Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Τα κέρδη των ομίλων βάζουν στο στόχαστρο την υγεία και τη ζωή του λαού


Επιτυχημένη η εκδήλωση με θέμα τη ρύπανση και την ενεργειακή φτώχεια

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού οι ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης και Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ χτες το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου. Θέμα της ήταν ο «Αγώνας για ζωή χωρίς ρύπανση και ενεργειακή φτώχεια», με κεντρικό ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
 Την εκδήλωση παρακολούθησε με ενδιαφέρον πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους και αγωνιστές που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην έντονη δυσοσμία και ρύπανση που προκαλεί η μονάδα των ΕΛΠΕ στο Κορδελιό, μια περιοχή όπου κατοικούν κυρίως εργαζόμενοι και άλλα φτωχά - λαϊκά στρώματα.

Ο Μ. Παπαδόπουλος στην ομιλία του ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την αιτία και τους πραγματικούς ενόχους που βάζουν στο στόχαστρο την υγεία μας και την ίδια τη ζωή μας. Είναι η άρχουσα τάξη, οι μονοπωλιακοί όμιλοι όπως τα ΕΛΠΕ, που απαιτούν να θυσιάσουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Κρύβουν την πραγματική εικόνα




Για ακόμα μια βδομάδα, χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα συζητούν σε Γενικές Συνελεύσεις, παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις και συνεχίζουν να δίνουν απάντηση σε όσα ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια, με κινητοποιήσεις και δράσεις μέσα στα ιδρύματα και τους δρόμους. Καταγγέλλουν τις κυβερνητικές επιθέσεις και την καταστολή, υπερασπίζονται το πανεπιστημιακό άσυλο, προτάσσουν την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τις ανάγκες τους για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, για πραγματικά δωρεάν σπουδές, για όλα όσα δικαιούνται σήμερα ως φοιτητές και αύριο ως απόφοιτοι. Στο πλαίσιο αυτό, διαδήλωσαν πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, ενώ ανά ίδρυμα παίρνουν πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα στις σχολές, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις, όπου σε πολλές περιπτώσεις μετρούν βήματα και κατακτήσεις.

Αυτή είναι η δωρεάν παιδεία του Πελετίδη!



Σε κάποια φοιτητική συνέλευση πήρε το αυτί μου τα μέλη την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να ρωτούν: «Κνίτες, εσείς που συνεχώς μας μιλάτε για δωρεάν παιδεία, πού είναι η δωρεάν παιδεία του δημάρχου σας; Πού είναι η δωρεάν παιδεία του Πελετίδη όταν δίνει σε ιδιώτη τα λεφτά για να φτιάξει καινούριες φοιτητικές εστίες;» Θα πάρω λοιπόν πρωτοβουλία και θα απαντήσω


Σε κάποια συνέλευση φοιτητικού συλλόγου πήρε το αυτί μου τα μέλη την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να ρωτούν: «Κνίτες, εσείς που συνεχώς μας μιλάτε για δωρεάν παιδεία, πού είναι η δωρεάν παιδεία του δημάρχου σας; Πού είναι η δωρεάν παιδεία του Πελετίδη όταν δίνει σε ιδιώτη τα λεφτά των δημοτών για να φτιάξει καινούριες φοιτητικές εστίες;»

Τέχνη


Είναι πράγματι «τέχνη»: Από τη μια, εξαφανίζουν τις δράσεις αλληλεγγύης σωματείων και φορέων σε πρόσφυγες και μετανάστες και, από την άλλη, μια ολιγομελή παράσταση με ξενοφοβικά - ρατσιστικά συνθήματα, όπως αυτή που στήθηκε στον Εβρο προχτές ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, παρουσιάζεται από ορισμένα ΜΜΕ με μακροσκελή ρεπορτάζ ως «αντιδράσεις των κατοίκων». Από τη μία, δηλαδή, θάβονται οι λαϊκές πρωτοβουλίες στήριξης των μεταναστών και οι αγώνες ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά της και, από την άλλη, διογκώνονται η δράση και το δηλητήριο περιθωριακών ομάδων, όπως η προχτεσινή και μάλιστα με τίτλους όπως «ανθρώπινη αλυσίδα στον Εβρο»... Κι όμως, μια προσεκτική ματιά αποδεικνύει ότι ήταν - δεν ήταν 150 άνθρωποι, με σημαίες για το μπούγιο και με συνθήματα ενάντια στους «λαθροεισβολείς»... Βέβαια, τέτοιες κινήσεις, ακόμα και άμαζες, καμιά υποτίμηση δεν επιτρέπουν από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που πρέπει να τις απομονώνει και να απαντάει με κάθε αφορμή. Η υπερπροβολή τους όμως από τα ΜΜΕ καταλήγει να τις διαφημίζει και υπηρετεί άλλους σκοπούς: Τον αποπροσανατολισμό και τελικά την απόκρυψη της αντιλαϊκής πολιτικής κυβερνήσεων - ΕΕ απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, που αποτελεί θερμοκήπιο για τη διασπορά ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων, τροφοδοτώντας τον ψευτοκαβγά πάνω σε κάλπικα διλήμματα, όπως «Μόριες ή Αμυγδαλέζες», «πρόοδος - συντήρηση» και πάει λέγοντας...

Απάτη και πρόκληση


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

Με την απατηλή προπαγάνδα περί «ελευθερίας επιλογής» και «ευελιξίας στον ασφαλισμένο», με πίνακες, συνεντεύξεις και αρθρογραφία, τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να κάνουν το μαύρο άσπρο για το νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, το οποίο κλιμακώνει την αντιασφαλιστική επίθεση από εκεί που την έφτασαν οι προκάτοχοί τους.

Αντί για το κοινωνικό δικαίωμα, τη σύγχρονη εργατική - λαϊκή ανάγκη για δημόσια υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, με διασφάλιση των γηρατειών, με ασφάλεια για τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος, με πλήρη κάλυψη της υγείας και της περίθαλψης για τους εργαζόμενους και για τις οικογένειές τους, βαφτίζουν «σύγχρονο» και «ελευθερία επιλογής» το γεγονός ότι κάθε εργαζόμενος θα υποχρεώνεται να διαλέξει... «πακέτο επενδυτικού ρίσκου», με το οποίο θα τζογάρονται υπέρ του κεφαλαίου οι κόποι μιας ζωής!