Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Προεκλογικές παπαρολογίες (Cogito ergo sum)

"Ναι, χάσαμε το 25% του ΑΕΠ ουσιαστικά λόγω της ύφεσης, που άρχισε από το 2007 και δεν το είχαμε καταλάβει ως χώρα. Το καταλάβαμε το 2010."

Το παραπάνω απόσπασμα αποτελεί ένα μικρό, ελάχιστο δείγμα των όσων σπαρταριστών είπε χτες ο Ελαιάρχης στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Μαρία Χούκλη τού Αντέννα. Τί μας είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο στυλοβάτης τής σταθερότητας; Ότι η ύφεση άρχισε το 2007 αλλά εμείς την πήραμε χαμπάρι τρία χρόνια αργότερα. Ωραία!

Και καλά εμείς. Απλοί πολίτες είμαστε, τον νου μας τον έχουμε στο μεροκάματο, ενημερωνόμαστε από Σκάι και Μέγκα, διαβάζουμε Βήμα και Καθημερινή (οι πιο ψαγμένοι) ή Πρώτο Θέμα και Έθνος (οι πιο λάιτ)... εν πάση περιπτώσει, τόσο μας κόβει, τί να κάνουμε; Αλλά ο Βενιζέλος; Κι αυτός τρία χρόνια έκανε να πάρει χαμπάρι την ύφεση; Ούτε ο Ραν-Ταν-Πλαν τέτοια αντανακλαστικά!

Προσέξτε, όμως, μια λεπτομέρεια. Πότε καταλάβαμε την κρίση; Το 2010. Πότε κέρδισε τις εκλογές το ΠαΣοΚ κι έγινε πρωθυπουργός ο Γιωργάκης; Το 2009. Άρα ούτε ο Γιωργάκης είχε πάρει χαμπάρι την ύφεση όταν διαπίστωνε πως "λεφτά υπάρχουν". Και, προφανώς, κανένας από εκείνη την κομπανία δεν είχε σαφή αντίληψη της πραγματικότητας όταν αποφάσιζαν να καλέσουν το ΔΝΤ και την τρόικα, ε; Μάλιστα. Ωραία κομπανία! Κομπανία ηλιθίων. Δέσανε την Ελλάδα και τους έλληνες χεροπόδαρα, βορά στα κοράκια τού κεφαλαίου, δίχως να έχουν πάρει χαμπάρι τι συνέβαινε και χωρίς να ξέρουν πού πάνε τα τέσσερα. Ωραιώτατα!

Βλέπεις τι κάνεις, ρε Βαγγέλη; Τέτοιες παπαριές λες και χαλάς την μανέστρα, απάνω που είχαμε αποφασίσει να ψηφίσουμε Ελιά. Τώρα τί κάνουμε; Πώς να ρίξουμε το κουκί μας στον Ραν-Ταν-Πλαν;


Όμως, ομορφιές ξεστόμισε και το συνεταιράκι -και προϊστάμενος- του Βαγγέλα, ο Αντώνης ο φραντζάτος, κατά την ομιλία του στην Λέσβο. Αφού διαπίστωσε ότι "για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τα προϊόντα μας έξω, θα πρέπει τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν αληθινά ανταγωνιστικά", συμπέρανε ότι "πρέπει να μειωθεί το κόστος του παραγωγού, που τώρα είναι πολύ υψηλό". Και συνέχισε:

"Θέλω να σας πω ότι πρόκειται άμεσα να μειώσουμε το κόστος που πληρώνουμε σήμερα σε αυτούς που λέμε μετανάστες εργάτες, δηλαδή τους ξένους εργάτες που απασχολούνται νόμιμα σε αγροτικές εργασίες σαν εποχιακοί. (...) Θα μειωθεί πολύ και η ασφάλισή τους. Στην αρχή στα δύο τρίτα και λίγο αργότερα κάτω από το μισό. Δηλαδή, τελικά, θα ασφαλίζονται μόνο για υγεία, όχι για σύνταξη! Και τέλος, δημιουργείται μια ευελιξία, ώστε να καταβάλλονται εισφορές για τα πραγματικά τους μεροκάματα. Και όχι προκαταβολικά για τρεις μήνες όσο κι αν δουλέψουν εν τω μεταξύ. (...) Από την πρώτη Ιουλίου το κόστος των νόμιμων ξένων εποχιακών εργατών πέφτει πολύ κάτω από το μισό."

