Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Ούτε στη Δευτέρα... Παρουσία

 

Μεταξύ «κλιματικής αλλαγής» και «κυβερνητικής ανεπάρκειας» ταλαντώνονται ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα κάθε φορά που μιλάνε για τις μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές. Στο πρώτο συμπίπτουν απόλυτα με την κυβέρνηση, που επικαλείται την ένταση των φαινομένων εξαιτίας των αλλαγών στο κλίμα και τελικά την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί, αν και κάνει «το ανθρωπίνως δυνατό», όπως ισχυρίζονται υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη. Στην πραγματικότητα, η ΝΔ και όλοι οι άλλοι λένε στον λαό ότι είναι μοιραίο αυτό που συμβαίνει και πως θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα χάνονται δάση, περιουσίες, ακόμα και ζωές σε κάθε πυρκαγιά, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Με τον τρόπο αυτόν βγαίνουν από το κάδρο οι εγκληματικές ευθύνες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που με την πολιτική τους εκθέτουν τον φυσικό πλούτο και τον λαό σε μεγάλους κινδύνους. Το ίδιο ισχύει και με το επιχείρημα ότι το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις φωτιές και πως ένα άλλο κράτος, μιας άλλης κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ ή άλλων, θα ήταν πιο αποτελεσματικό.

Αξιοποιώντας υπαρκτά ζητήματα συντονισμού, λαθών, επιχειρησιακά και άλλα, πετάνε την μπάλα στην εξέδρα. Το κράτος όμως δοκιμάζεται διαχρονικά σε καταστροφές, με όλες τις κυβερνήσεις, και πάντα παίρνει «μηδέν» στην προστασία του λαού και του περιβάλλοντος. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έχει και συνέχεια σε ό,τι αφορά τις περικοπές στην πρόληψη, τους νόμους για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης σε δάση και αιγιαλούς. Το ίδιο ισχύει με το κράτος και στις άλλες χώρες, ακόμα και στις πιο ισχυρές οικονομικά, όπως είδαμε πρόσφατα να συμβαίνει με τις πλημμύρες στη Γερμανία, με τις φωτιές στις ΗΠΑ και αλλού. Κράτος λοιπόν που να διασφαλίζει την επιχειρηματική δράση πάνω στη γη και τα δάση και ταυτόχρονα τη λαϊκή ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να υπάρξει ούτε στη ...Δευτέρα Παρουσία. Παντού ο λαός ζει την ίδια τραγωδία, επειδή το κριτήριο για την προστασία της περιουσίας και της ζωής του είναι το πού θα γύρει η πλάστιγγα του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο. Το ζήσαμε άλλωστε και με την πανδημία. Γι' αυτό, λοιπόν, είτε «επιτελικό» είτε «εκσυγχρονιστικό» είτε όπως αλλιώς το ονομάσουν, το κράτος των καπιταλιστών θα βρίσκεται πάντα απέναντι από τα λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες. Μέχρι με την πάλη του να το ανατρέψει ο λαός.

Στα σκαριά το άγριο παζάρι γύρω από τους ξεριζωμένους


Η Τουρκία μελετά ήδη τα ανταλλάγματα όπως και τα νέα δεδομένα στο Αφγανιστάν, επιχαίροντας για τη σχέση της και με τους Ταλιμπάν

 

Αφγανοί πρόσφυγες ήδη φτάνουν στα ανατολικά της Τουρκίας (φωτ. από την επαρχία Μπιτλίς)

Copyright 2021 The Associated

Αφγανοί πρόσφυγες ήδη φτάνουν στα ανατολικά της Τουρκίας (φωτ. από την επαρχία Μπιτλίς)
«Η Τουρκία θα διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος στο «ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών» που συζητήθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ, όπου και υπογραμμίστηκε «η ανάγκη για κοινή προσέγγιση της ΕΕ και αλληλεγγύη με τα κράτη - μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», παραπέμποντας ουσιαστικά σε άγρια καταστολή, στο πλαίσιο της αντιδραστικής μεταναστευτικής πολιτικής της λυκοσυμμαχίας.

Μιλώντας στο ισπανικό δίκτυο RNE για τις εικόνες Αφγανών που αναζητούν διαφυγή από τη χώρα τους εναγωνίως και κάνουν τον γύρο του κόσμου, ο Μπορέλ είπε ότι «ήδη το τελευταίο τρίμηνο είχαμε μια μετανάστευση Αφγανών. Ερχονται και θα συνεχίσουν να έρχονται στην Ευρώπη μέσω Ιράν, Ιράκ ή Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρά με τις χώρες διέλευσης (...) Θα υπάρξουν πολλοί που θα επιδιώξουν να διασχίσουν την Τουρκία».

Γνωστός ο ένοχος

 

Πηγή: Associated Press

 

Τα σχέδια της κυβέρνησης για επιβολή εισιτηρίου στον Όλυμπο και εκχώρηση του ελέγχου σε ιδιώτες επιβεβαιώνουν ότι ο φυσικός πλούτος αποτελεί πεδίο επιχειρηματικής δράσης, αντιμετωπίζεται διαχρονικά από το κεφάλαιο και το κράτος του ως πηγή κέρδους. Η κυβέρνηση παρουσιάζει μάλιστα αυτούς τους σχεδιασμούς ως «ασπίδα προστασίας» και ως «ανάδειξη του βουνού»...

Το δίλημμα που βάζουν στον λαό, στο έδαφος της πολιτικής που αφήνει ανυπεράσπιστα τα δάση και θεωρεί κόστος τα όποια μέτρα πυροπροστασίας και πρόληψης, είναι προκλητικό: «"Προφύλαξη" με ανταποδοτικότητα ή με εκχώρηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία;», με το ένα βέβαια να συμπληρώνει το άλλο.

Καλούν τον λαό να βάλει το χέρι στην τσέπη για να μπορεί να απολαύσει λίγες ώρες αναψυχής, ή να αποδεχτεί τη διαχείριση του φυσικού πλούτου από τις κάθε είδους ΜΚΟ και ιδιώτες, που ανοίγουν την πόρτα στην επιχειρηματική του αξιοποίηση.

Σύσκεψη προετοιμασίας για τη ΔΕΘ και συναυλία αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους

 

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στις 26 Αυγούστου στον Λευκό Πύργο | Καλούν σε μαζική συμμετοχή τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης

 

Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων της Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση σωματείων της Θεσσαλονίκης
Πρωτοβουλίες αγώνα και αλληλεγγύης ανακοίνωσαν τα Εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Στις 26 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στον Λευκό Πύργο, διοργανώνουν σύσκεψη συντονισμού ενόψει των κινητοποιήσεων στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Θα ακολουθήσει συναυλία αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους, ενώ στο χώρο θα συγκεντρώνονται τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, τα Σωματεία Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Εμποροϋπαλλήλων, Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά καλούν όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης σε συμμετοχή στη σύσκεψη, για την προετοιμασία της αγωνιστικής κινητοποίηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ.