Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

«Αγνοημένες» πλευρές της αντεπανάστασης του 1956 στην Ουγγαρία

 


 

Αυτό που φαίνεται ότι κυρίως ενοχλεί τόσο τους αστούς όσο και τους οπορτουνιστές είναι ακριβώς η ύπαρξη και δράση της «κρατικής οντότητας» της εργατικής τάξης. Γι’ αυτούς, η αντιπαράθεση δεν ήταν με την κοινωνική μορφή «τάξη εναντίον τάξης», ιμπεριαλισμού – σοσιαλισμού, αλλά ανάμεσα «στη δημοκρατική ουγγρική κυβέρνηση και την ολοκληρωτική της Σοβιετικής Ένωσης»…

Στις 4 του Νοέμβρη 1956, οι δυνάμεις της ουγγρικής Επαναστατικής Κυβέρνησης και τα σοβιετικά στρατεύματα συντρίβουν την αντεπανάσταση στην Ουγγαρία. Με αφορμή την επέτειο αναδημοσιεύουμε από τον Ριζοσπάστη ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Νίκου Παπαγεωργάκη, στελέχους του ΚΚΕ και υπεύθυνου του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ). Το άρθρο του Νίκου Παπαγεωργάκη δημοσιεύτηκε σε τρεις συνέχειες (5, 12 και 19 Νοέμβρη 2006) με αφορμή τα 50 χρόνια από τη συντριβή της αντεπανάστασης στην Ουγγαρία.

Στο Miskolc ο αντισυνταγματάρχης της αστυνομίας Gyula Gati και ο εμπορικός αντιπρόσωπος Lajos Freimann απαγχονίστηκαν από τους αντεπαναστάτες, στο μνημείο των Σοβιετικών ηρώων. Ο Freimann απαγχονίστηκε επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις δολοφονίες

Η κυβέρνηση αντί για επίταξη επιδοτεί τον παρασιτικό ιδιωτικό τομέα Υγείας


Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για την τροπολογία του υπ. Υγείας σημειώνει:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τις ανάγκες του λαού μας και τις διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και υγειονομικών. Τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται δραματικά. Η κυβέρνηση αντί να επιτάξει πραγματικά, χωρίς αποζημίωση, τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, εντάσσοντας όλες τις υποδομές και το προσωπικό σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, χτες, με τροπολογία της αποφάσισε το Δημόσιο να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα! Αυτήν την επιδότηση του παρασιτικού ιδιωτικού τομέα Υγείας η κυβέρνηση την ονομάζει επίταξη. Άλλοθι σε αυτό έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που ψήφισαν την τροπολογία της κυβέρνησης.

Εγκληματική πολιτική

 

  Πηγή: Eurokinissi

Το «θωρακισμένο» και «πανέτοιμο» σύστημα Υγείας, που διαφήμιζε η κυβέρνηση όλους τους προηγούμενους μήνες, απορρίπτοντας και λοιδορώντας τα αιτήματα υγειονομικών και εργαζομένων για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, κατέρρευσε μέσα σε λίγες μέρες από την αύξηση των κρουσμάτων.

Αυτό είναι το συμπέρασμα - ομολογία της χτεσινής ενημέρωσης από τον πρωθυπουργό και των ανακοινώσεων που ακολούθησαν.

Η εγκληματική πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με την άρνηση της σημερινής κυβέρνησης να πάρει μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας μετά το πρώτο κύμα, ενώ είχε το χρόνο να το κάνει, οδήγησαν στο να «φρακάρει» το σύστημα, αφού πρώτα βρέθηκε στο «κόκκινο» για πολλές βδομάδες και διαπιστωμένα εφάρμοζε ακόμα και μεθόδους διαλογής ασθενών, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην πίεση.

Η χειρουργική θεραπεία δεν είναι πολυτέλεια

 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τρεις φράσεις είναι αποτυπωμένες στο μυαλό μου σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, από την έναρξή της μέχρι και πριν από λίγες μέρες.

  • Το σύστημα Υγείας είναι θωρακισμένο και ενισχύεται/ προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.
  • Πήραμε 381 επικουρικούς γιατρούς, οι οποίοι τελικά δεν χρειάζονταν.
  • Δεν υπάρχει κανένα χειρουργείο που να αναβλήθηκε, τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά.

Και οι τρεις φράσεις, ελαφρά παραφρασμένες αλλά με ακέραιο το νόημά τους, ανήκουν στον υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, ο οποίος μέχρι και πριν από λίγες μέρες διακήρυττε την «πλήρη ετοιμότητα» του συστήματος Υγείας. Και ξαφνικά, λίγες μέρες μετά, έρχεται η απόφαση για μείωση των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων κατά 80% για τις επιβαρυμένες περιοχές όπως π.χ. η Αττική. Επί της ουσίας, η απόφαση αυτή καταρρίπτει πλήρως το οικοδόμημα της «θωράκισης» και της «ετοιμότητας» του συστήματος που χτίστηκε με τις πιο πάνω τρεις φράσεις.

Ποια αναγκαιότητα υπάρχει τώρα για να σταματήσουν τα χειρουργεία, εκτός από τα υπερεπείγοντα; Υπάρχει αναγκαιότητα για περισσότερες κλίνες ΜΕΘ ή ΜΑΦ και απλές κλίνες για covid ασθενείς. Δηλαδή, για να φτιάξουν κλίνες ΜΕΘ θα δεσμεύσουν χειρουργικές αίθουσες και αναπνευστήρες του χειρουργείου, θα δεσμεύσουν αναισθησιολόγους, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.