Μπράβο, ρε συ Αντώνη! Με το που σ' άκουσε ο μπάρμπας μου στο χωριό, ανακουφίστηκε. Κοινώς, έκλασε. Ρε συ, πλάκα μας κάνεις; Σε ποιούς απευθύνεσαι; Στις δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίων αγροτών ή στις μερικές δεκάδες μεγαλοτσιφλικάδων; Καθ΄ όσον οι μικρομεσαίοι αγρότες χέστηκαν για την ασφάλιση των μεταναστών. Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών αγροτών δουλεύει "δανεικαριά": όλοι μαζί σήμερα να μαζέψουμε το σταφύλι απ' τ' αμπέλι τού Μήτσου, όλοι μαζί αύριο στ' αμπέλι τού Νώντα κι όλοι μαζί μεθαύριο στ' αμπέλι τού Ντίνου. Από τους υπόλοιπους, οι περισσότεροι πληρώνουν τους εργάτες "μισακό": από τις ελιές που μάζεψες, τόσες δικές μου και τόσες δικές σου. Μόνο κάποιοι λίγοι, που τυχαίνει να έχουν πέντε φράγκα στην τσέπη, πληρώνουν παγκουέ μεροδούλι αλλά κι αυτοί δεν πλήρωναν ποτέ ασφάλιστρα για να πεις ότι τώρα κάτι τους προσφέρεις.

Άρα, Αντώνη; Άρα, σε ποιον κάνεις "ευκολία" με το να κόβεις τα ασφάλιστρα των εργατών; Μάλλον σε όσους έχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες στρέμματα και, συνεπώς, απασχολούν δεκάδες εργάτες, όπως π.χ. οι φραουλάδες τής Ηλείας. Δηλαδή, ρε Αντώνη, για να καταλάβω: ενώ μίλαγες σε μεγάλο ακροατήριο, απευθυνόσουν σε λίγους και εκλεκτούς; Θα μου πεις "πού είναι η έκπληξη;"... Σωστό κι αυτό.

Επίτρεψέ μου, όμως, να κάνω δυο παρατηρήσεις. Η πρώτη έχει σχέση με το ότι το κόστος των ξένων εργατών θα πέσει "πολύ κάτω από το μισό". Δηλαδή, το 100 θα γίνει -ας πούμε- 40; Χμμμ... Ρε συ, δεν βγαίνουν τα νούμερα. Πόσο είναι το γαμημένο το μεροκάματο και πόσες οι εισφορές; Αν πούμε ότι στο σαραντάρι περιλαμβάνεται κι ένα τάλληρο εισφορές υγείας, το μεροκάματο είναι 35. Άρα στο σημερινό κατοστάρικο πρέπει να έχουμε 35 μεροκάματο και 65 εισφορές, ε; Εμ, δεν γίνεται! Εκτός αν εννοείς ότι μαζί με την κατάργηση των εισφορών για σύνταξη, θα κοπεί και το μεροκάματο στην μέση.... Έλα, ρε συ, πες την αλήθεια! Αυτό δεν εννοείς;

Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με την καούρα σου για τους ξένους εργάτες. Δε μου λες, ρε συ Αντώνη, αν το κόστος αυτών των εργατών πέσει τόσο όσο λες, ποιός θα ξαναπροσλάβει έλληνες εργάτες; Κανένας. Όλοι θα κάνουν εισαγωγές εργατών από Μπαγκλαντές και Ζουαζιλάνδη. Και πρέπει να παραδεχτείς ότι κάτι τέτοιο δεν βοηθάει καθόλου στην μείωση της ανεργίας. Οπότε, τί θα κάνεις; Θα μας πεις καμμιά μαλακία σαν εκείνη που είπε ο Βενιζέλος για τους μισθούς των 70 ευρώ στην Μολδαβία και θα βάλεις και τους έλληνες να δουλευουν για πενταροδεκάρες; Μάλλον, ε;


Δεν μπορείτε να πείτε. Μεριά ο Βενιζέλος, μεριά ο Σαμαράς, βάλτε κι από δίπλα τον Τσίπρα με τα ευρωντιμπέιτ του... δεν έχετε παράπονο: πάει η παπαριά στεφάνι τούτες τις ημέρες. Και είμαι σίγουρος πως όσο πλησιάζει η μέρα των ευρωεκλογών τόσο θα φουντώνει η παπαρολογία. Αλλά δεν πειράζει. Τους έχουμε συνηθίσει. Ας τους αφήσουμε να παπαρολογήσουν λίγες μέρες ακόμη. Εμείς θα τους απαντήσουμε στην κάλπη.

Επεισόδια και ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του Μουντιάλ (PHOTOS + VIDEOS)

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της βραζιλιάνικης κυβέρνησης και των πολιτών έχει εξελιχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί σε λιγότερο από ένα μήνα στη χώρα του καφέ, με τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την πολιτική των ηγετών να ξοδέψουν υπέρογκα ποσά για τη διοργάνωση να κατακλύζουν καθημερινά τους δρόμους της χώρας. 
Η σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου, με τους διαδηλωτές που τάσσονται κατά της διοργάνωσης και των υπέρογκων ποσών που ξοδεύονται για αυτή να πληθαίνουν καθημερινά. Οι δρόμοι της χώρας και ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται έξω από τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ κατακλύζονται καθημερινά από εκατοντάδες κόσμο, ο οποίος διαμαρτύρεται για τα ποσά που ξοδεύτηκαν για την ανάληψη της διοργάνωσης, αντί να επενδυθούν σε κοινωνικά προγράμματα και προγράμματα στέγασης.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (15/5) με τα ματ να προσπαθούν χρησιμοποιώντας δακρυγόνα να ηρεμήσουν την κατάσταση και να περιορίσουν τις αντιδράσεις, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Μάλιστα, μια μερίδα διαδηλωτών τα έβαλε και με τον Πελέ, χαρακτηρίζοντας τον Βραζιλιάνο όχι ποδοσφαιριστή αλλά προδότη του αιώνα. Δείτε το σχετικό πανό...





 Η Κυβέρνηση από την πλευρά της προσπάθησε να υποβαθμίσει το μέγεθος της αναταραχής, επισημαίνοντας πως οι διαμαρτυρίες δεν είχαν καμία σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο υπουργός αθλητισμού της χώρας, Άλντο Ρεμπέλο δήλωσε χαρακτηριστικά: "Από αυτά που έχω δει υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα από τους εργάτες. Δεν έχω δει κάτι που να σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο".

  Ο πρόεδρος του εργατικού κινήματος των αστέγων, Γκιγέρμε Μπουλός, τόνισε: "Ο στόχος μας είναι συμβολικός. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε ή να προκαλέσουμε ζημιές στο στάδιο. Αυτό που θέλουμε είναι περισσότερα δικαιώματα για τους εργάτες για να μπορούν να στεγάζονται και να δείξουμε τις επιπτώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη φτώχεια".


Δείτε φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις...

