Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Η κατάρρευση της ψευδοροφής στο Δημοτικό Πυλαίας είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου»

 


 
Αθήνα 05/11/2021
Αρ. πρωτ. 1419

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Η κατάρρευση της ψευδοροφής στο 4ο Δημοτικό Πυλαίας είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου»

Οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές Υποδομές έχουμε καταγγείλει κατ ́επανάληψη την διάχυση από
το κράτος προς Περιφέρειες και Δήμους, της αρμοδιότητας, της ευθύνης και του ελέγχου για την
κατασκευή των σχολικών κτιρίων, αλλά και για τις παρεμβάσεις που γίνονται στα υπάρχοντα σχολεία.

Με μία σειρά νόμους τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, διαμόρφωσαν τη σημερινή κατάσταση που οδήγησε και στην κατάρρευση της ψευδοροφής στο 4ο Δημοτικό Πυλαίας. Μεταξύ των καταγγελιών μας ξεχωρίζουμε αυτές μετά το σεισμό στην Δυτική Αττική το 2019 (επισυνάπτεται).

Τότε καταγγείλαμε με στοιχεία που έδωσαν τα ίδια τα αρμόδια υπουργεία στη Βουλή ως απάντηση σε  Ερώτηση του Κ.Κ.Ε. ότι:

Και με την επιχειρηματικότητα και με τους λιμενεργάτες;

 

 

«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία που όχι μόνο θα ιδιωτικοποιούσε και το υπόλοιπο λιμάνι, αλλά θα το έκανε υπό συνθήκες πολύ διαφορετικές από εκείνες που θέλησε η τρόικα. Αυτό που εννοώ είναι μια ελάχιστη επένδυση 180 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, πράγμα που σημαίνει μεγάλη επένδυση (...) Δεύτερον, εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους στο λιμάνι που δεν ήταν επισφαλείς». Τον παραπάνω μύθο, ότι δηλαδή μπορούν τάχα να ταιριάξουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με αυτά των εργαζομένων, τον έχουν ακούσει οι εργαζόμενοι σε διάφορες εκδόσεις και από διάφορα στόματα σε διαφορετικούς χρόνους. Το συγκεκριμένο απόσπασμα προέρχεται από το πλούσιο αρχείο του Γ. Βαρουφάκη και συγκεκριμένα από συνέντευξή του στην ισπανική «El Pais» το 2017, όπου αναφέρθηκε στο «έργο» του ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Παράξενος συντονισμός...

 

 

Χτες ήταν μία σπουδαία μέρα για τους λιμενεργάτες στο ΣΕΜΠΟ της COSCO, αλλά και για τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Ο πολυήμερος αγώνας των λιμενεργατών με το Σωματείο τους, ΕΝΕΔΕΠ, επέβαλε την ικανοποίηση των περισσότερων αιτημάτων που είχαν οι λιμενεργάτες για την υγεία, την ασφάλεια και τη ζωή τους. Πρόκειται για δικαίωση της επιλογής τους να ακολουθήσουν τον δρόμο της οργανωμένης πάλης, να μη λουφάξουν, να μην περιμένουν «σωτήρες» και να κάνουν πράξη αυτό που έλεγαν, πως «δεν θέλουμε να έχουμε άλλο νεκρό συνάδελφό μας». 

Ό,τι ικανοποιεί τους εργάτες είναι ταξικά φυσιολογικό να μην ικανοποιεί τα αφεντικά, όπως και το ανάποδο. Κάπως έτσι εξηγείται ότι η νικηφόρα έκβαση του αγώνα των λιμενεργατών πέρασε στα ψιλά των ειδησεογραφικών ΜΜΕ, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την έντυπη «Καθημερινή» που στις μεγάλες είκοσι σελίδες της δεν έγραψε τίποτα για αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη. Η δεύτερη εφημερίδα που δεν βρήκε λέξη να πει για την έκβαση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά ήταν η «Αυγή», η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είδε» αντικομμουνισμό στις τοποθετήσεις της ΕΑΑΣ ο υπουργός Άμυνας! (VIDEO)

