Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Εργοδοσία super market απειλεί με απόλυση όσους δεν εργαστούν το Δεκαπενταύγουστο



Την εργοδοσία των super market «Φλεβάρης» που απειλεί με απόλυση όσους εργαζόμενους δεν δουλέψουν την αργία του Δεκαπενταύγουστου καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου.

Σημειώνει πως «σύμφωνα με καταγγελία των εργαζομένων στην Αρχάγγελο η εργοδοσία ειδοποίησε τους εργαζόμενους που δουλεύουν στο συγκεκριμένο κατάστημα ότι θα δουλέψουν στις 15 Αυγούστου», ωστόσο «όλοι οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να δουλέψουν και η εργοδοσία τους απείλησε με απόλυση».

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταγγελία στο Σωματείο, αλλά και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

902.gr

Ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό: Διαχρονικός στόχος των αντεργατικών πολιτικών κυβερνήσεων, ΕΕ και μεγάλου κεφαλαίου


Άρθρο από τον “Πανσυνταξιουχικό Αγώνα” Μάρτης και Απρίλης 2018

            Η «λευκή βίβλος» της ΕΕ που προδιέγραψε και καθόρισε την τύχη του δημόσιου-συνταξιοδοτικού συστήματος. Δημόσιου με την έννοια ότι οι εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών, είτε για τις κύριες, είτε τις επικουρικές συντάξεις εξασφάλιζαν την απόδοση των δικαιούμενων συντάξεων στους συνταξιούχους, ταυτόχρονα με την ευθύνη και υποχρέωση του κράτους να καλύπτει τα όποια ελλείμματα παρουσιαζόντουσαν στα αποθεματικά των ταμείων, ώστε η καταβολή των συντάξεων να είναι απρόσκοπτη.

            Η υποχρέωση και η ευθύνη αυτή προήλθε από το γεγονός πως τα αποθεματικά των ταμείων και κύρια του ΙΚΑ στις προηγούμενες δεκαετίες ληστεύθηκαν από το μεγάλο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις. Στην ουσία το κράτος απλά επέστρεφε στα ταμεία τα κλεμμένα, από αυτό και το μεγάλο κεφάλαιο, μερίδα των αποθεματικών, συμπληρώνοντας τα κενά που η λεηλασία αυτή άφηνε στα ταμεία. Αλλά και περιπτώσεις των ειδικών ταμείων οι μεμονωμένοι εργοδότες που αξιοποιούσαν τα αποθεματικά αυτά για την ανάπτυξη κερδοφόρων δραστηριοτήτων τους (π.χ. τράπεζες, ΔΕΚΟ κλπ.), αναλάμβαναν την υποχρέωση να καλύπτουν τα ελλείμματα, ή να χρηματοδοτούν τα ταμεία. Λχ η διαχρονική ληστεία του ΙΚΑ ανέρχεται σε δεκάδες δισεκ. ευρώ σε σημερινές τιμές.

Είναι οι πολιτικοί προδότες;


Παρακολουθώντας τα αστικά μέσα ενημέρωσης, και αρκετά social media δημιουργείται η εντύπωση πως αν ρωτήσει κανείς έναν μέσο έλληνα την άποψή του για τα αίτια της κρίσης που βιώνει καθημερινά, θα απαντήσει σε γενικές γραμμές ότι: "φταίνε οι αλήτες, προδότες πολιτικοί, τί άλλο;"
Είναι όμως αλήθεια ότι είναι προδότες οι πολιτικοί μας, έτσι γενικά και αόριστα; 
Και αν είναι τί και ποιόν πρόδωσαν;
Για ν’ απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό,  θα προσπαθήσουμε πρώτα να ορίσουμε τί εννοούμε με τον όρο πολιτική. Ανατρέχοντας στην Wikipedia, διαβάζουμε "Με το γενικό όρο πολιτική (politics) εννοείται το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται και των μεθόδων και διαδικασιών που ακολουθούνται, μέσω των οποίων, ομάδες ανθρώπων οργανώνονται και λειτουργούν, προκειμένου να πετύχουν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο και με το μικρότερο δυνατό κόστος τους σκοπούς που επιδιώκουν σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων".

