Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Το «μέτωπο» κατά της ανόδου της ακροδεξιάς ... και άλλα παραμύθια χωρίς αίσιο τέλος

 

Οσα γράφονται, όσα λέγονται και όσα εννοούνται - πόσο μάλλον αυτά που γίνονται πίσω από «κλειστές πόρτες» - τις τελευταίες μέρες σχετικά με την «ανάγκη συσπείρωσης των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων ώστε να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς», είναι εξόχως αποκαλυπτικά.

Με επίκεντρο τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία και με αφορμή την ανακοίνωση πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν - λόγω της «πρωτιάς» του κόμματος Λεπέν στις πρόσφατες εκλογές - έχει σημασία να καταγραφούν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία και τοποθετήσεις για το τι πραγματικά είναι αυτά τα διάφορα «μέτωπα» που κάθε τόσο στήνονται, κυρίως στη Γαλλία, και για το αν τελικά εμπόδισαν τη λεγόμενη «άνοδο της ακροδεξιάς».

* * *

Τι γίνεται, λοιπόν, αυτήν την περίοδο στη Γαλλία;

Για ακόμα μια φορά δημιουργήθηκε «προοδευτικός πόλος» ώστε να αποτραπεί η νίκη της Λεπέν στις επερχόμενες, πρόωρες, βουλευτικές εκλογές. Από όσα γράφονται, χωρίς να έχουν καταλήξει τα παζάρια, θα αποτελείται από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν. Θυμίζουμε ότι και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είχε συγκροτηθεί ανάλογη «αντι-ακροδεξιά» συμμαχία, το NUPES, με τη συμμετοχή των ίδιων κομμάτων.

Ο επικεφαλής του πάλαι ποτέ κραταιού Γκολικού κόμματος, Ερίκ Σιοτί, δήλωσε ουσιαστικά ότι πρέπει να συμμαχήσει το κόμμα του με την Λεπέν, αφού «τα ίδια λέμε». Η δήλωσή του αυτή καταδικάστηκε από μέρος στελεχών του συγκεκριμένου κόμματος.

Δεν αλλάζει


 

Τεράστια προβολή γνωρίζει τις τελευταίες μέρες και στη χώρα μας ο «YouTuber» από την Κύπρο που κατάφερε να εκλεγεί ευρωβουλευτής ως «ανεξάρτητος» υποψήφιος, και μάλιστα τρίτος στη σειρά, πίσω από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.

Αυτό που προβάλλεται τώρα είναι η δύναμη των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, στα οποία ο ίδιος διαπρέπει (και κονομάει...) σερβίροντας καθημερινά στους εκατομμύρια ακολούθους του γενναίες δόσεις ...σαβούρας. Προεκλογικά δήλωνε πως δεν ξέρει τίποτα από πολιτική και ότι θα διατυπώσει πολιτικές θέσεις μόνο αν εκλεγεί! Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ήρθε σε επαφή με πολλά κόμματα για να να είναι υποψήφιος (παζαρεύοντας προφανώς τη δημοφιλία του), αλλά «δεν έδεσε το γλυκό» και έτσι κατέβηκε «ανεξάρτητος». Τώρα πανηγυρίζει για την εκλογή του και μαζί του διάφορα επιτελεία σε Κύπρο και Ελλάδα, που τον παρουσιάζουν ως απόδειξη της απαξίωσης των κομμάτων, ως υπόδειγμα αδιαμεσολάβητης αλληλεπίδρασης με τους ψηφοφόρους και ως πρότυπο μελλοντικού πολιτικού, που δεν θα είναι ενταγμένος σε κόμμα και θα απευθύνεται στον λαό από το διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία όπως λένε «μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο»...

Οταν οι «ανοιχτές αγορές» κλείνουν τα εργοστάσια...

