Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Ξανά σε δίκη σέρνεται ο Κώστας Πελετίδης


Αυτή τη φορά κατηγορείται επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην εργασία
 
 

Στα δικαστήρια σέρνεται ξανά ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, αυτή τη φορά γιατί υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζομένων του Δήμου, το δικαίωμά τους στην εργασία, ένα δικαίωμα που το κατηγορητήριο βαφτίζει «παράνομο όφελος». Η δίκη του κομμουνιστή δημάρχου έχει οριστεί για την Πέμπτη 27 Απρίλη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Δήμου, «με σχετικό νόμο, η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις, μέσω του προσχηματικού ελέγχου των συμβάσεων αορίστου χρόνου στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Βενεζουέλα: Το αδιέξοδο της διαχείρισης του Καπιταλισμού



Βενεζουέλα: Το αδιέξοδο της διαχείρισης του Καπιταλισμού

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Τα πρόσφατα γεγονότα στη Βενεζουέλα και η όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης Μαδούρο και της αντιδραστικής αντιπολίτευσης έρχονται να προστεθούν ως νέος κρίκος στη μακρά αλυσίδα της κοινωνικοπολιτικής αστάθειας που βιώνει η χώρα τους τελευταίους μήνες. Οι ειδησεογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για 22 νεκρούς και κλίμα «εμφυλίου» ανάμεσα στους υποστηρικτές του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSUV) και της δεξιάς-φιλοαμερικανικής αντιπολίτευσης.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται- και το οποίο δεν επιδέχεται μονοσήμαντων ερμηνειών- είναι το εξής: «Ποιοί είναι οι λόγοι της κοινωνικοπολιτικής αστάθειας στη Βενεζουέλα;» Προκειμένου να απαντηθεί ολοκληρωμένα το ερώτημα αυτό πρέπει να εξεταστούν οι βασικές παράμετροι που συνθέτουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτική εξίσωση της κατάστασης στη Βενεζουέλα.

Κοροϊδία πάνω στη φτώχεια


Την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τα δεδομένα για τη δεύτερη δόση (Απρίλη) της απόδοσης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που διαφήμιζε η κυβέρνηση ως απόδειξη της «κοινωνικής» της πολιτικής. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί αυτό το μήνα (28 Απρίλη) είναι μόλις 41 εκατομμύρια ευρώ (!) και θα διανεμηθεί σε 432.402 δικαιούχους. Αυτό σημαίνει ότι το μέσο μηνιαίο ποσό που θα λάβουν, είναι 94,7 ευρώ. Δηλαδή ατομικά σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχεί το ποσό των 3,14 ευρώ τη μέρα, όσο το κόστος μιας μετακίνησης (πήγαινε - έλα) στην Αθήνα, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (2,8 ευρώ) και ένα κουλούρι... Γι' αυτά τα λεφτά, η κυβέρνηση ζητάει από τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά να της φιλάνε και το χέρι, προσβάλλοντας βάναυσα την αξιοπρέπειά τους όταν βαφτίζει «κοινωνική πολιτική» τα ψίχουλα του ΚΕΑ, το οποίο, συν τοις άλλοις, αξιοποιείται για το πετσόκομμα ακόμα και των ελάχιστων από τα κοινωνικά επιδόματα που έχουν απομείνει. Ο λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί ούτε με τη φτώχεια όπου τον καταδικάζει το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και οι διαχειριστές του, ούτε με την κοροϊδία που του σερβίρουν για κοινωνική πολιτική, όταν σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του.