Τρίτη 12 Απριλίου 2022

«Αναστεναγμός ανακούφισης» - Το σίκουελ


  Πηγή: Associated Press

Διαβάζουμε στα «ΝΕΑ» το άρθρο «γνώμης» για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών:

«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι από τη δημοκρατική Γαλλία αλλά και την Ευρώπη ακούστηκε χθες ένας αναστεναγμός ανακούφισης: η νίκη του Εμάνουελ Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών αφήνει χώρο στην υπόθεση ότι ο 39χρονος πολιτικός θα είναι και ο νικητής του δεύτερου γύρου. Κι έτσι η Γηραιά Ήπειρος θα αποφύγει τον εφιάλτη της καταστροφής της. Αν και λυτρωτικό συναίσθημα, η ανακούφιση δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς. Οι γαλλικές κάλπες, από τις οποίες αναδείχθηκε δεύτερη η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, είναι αδιάψευστος μάρτυρας ενός γεγονότος: ότι αυτή δεν μπορεί παρά να είναι η ώρα της περισυλλογής. Αλλά και η ώρα της συσπείρωσης απέναντι στον ενδεχόμενο κίνδυνο της κατάκτησης του Ελιζέ από την Άκρα Δεξιά».

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για εξορύξεις υδρογοναθράκων δεν μπορούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τους υδρογονάνθρακες:

«Οι νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, με ορίζοντα το 2030, δεν μπορούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, που βλέπει την αφαίμαξη του εισοδήματός του απ' την τεράστια ακρίβεια στην Ενέργεια σήμερα.

Δεν μπορούν, επίσης, να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που διαχρονικά έχουν παγώσει την εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων για να προχωρήσουν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί, τα παζάρια με τους υδρογονάνθρακες στη ΝΑ Μεσόγειο, η πολιτική της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση και οι σχεδιασμοί εφοδιασμού με LNG, που προκρίνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Η εξόρυξη πετρελαίου στην Καβάλα, που σήμερα παραμένει εκτός λειτουργίας, αποδεικνύει τον επικοινωνιακό χαρακτήρα των κυβερνητικών εξαγγελιών.

Σε κάθε περίπτωση, η εξόρυξη υδρογονανθράκων -αν και όποτε γίνει- στις σημερινές συνθήκες θα βρει ωφελημένους μεγάλους εγχώριους και ξένους ενεργειακούς ομίλους, που θα επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα και δεν θα οδηγήσει σε φθηνότερο φυσικό αέριο για το λαό. Το αποδεικνύει η ίδια η κυνική κυβερνητική ομολογία ότι σήμερα είναι ακριβώς η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου που καθιστά αυτές τις επενδύσεις προσοδοφόρες, το οποίο σημαίνει ότι το εξορυσσόμενο φυσικό αέριο θα πρέπει να πωλείται σε τέτοιες υπέρογκες τιμές».

902gr

Στην «κοίτη» ισχυρών ανταγωνισμών

 

Στην Παγκόσμια Μέρα Νερού, πριν από λίγες μέρες, περίσσεψαν ξανά τα κροκοδείλια δάκρυα ιμπεριαλιστικών οργανισμών, κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και επιχειρηματικών ομίλων, για το μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που παραμένει αποκλεισμένο απ' αυτό. Η ευθύνη όμως είναι όλη δική τους: Για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων το νερό μετατρέπεται σε εμπόρευμα και εκατομμύρια λαού σε όλο τον κόσμο στερούνται το πολύτιμο αγαθό. Θυμίζουμε ότι σχεδόν 2,2 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, 4,2 δισ. ζουν σε ανθυγιεινό περιβάλλον, ενώ 3 δισ. δεν έχουν ούτε τις βασικές εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των χεριών. Κι επειδή μιλάμε για ένα τόσο αναγκαίο αγαθό και συγχρόνως χρυσοτόκο εμπόρευμα, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι αξιοποιείται στη γεωπολιτική σκακιέρα ως «όπλο» στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα σταχυολογούμε πιο κάτω.