 

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της νηματουργίας «Βαρβαρέσος»
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της νηματουργίας «Βαρβαρέσος»
Το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο συχνά ακούμε για κλείσιμο επιχειρήσεων που λειτουργούσαν επί σειρά ετών στη χώρα μας. Από την υαλουργία ΓΙΟΥΛΑ, τη SONOCO ΕΛΛΑΣ μέχρι την TUPPERWARE και την RECKITT BENCKISER την περασμένη χρονιά. Το κοινό γνώρισμα τέτοιων επιχειρήσεων που κλείνουν σε χρονιές με σταθερά θετικό πρόσημο καπιταλιστικής ανάπτυξης, είναι η κερδοφορία που παρουσίαζαν μέχρι και τη στιγμή που οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες τους πήραν την απόφαση για το κλείσιμό τους:

-- SONOCO ΕΛΛΑΣ (90 απολύσεις): Μέλος πολυεθνικού ομίλου με κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. την τελευταία διετία. Στην Ελλάδα η εταιρεία ήταν σταθερά κερδοφόρα με ετήσιους κύκλους εργασιών άνω των 15 εκατ. ευρώ, με νέες επενδύσεις και χρονιά - ρεκόρ παραγωγικότητας το 2021.

-- ΥΑΛΟΥΡΓΙΑ ΓΙΟΥΛΑ (300 απολύσεις): Μέλος του «BA Glass B.V.» (δεύτερος υαλουργικός όμιλος στον κόσμο). Το 2022 είχε κύκλο εργασιών 1,43 δισ. και καθαρά κέρδη 176,4 εκατ. ευρώ. Το ελληνικό τμήμα είχε αυξημένους κύκλους εργασιών, από 42 εκατ. το 2021 στα 61 εκατ. το 2022.

-- RECKITT BENCKISER (70 απολύσεις): 29 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών και κέρδη προ φόρων 1,8 εκατ. ευρώ είχε το εργοστάσιο που έκλεισε το 2022. Η ελληνική θυγατρική παρουσίασε αύξηση καθαρών κερδών κατά 3,6% φτάνοντας στα 2,6 εκατ. ευρώ. Ο βρετανικός πολυεθνικός κολοσσός είχε την ίδια χρονιά κύκλο εργασιών 14,5 δισ. λιρών, αυξημένο κατά 12,5% και καθαρά έσοδα αυξημένα κατά 7,6%.

-- TUPPERWARE (200 απολύσεις): Μέλος πολυεθνικού ομίλου με κύκλο εργασιών 1,3 δισ. και κέρδη στα 836,4 εκατ. δολάρια για το 2022. Η θυγατρική στην Ελλάδα, το 2022, δηλαδή μια χρονιά πριν κλείσει, είχε καθαρά κέρδη 2,1 εκατ. ευρώ.

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ Καταγγέλλει την ΕΡΤ για αποσιώπηση της φωνής του Συλλόγου των Οικογενειών θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών

 

Από τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα στον έναν χρόνο από το έγκλημα των Τεμπών
Από τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα στον έναν χρόνο από το έγκλημα των Τεμπών
«Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί, δεν θα συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή», τονίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, σε ανακοίνωσή του καταγγέλλοντας την αποσιώπηση της συνέντευξης Τύπου του Συλλόγου «Τέμπη 28/2/2023» (στις 5/6/24) από την ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι «η ευθύνη γι' αυτό το ανοσιούργημα βαραίνει ολοκληρωτικά και απόλυτα την κυβέρνηση της ΝΔ και τη διοίκηση της κρατικής ΕΡΤ».

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Είναι ένα ακόμη δείγμα της "Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης" που εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση. Αυτή είναι η ελευθερία των ΜΜΕ. Να μην ενημερώνουν τον λαό και τη νεολαία για κάθε ζήτημα το οποίο αφορά τη ζωή τους και αγωνίζονται οργανωμένα για το δίκιο τους, να αποσιωπάται η οργανωμένη δράση σωματείων και συλλόγων όπως του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, που κάνουν έναν αξιοπρεπή αγώνα και έχοντας στο πλάι τους όλους τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό και τη νεολαία του, παλεύουν για να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του εγκλήματος, παλεύουν ενάντια σε κάθε απόπειρα συγκάλυψης των υπεύθυνων της τραγωδίας και για να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει οι πραγματικοί ένοχοι, όποιοι και αν είναι και όσο "ψηλά και αν βρίσκονται", ακόμη και στελέχη των κυβερνήσεων που έχουν την ευθύνη για την πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα, για την πολιτική σε βάρος ακόμα και της ίδιας της ζωής του λαού».