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


 
 

Να αποποιηθεί των υπαρκτών και εξόφθαλμων κυβερνητικών ευθυνών για την άθλια αντικομμουνιστική στάση της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), καθώς και για την απαράδεκτη δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου, επιχείρησε ο υπουργός Άμυνας, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Πρόσφατα εκδικάστηκε η αγωγή (αναμένεται να βγει η απόφαση) που κατέθεσε η ΕΑΑΣ σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου, με αφορμή τα όσα είπε ο δημοσιογράφος σε ραδιοφωνική του εκπομπή για τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της Ένωσης σε Γράμμο και Βίτσι. Η ΕΑΑΣ αξιώνει από το δημοσιογράφο την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για έξι μήνες, «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί».

Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στους αντεργατικούς νόμους (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


 
 

Με ένα μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι μαζί με τα σωματεία τους, θα δυναμώσουν τον αγώνα για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών και να μείνει στα χαρτιά ο γνωστός νόμος- «έκτρωμα» -Χατζηδάκη, για ζωή με αξιοπρέπεια και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

Μέσα από τη μεγάλη συγκέντρωση των Εργατικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης, εκφράστηκε μαχητικά και μαζικά η απόφαση να βρεθούν στο προσκήνιο της πάλης η ακρίβεια που σπάει κόκαλα στην εργατικές οικογένειάς, τα ζητήματα της υγείας, της παιδείας και φυσικά η ενίσχυση των προσπαθειών με στόχο να δημιουργηθεί κλίμα αγωνιστικό με σκοπό την οργάνωση απεργίας μέσα στον Δεκέμβρη.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, αντάμωσαν εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στο πλευρό των εργαζομένων πήραν τη θέση τους οι απόμαχοι της δουλειάς, οι συνταξιούχοι, αλλά και οι φοιτητές. Με τα πανό και τα συνθήματά τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Επίκαιρη Επερώτηση στη Βουλή για τις οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία

 

Με θέμα τις οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας Επίκαιρη Επερώτηση, στην οποία σημειώνει:

«Το ΚΚΕ με τη συγκεκριμένη Επερώτηση επιδιώκει να επαναφέρει τη συζήτηση στους όρους που απαιτούνται για την προστασία της υγείας του λαού. Να αναδείξει το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και γενικότερα της υγείας του λαού με κριτήριο τη δωρεάν εξασφάλιση όλων όσα απαιτούνται με ευθύνη του κράτους.

Η πανδημία και οι βαριές συνέπειές της στον λαό, στους ανθρώπους που νόσησαν από τον κορονοϊό αλλά και σε αυτούς με άλλες παθήσεις αποκαλύπτουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων με την πολιτική τους για τη λαϊκή υγεία. Με τη διαμόρφωση ενός συστήματος Υγείας τελείως αναντίστοιχου με τις σημερινές δυνατότητες και τις ανάγκες του λαού.

Με τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας και των παροχών με τα κριτήρια του "κόστους", της "ανταποδοτικότητας", της "επιχειρηματικότητας", της "εμπορευματοποίησης", της "ατομικής ευθύνης" τα οξυμένα προβλήματα του λαού για την προστασία και αποκατάσταση της υγείας του όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά συνεχώς επιδεινώνονται.

Ανεξαρτήτως των επιμέρους "συνταγών" διαχείρισης που ακολούθησαν η μια μετά την άλλη όλες οι κυβερνήσεις, προωθούνται μέτρα που έχουν στόχο την πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου για τη διαμόρφωση ακόμα πιο φτηνών εργαζομένων, ως προϋπόθεση να τονωθούν η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Υπηρετούν την πολιτική της μείωσης του "μη μισθολογικού κόστους", μέσω της περικοπής των δαπανών για την πρόληψη, τη θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αυτή είναι η βασική αιτία που το αποτέλεσμα όλων των σχεδίων, διαφορετικών κυβερνήσεων, οδηγεί από το κακό στο χειρότερο τους όρους ζωής και υγείας του λαού.