* * *

Στην Αφρική, όπου απέραντες κατοικημένες εκτάσεις έχουν ελάχιστη πρόσβαση σε νερό, ο έλεγχός του γίνεται «εργαλείο» στις αντιθέσεις, κυρίως ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ από τη μια, στην Κίνα και τη Ρωσία από την άλλη. Στην Αιθιοπία για παράδειγμα, η κατασκευή ενός τεράστιου φράγματος, με την ονομασία «Αιθιοπική Αναγέννηση» (GERD) στον ποταμό Γαλάζιο Νείλο (Παραπόταμος του Νείλου), κινδυνεύει να αποκλείσει άλλα κράτη στη ροή του Νείλου, όπως η Αίγυπτος, όπου το μεγαλύτερο μέρος των υδάτινων εισροών θα ελέγχεται πλέον από την Αιθιοπία... Στη χρηματοδότηση του φράγματος εμπλέκονται κινέζικα κεφάλαια και εκτός των άλλων θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά και στην υποσαχάρια Αφρική φουντώνει η διαπάλη για τους υδάτινους πόρους γύρω από τον ποταμό Νίγηρα. Η εκχώρηση εκατομμυρίων καλλιεργήσιμων στρεμμάτων σε μονοπώλια από τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία, την Ευρώπη, τη Ρωσία και αλλού όξυνε τη μεταξύ τους αντιπαράθεση για τα αρδευτικά κανάλια, με τα οποία μεταφέρονται τεράστιες ποσότητες νερού.

Οι λαοί της Ευρώπης δεν πρέπει να αφήσουν να περάσει καμία πράξη αλλοίωσης της Ιστορίας

 

ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανακοίνωση για τον βανδαλισμό του αντιφασιστικού μνημείου του Σοβιετικού Στρατιώτη - Απελευθερωτή στο Βερολίνο

 

Κύμα καταδίκης έχει προκαλέσει η πράξη θρασύδειλων φασιστοειδών να βεβηλώσουν πριν λίγες μέρες με φασιστικά σύμβολα και ρατσιστικά συνθήματα το μεγαλειώδες μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη - Απελευθερωτή στο Τρέπτοουερ Παρκ του Βερολίνου.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω μνημείο αποτελεί ένα συγκρότημα που εγκαινιάστηκε 4 χρόνια μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας και αποτελεί τόπο ταφής για 7.000 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, από διαφορετικά έθνη και εθνότητες της Σοβιετικής Ενωσης, που έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες για την απελευθέρωση του Βερολίνου το 1945.

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις αποτρόπαιες πράξεις βανδαλισμού του αντιφασιστικού μνημείου του Σοβιετικού Στρατιώτη - Απελευθερωτή στο Τρέπτοουερ Παρκ στο Βερολίνο.

Τεράστιες ευθύνες για αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες έχουν όχι μόνο όσοι προχώρησαν σε αυτές, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί, όλοι όσοι καλλιεργούν την ανιστόρητη ταύτιση του πρώτου εργατικού κράτους - της Σοβιετικής Ενωσης - με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία του Πούτιν, που είναι δικό τους πολιτικό "τέκνο". Αλλά και όσοι ταυτίζουν τον ηρωικό Κόκκινο Στρατό, που απελευθέρωσε την ανθρωπότητα από τον φασισμό, που είναι "σάρκα από τη σάρκα" του καπιταλισμού, με εκείνο τον προσχηματικό "αντιφασισμό" που αξιοποιεί η αστική τάξη της Ρωσίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία.

Αιχμή του δόρατος

 

Φωτό αρχείου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης 
Φωτό αρχείου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

 

Ο ρόλος - κλειδί που παίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στον πόλεμο της Ουκρανίας και στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, είναι η άλλη όψη των κινδύνων που μεγαλώνουν για τον λαό, από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον πολεμικό σχεδιασμό των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η χώρα και ειδικά οι κάτοικοι της Θράκης κάθονται πάνω σε μια «ωρολογιακή βόμβα», εξαιτίας της μετατροπής της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ.

Η «Σούδα του Βορρά», όπως επίσημα την αποκαλούν πλέον οι Αμερικανοί, είναι η «αιχμή του δόρατος» στη μεταφορά πολεμικού υλικού προς τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Ειδικά μετά τον επανασχεδιασμό της ΝΑΤΟικής στρατηγικής και τη συγκρότηση τεσσάρων ακόμα «μονάδων μάχης» (battlegroups), ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ σημειώνουν με κάθε αφορμή τον αναντικατάστατο ρόλο του λιμανιού στη μετακίνηση δυνάμεων προς την Πολωνία και τη Ρουμανία, τώρα που τα Στενά του Βοσπόρου είναι κλειστά, για να εμποδίζονται η είσοδος και η έξοδος ρωσικών πολεμικών πλοίων από και προς τη Μαύρη Θάλασσα.