Παγκόσμια απεργία των εργαζoμένων στα fast food


Στις ΗΠΑ συμμετέχουν ενεργά οι εργαζόμενοι σε τουλάχιστον 150 πόλεις, ενώ απεργίες διοργανώνονται σε ακόμη 33 χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Βραζιλία και η Νέα Ζηλανδία
Η απεργία προγραμματίστηκε για σήμερα, 15 Μαΐου, και περιλαμβάνει τους εργαζόμενους στις πολυεθνικές αλυσίδες των McDonalds, Burger King, Wendy’s και KFC.

Όπως μετέδιδε τις προηγούμενες ημέρες το Business Insider, οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων ανακοίνωσαν τις διαδηλώσεις την περασμένη Τετάρτη, έξω από ένα κατάστημα McDonald’s στην Νέα Υόρκη.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου 15 δολαρίων στις ΗΠΑ. Ο ομοσπονδιακός κατώτατος μισθός βρίσκεται αυτή την στιγμή στα 7,25 δολάρια την ώρα, ποσό που αντιστοιχεί σε ετήσιες απολαβές 15.000 δολαρίων.
Σύμφωνα με εσωτερικό e-mail που έχει δει η Wall Street Journal, η McDonald’s ανακάλυψε τα σχέδια για τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις τον περασμένο μήνα και ζήτησε από τις ομάδες ασφαλείας της να παρακολουθήσουν την κατάταση.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στις αλυσίδες fast food στις ΗΠΑ έχουν οργανώσει μια σειρά από διαδηλώσεις τον τελευταίο χρόνο, ενώ το καλοκαίρι του 2013 είχαν προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με την Berlin Rosen, την εταιρεία δημοσίων σχέσεων που εκπροσωπεί τους εργαζομένους, διαδηλώσεις θα γίνουν μεταξύ άλλων στις εξής χώρες:
Aφρική
Μαρόκο: Διαδηλώσεις στα McDonald’s στην Καζαμπλάνκα
Μαλάουϊ: Διαδηλώσεις σε εστιατόρια fast food
Aσία
Ιαπωνία: 30 διαδηλώσεις σε McDonald’s σε 30 διαφορετικές περιφέρειες
Χονγκ Κονγκ: Διαδήλωση μέσα και έξω από μεγάλο κατάστημα McDonald’s
Κορέα: Διαδήλωση σε McDonald’s στην Σεούλ
Ινδία: Διαδηλώσεις σε εστιατόρια fast food σε τρεις πόλεις
Φιλιππίνες: Δράσεις σε πέντε McDonald’s
Tαϊλάνδη: Διαδηλώσεις σε εστιατόρια της McDonald’s και της KFC στην Μπανγκόνγκ



Ευρώπη
Βέλγιο: Διαδηλώσεις σε μεγάλο κατάστημα McDonald’s στις Βρυξέλλες
Ηνωμένο Βασίλειο: Διαδηλώσεις σε McDonald’s σε είκοσι πόλεις
Γερμανία: Διαδηλώσεις σε Burger King
Ιρλανδία: Διαδηλώσεις σε McDonald’s στο Κορκ, το Μπέλφαστ και το Δουβλίνο
Ιταλία: Εθνική απεργία σε εστιατόρια fast food στην Βενετία, στο Μιλάνο και στη Ρώμη, οι οποίες θα διενεργηθούν αμέσως μετά τις κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ.
Νότια Αμερική
Βραζιλία: Διαδηλώσεις σε McDonald’s σε πέντε πολιτείες
Αργεντινή: Διαμαρτυρία σε McDonald’s στο Μπουένος Άιρες
Κεντρική Αμερική/Καραϊβική
Ελ Σαλβαδόρ: Διαδηλώσεις στο Σαν Σαλβαδόρ
Παναμάς: Διαμαρτυρία σε McDonald’s στην Πόλη του Παναμά
Δομινικανή Δημοκρατία: Διαμαρτυρία σε McDonald’s στο Σάντο Ντομίνγκο

#FastFoodGlobal

(Πληροφορίες: euro2day, tvxs)
 
πηγή :  thepressproject.gr