Ανοχύρωτοι κάτοικοι και επισκέπτες της Σαμοθράκης από τις εφοπλιστικές εταιρείες και τις κυβερνήσεις






 Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνώντων που με την πολιτική τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών και όχι τις λαϊκές ανάγκες καταγγέλλει η ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ με αφορμή την αδιανόητη ταλαιπωρία που βιώνουν εδώ και μία εβδομάδα χιλιάδες επισκέπτες και κάτοικοι της Σαμοθράκης με τις αλλεπάλληλες βλάβες των πλοίων της γραμμής. 
 
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της, αναφέρει:

«Η αδιανόητη ταλαιπωρία που βιώνουν μια εβδομάδα τώρα χιλιάδες επισκέπτες της Σαμοθράκης, αλλά κυρίως οι κάτοικοί της, αναδεικνύει την ίδια τη φύση του καπιταλισμού, που βάζει υπό το πρίσμα του κέρδους το δικαίωμα στις διακοπές και κυρίως το δικαίωμα του να μένει κανείς στον τόπο του. Το αποτέλεσμα το βιώνουν χρόνια τώρα οι μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι βρίσκονται ανοχύρωτοι απέναντι στις συνεχείς βλάβες των υπέργηρων πλοίων της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Στα 65 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Πλουμπίδη


Σαν σήμερα το ξημέρωμα, το 1954, οδηγούνταν στον τόπο της εκτέλεσής του στο Δαφνί

Σαν σήμερα, στις 14 Αυγούστου 1954, στις 5.25 τα χαράματα στην Αγία Μαρίνα στο Δαφνί, ο Νίκος Πλουμπίδης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος. «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ», έγραψαν την επόμενη μέρα οι εφημερίδες της εποχής, «αντιμετωπίζοντας με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος... Δεν εδέχθη ούτε να κοινωνήσει, ούτε να του δέσουν τους οφθαλμούς του».
 Ο Νίκος Πλουμπίδης εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα το 1926. Στον Μεσοπόλεμο ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση μέσα από την «Αριστερή Παράταξη» των δασκάλων (που στηριζόταν από το ΚΚΕ). Το Μάρτη του 1933 εξελέγη στην Εκτελεστική Επιτροπή της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ, της οποίας ήταν και εκπρόσωπος στην Κόκκινη Συνδικαλιστική Διεθνή.

Υπήρξε μέλος της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1935, ενώ κατά το 6ο Συνέδριο του Κόμματος, το Δεκέμβρη του ίδιου έτους, αναδείχθηκε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. 
Τον Ιούνη του 1938, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, εξελέγη μέλος του ΠΓ της ΚΕ, αναλαμβάνοντας την καθοδήγηση του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας - Θράκης.

«Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη η κυβέρνηση με την πρακτική εφησυχασμού»


Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, βρίσκεται από χτες το πρωί στα μέτωπα της φωτιάς

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο
Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή Εύβοιας, στο οποίο συμμετέχει και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς, βρίσκεται στο μέτωπο της φωτιάς που έχει εκδηλωθεί στην Κεντρική Εύβοια.
 Σε δήλωσή του χτες το πρωί ο Γ. Μαρίνος τόνισε:

«Η φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, ανάμεσα στα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Αργιλίτσα του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, είναι μεγάλη και έχει επεκταθεί επικίνδυνα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών. Αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα είναι να ενισχυθούν όσο γίνεται οι δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, να δοθεί μεγαλύτερο βάρος ώστε η πυρκαγιά να ελεγχθεί μέσα στη διάρκεια της μέρας. Ταυτόχρονα, με αυστηρό τρόπο να ελεγχθεί το σχέδιο για την περίπτωση εκκένωσης χωριών.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης καλά θα κάνουν να κατεβάσουν τον πήχη της αυτοπροβολής τους. Τα προβλήματα είναι πολλά και οξυμένα, γιατί συνεχίζεται η ίδια πολιτική που έχει υποβαθμίσει την πρόληψη και συντηρεί τα προβλήματα των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε στελέχωση και μέσα. Το ΚΚΕ με τις δυνάμεις του θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων».