Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, η καταστολή και ο αγώνας για τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων

 

Με αφορμή την κυβερνητική προσπάθεια επιβολής της πανεπιστημιακής αστυνομίας

 

Eurokinissi

Τη Δευτέρα 5/9 ήταν η έναρξη της εξεταστικής περιόδου για την πλειοψηφία των πανεπιστημιακών Τμημάτων. Μια χρονιά που ξεκινάει με τις συνέπειες της ακρίβειας, τις αυξήσεις των τιμών στα ενοίκια, στο ρεύμα, στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και, ταυτόχρονα, με την υλοποίηση του νέου νόμου - πλαίσιο που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε την τοποθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας πέριξ της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης στην Αθήνα, γεγονός που δείχνει την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική, εντείνοντας την καταστολή.

Αυτή η εξέλιξη συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των φοιτητικών συλλόγων, των συλλόγων εργαζομένων, μελών ΔΕΠ. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μαζί με εκατοντάδες άλλους φοιτητές και εργαζόμενους, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα μπήκαν μπροστά, αποτρέποντας την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, διαδηλώνοντας στις πύλες των Ιδρυμάτων και δηλώνοντας πως αυτό που λείπει από τα πανεπιστήμια δεν είναι η αστυνομία και η ένταση της καταστολής αλλά η χρηματοδότηση, τα μέλη ΔΕΠ, το διοικητικό προσωπικό, οι υποδομές, τα πτυχία που εξασφαλίζουν πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.

Η περίοδος που αποφασίζει η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, να τοποθετήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία επιβεβαιώνει τον λόγο που αυτή συγκροτήθηκε. Ερχεται να περιφρουρήσει το πανεπιστήμιο - επιχείρηση, η λειτουργία του οποίου ενισχύεται ακόμη περισσότερο με την εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιο, που συμπληρώνει το παζλ των αντιδραστικών αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ψιχουλοδότες – Ψιχουλοδέκτες

 


Αυτή η μεθόδευση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που σε συνθήκες στυγνού καπιταλιστικού ανταγωνισμού, τον παρουσιάζει ως θυσιαστική ευρωδημοκρατική αντίσταση στους ευρωασιάτες αντιδημοκρατικούς ηγεμόνες, τείνει να αιχμαλωτίσει και μεγάλες μάζες, κυρίως νέων, και αρκετά καλά μυαλά.

Μπαίνω στο ασανσέρ και με παίρνει μια μπόχα άπλυτων ρούχων και σωμάτων που κόβει την αναπνοή. Δεν μπορώ να κρύψω καθώς φαίνεται αυτό που νιώθω γιατί δυο τρεις – διάολε σε νοσοκομείο βρίσκομαι – ψιθυρίζουν πως δεν αντέχουν ούτε τον εαυτό τους, αφού ο θερμοσίφωνας ανάβει μια φορά τη βδομάδα και το πλυντήριο μπαίνει μια φορά το δεκαήμερο. Στις καλές περιπτώσεις. Κι αναρωτιέμαι φωναχτά αν μυρίζουν απλυσιά και γιατροί και νοσοκόμες, αφού κι αυτοί άνθρωποι είναι, και μάλιστα στο Δημόσιο κακοπληρωμένοι. Το χειροκρότημα ζεσταίνει την καρδιά, προσωρινά, αλλά δεν ξεπλένει τον ιδρώτα της δουλειάς και της διπλοβάρδιας.

Μια αναδυόμενη βιομηχανία «εκτός ελέγχου» στην ΕΕ

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ

Μια τεράστια βιομηχανία με αντικείμενο την «ασφάλεια», τη συλλογή ψηφιακών δεδομένων και τις παρακολουθήσεις αναπτύσσεται ραγδαία με «ομπρέλα» το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ

 

Στις 30 Αυγούστου, η επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου πραγματοποίησε ακρόαση με θέμα τα «Κατασκοπευτικά λογισμικά που χρησιμοποιούνται κατά πολιτών».

Η ακρόαση επικεντρώθηκε στις καταγγελίες σχετικά με την «αδυναμία» των κρατών - μελών να ενεργήσουν όσον αφορά τη συμμετοχή εταιρειών και κρατικών φορέων της ΕΕ στην ανάπτυξη, διάδοση ή χρηματοδότηση του λογισμικού παρακολούθησης «Pegasus» και άλλων αντίστοιχων κατασκοπευτικών λογισμικών.

Θυμίζουμε ότι πριν από περίπου 1 χρόνο αποκαλύφθηκε πως σε μια λίστα 50.000 αριθμών τηλεφώνων που εικάζεται ότι αποτέλεσαν στόχο των «πελατών» της NSO, της εταιρείας που ανέπτυξε το «Pegasus», διασταυρώθηκαν περισσότερα από 1.000 άτομα σε περισσότερες από 50 χώρες τα οποία παρακολουθήθηκαν, ανάμεσά τους τουλάχιστον 65 στελέχη επιχειρήσεων, 85 μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 189 δημοσιογράφοι και περισσότεροι από 600 πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και στελέχη της κυβέρνησής του.

Μέχρι στιγμής, είναι γνωστό ότι τουλάχιστον 14 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αγοράσει spyware από την NSO, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην ΕΕ δραστηριοποιούνται πολύ περισσότεροι προμηθευτές.

«Λογισμικά σαν το "Pegasus" είναι εργαλεία αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος σύμφωνα με την αστυνομία, αλλά πάντα μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος με τον λάθος τρόπο. Πολλές μυστικές υπηρεσίες το χρησιμοποιούν αλλά το πώς και το πόσο δεν είναι ξεκάθαρο», δήλωσε η Rosamunde van Brakel, ερευνητική καθηγήτρια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, η οποία πρόσθεσε ότι οι παρακολουθήσεις σε επίπεδο ΕΕ έχουν αυξηθεί και είναι καθημερινές, ως «βασική λύση απέναντι στην εγκληματικότητα, για το Μεταναστευτικό και την πανδημία».

Σαν να μην πέρασε μια μέρα;

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

 

 

Ανακοίνωση - φυλλάδιο του ΚΚΕ μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς:

Σαν να μην πέρασε μια μέρα;

Που έβλεπες το µωρό σου να µπουσουλάει, να περπατάει, να λέει τις πρώτες του λέξεις και τώρα…

να πηγαίνει σχολείο.

Που το παιδί σου άφηνε το Δηµοτικό για να πάει στο Γυµνάσιο. Νέα κατάσταση, νέο σχολείο, νέα προβλήµατα. Εφηβεία...

Μετά, το Λύκειο…Φουλ τα φροντιστήρια! “Τι θα κάνεις στη ζωή σου;” Άγχος… και η µόνιµη κουβέντα “Άνοιξε κάνα βιβλίο”!

Σχολικά είδη, βιβλία, εξωσχολικές δραστηριότητες. Μήπως να κόψουµε κάτι φέτος;

Θέλουµε η σχολική αίθουσα που µπαίνουν για πρώτη φορά τα παιδιά µας να είναι τόσο όµορφη και ασφαλής µε το παιδικό δωµάτιο που µε τόσο κόπο και λαχτάρα φτιάξαµε. Κι αυτό που αντικρίζουµε, πολλές φορές, είναι ένα κλουβί container...

Αλήθεια, κάποια στιγµή το σχολείο θα δώσει όλα τα εφόδια που πρέπει να πάρει ένας µαθητής;

Όλα αυτά που δικαιούνται τα παιδιά µας, όµως κάθε χρόνο εµείς πληρώνουµε γι’ αυτά;

Ελπίδα µαζί µε άγχος και πολλά ερωτήµατα… έντονα και αντικρουόµενα συναισθήµατα.