Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

ΓΡΑΜΜΟΣ Εργασίες καθαρισμού για την ανάδειξη του Νοσοκομείου του ΔΣΕ (ΦΩΤΟ)


 

Μια ομάδα δεκάδων μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στον Γράμμο, συνεχίζοντας το σπουδαίο έργο ανάδειξης του Νοσοκομείου του ΔΣΕ που βρίσκεται στο Λιανοτόπι.

Οικοδόμοι, χωροτάκτες και άλλοι, από την Αθήνα, τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, εφοδιασμένοι με ενθουσιασμό, μεράκι και... αδιάβροχα δουλεύουν από σήμερα το πρωί στα κτίσματα που έχουν εντοπιστεί σε υψόμετρο περίπου 1.400 μέτρων, καθαρίζοντας τον χώρο και συνεχίζοντας την τοπογραφική του αποτύπωση.

Με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται η μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης του Νοσοκομείου, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορέσουν να αντικρίσουν από κοντά το σημείο όπου λάμβανε χώρα «το θαύμα και το παράδοξο του Γράμμου και του Βίτσι», δηλαδή το μεγαλειώδες έργο των μαχητών του Υγειονομικού του ΔΣΕ, που κατάφεραν «να δίνουν ζωή νικώντας τον θάνατο» όπως αναφέρει και η τιμητική πλάκα στο σημείο, πετυχαίνοντας πρωτόγνωρα χαμηλά ποσοστά θνητότητας στα χειρουργεία.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 

Η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.



Στην περιοχή μας, όπως και στη χώρα, κλιμακώνεται σε βάρος του περιβάλλοντος   και της ολοκληρωμένης προστασίας του η κοινή στρατηγική των κυβερνήσεων. Η “αναπτυξιακή” τους πολιτική που το αντιμετωπίζει  ως πόρο κερδοφορίας.

          ΧΥΤΑ και ΜΕΑ Μαυροράχης, ΣΜΑ Ευκαρπίας, καύση απορριμμάτων, λατομεία, ΕΛΠΕ, διόδια.

          Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βάζει κι αυτή τη σφραγίδα της με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τη συνεχή αλλαγή των χρήσεων γης. Νομοθετεί για να προχωρήσουν οι επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας, του Τουρισμού, των μεταφορικών αλυσίδων. Κηρύσσει την παραπέρα εκμετάλλευση των δασικών εκτάσεων, καταργεί προστατευόμενες περιοχές, ενώ διαθέτει μόνον το 0,04% του προϋπολογισμού για την προστασία των δασών.

          Παραμένει η ιδιοκτησιακή Βαβυλωνία που οδηγεί σε αποχαρακτηρισμούς, σε αναγνωρίσεις ανύπαρκτων δικαιωμάτων κυριότητας, ακόμα και της εκκλησίας (βλέπε Νεοχωρούδα). Η εκτέλεση μελετών και η διαχείριση περιβαλλοντικών συστημάτων ανατίθεται σε ιδιωτικούς φορείς.

Στο προσκήνιο η παραπέρα ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη

 

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ενώ η Ρωσία προωθεί τη δική της στρατιωτική συμμαχία ως «αντίβαρο» στη γεωπολιτική επιρροή του ΝΑΤΟ

 

 

Με στόχο οι νέες παραδόσεις βαρέων όπλων και όπλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο από ΗΠΑ, Βρετανία και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ να αλλάξουν τα δεδομένα στο πεδίο - όπου μέχρι στιγμής η Ουκρανία καταγράφει σημαντικές εδαφικές απώλειες - η ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε έναν πόλεμο φθοράς, με ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις και επιδιώξεις.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ευρωατλαντικού μπλοκ για μακρόχρονη και οξυμένη αντιπαράθεση με τη Ρωσία, με έμφαση στο «τόξο» από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα, εντείνονται οι επαφές για παραπέρα ενίσχυση και μόνιμη παρουσία των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη του μήνα στη Μαδρίτη να αναμένεται να πάρει σχετικές αποφάσεις.

Αυτό ήταν και το βασικό θέμα κατά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου, Ολ. Σολτς, την περασμένη βδομάδα στο Βίλνιους, όπου συναντήθηκε με τους Προέδρους της Λετονίας, Εγκ. Λέβιτς, και της Λιθουανίας, Γκ. Ναουσέντα. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η στρατιωτική παρουσία στη Βαλτική, αυξάνοντας τον αριθμό των στρατιωτών και προσθέτοντας αεροπορικά και θαλάσσια αμυντικά μέσα, «για να περάσουμε από την αποτροπή στην ενεργή άμυνα, από τα τάγματα στις ταξιαρχίες, από την αστυνόμευση του εναέριου χώρου στην αεροπορική άμυνα».

Εμπρηστές


«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τηρήσουμε μία βολική και ανώδυνη - θα έλεγα - μέχρι τώρα πολιτική αποστάσεων από όλα, να μην μπλέξουμε σε αυτόν τον καβγά, γιατί όπως σας είπα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Οταν έχει πάρει φωτιά όλο το βουνό, δεν πρέπει να λέμε ότι το σπίτι μας να γλιτώσει, να περιχαρακωθούμε δίπλα από αυτό και να παρακολουθούμε τη φωτιά να μαίνεται και να κατεβαίνει». Αυτά έλεγε την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας, πλάι σε όλα τα υπόλοιπα προσχηματικά για την απόφαση της κυβέρνησης να πάει ως το «μη παρέκει» τη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Δεν μας είπε βέβαια ούτε για το ποιος έκανε την πλαγιά πυριτιδαποθήκη ούτε για το ποιοι άναψαν το φιτίλι του πολέμου ούτε για το πώς η «πυρκαγιά» θα σβήσει ρίχνοντας σε αυτή βενζίνη. Ισως πάλι τα ευκόλως εννοούμενα να παραλείπονται στις αμερικανοΝΑΤΟικές «αλληγορίες». Το σίγουρο πάντως είναι πως ο μόνος που μπορεί να σβήσει μια και καλή τις «φωτιές» των ανταγωνισμών και των πολέμων για τη μοιρασιά της λείας είναι ο λαός, πετώντας από την αυλή του τη «σαβούρα» της εμπλοκής, κόβοντας απ' τη ρίζα το χέρι των εμπρηστών - ιμπεριαλιστών.