τη λήξη του ψηφιακά δηλωθέντος ωραρίου του».

Τρία χτυπήματα


Τρία «χτυπήματα» από το Ταμείο Ανάκαμψης βιώνουν οι εργαζόμενοι μόνο τις τελευταίες μέρες. Πρώτον: Οι αυτοαπασχολούμενοι αρχίζουν να λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά τους, με χρέη χιλιάδων ευρώ από το «πουθενά», αφού έτσι προβλέπει το νέο φορο-έκτρωμα, που τους φορολογεί με βάση φανταστικά εισοδήματα. Με τον τρόπο αυτό, «εισπράττουν» τη «φορολογική συμμόρφωση» που προέβλεπε το Ταμείο, την οποία προσυπέγραψαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί. Δεύτερον: Στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής (Δαφνί και Δρομοκαΐτειο) προχτές «πετάχθηκαν» ασθενείς από γηροκομείο που διατηρούσε ΜΚΟ, αφού έληξε η χρηματοδότησή της από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ετσι «εισπράττουν» ασθενείς και εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας τα αποτελέσματα των περιβόητων χρηματοδοτήσεων, που αφήνουν πίσω τους ρημαδιό όταν αυτές «λήγουν». Τρίτο και ...φαρμακερό: Το υπουργείο Εργασίας δίνει «ερμηνευτική εγκύκλιο» στην εργοδοσία για την εφαρμογή της «Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας», ένα ακόμα «σπουδαίο έργο», χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με την εγκύκλιο προβλέπονται περισσότερες «τζάμπα ώρες» εργασίας, κάνοντας ακόμα περισσότερο λάστιχο τον εργάσιμο χρόνο. Με την ευκαιρία, θυμίζουμε ότι την «ψηφιακή κάρτα» την ψήφισε η ΝΔ, ενώ την «πατρότητά» της διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ηγεσία της ΓΣΕΕ, και τώρα όλοι τους ...κλαψουρίζουν για τα αποτελέσματά της. Οπως και να 'χει, η προπαγάνδα της «κοσμογονίας» του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ξοφλήσει προ πολλού, επιβεβαιώνοντας ότι όλα τα κόμματα του κεφαλαίου που το στήριξαν ψήφισαν ένα υπερμνημόνιο «με τα όλα του» και με εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που πληρώνει βαριά ο λαός.

«Aτομικός αυτοπροσδιορισμός»: Ο επίσκοπος και το μαρούλι

 

Οι περισσότεροι μάλλον θα γελούσαμε σκεπτόμενοι πως ένα πρόβατο θα ευελπιστούσε ότι θα διέφευγε ζωντανό από μια σύναξη πεινασμένων λύκων, απλά και μόνο επειδή αυτοί θα έπρεπε να σεβαστούν την επιθυμία του να αυτοπροσδιορίζεται ως μαρούλι. Τα πράγματα, όμως, με τέτοιες αντιλήψεις περί «ατομικού αυτοπροσδιορισμού» είναι πολύ σοβαρά, για να αρκούμαστε σε τέτοιους αστεϊσμούς. Αλλωστε, πρόκειται για αντιλήψεις που οι ρίζες τους βρίσκονται αιώνες πριν, και δεν είναι τώρα η πρώτη φορά που ο μαρξισμός καλείται να τις αντιμετωπίσει.

Κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί με το πιο σπουδαίο, ίσως, φιλοσοφικό έργο του Λένιν, τον «Υλισμό και Εμπειριοκριτικισμό», και τη σημασία του, θα μπορούσε να προσπεράσει ως αδιάφορη σύμπτωση το ότι η φετινή, 100ή επέτειος του θανάτου του Λένιν ακολουθεί την περσινή 270ή του θανάτου του Βρετανού υποκειμενικού ιδεαλιστή φιλοσόφου Τζορτζ Μπέρκλεϊ και ακολουθείται του χρόνου από την 340ή επέτειο της γέννησής του. Εξάλλου, γιατί να ενδιαφέρουν κάποιον σήμερα οι απόψεις του επισκόπου Μπέρκλεϊ και των επιγόνων του και η κριτική του Λένιν σε αυτές, όταν μοιάζουν τόσο ανεπίκαιρες, κυριολεκτικά εκτός εποχής και κλίματος;

Ομως, η ανάπτυξη της ταξικής πάλης μέσα στα χρόνια και οι σύγχρονες απαιτήσεις της ιδεολογικοπολιτικής αναμέτρησης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου τα έφεραν έτσι, που σήμερα ο κίνδυνος του μεταφυσικού ιδεαλισμού προβάλλει και πάλι απέναντι στο επαναστατικό εργατικό κίνημα.

ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» ΣΤΗ ΔΟΕ Πρώτη δύναμη, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΟΕ, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»! (VIDEO)


 
 

Το μεγάλο βήμα έγινε! Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί με την ψήφο τους γυρίζουν σελίδα στη μεγαλύτερη Ομοσπονδία του Δημοσίου.

Το μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και η εντολή για κλιμάκωση του αγώνα για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα είναι σαφές, δυνατό και ηχηρό.

Αυτή η δύναμη, από αύριο κιόλας, θα κατατεθεί στον αγώνα, τη συσπείρωση και την ενότητα όλου του κλάδου!

Σε ανακοίνωση της η «Αγωνιστική Συσπείρωση» εκπαιδευτικών σημειώνει πως «Είναι οι χιλιάδες συνάδελφοι που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έσκυψαν το κεφάλι και πάλεψαν για τα δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών, κόντρα στα σχέδια της Κυβέρνησης για υποβάθμιση και κατηγοριοποίηση του σχολείου!