Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

ΝΤΕΓΙΑΝ ΚΟΥΛΟΥΣΕΦΣΚΙ


«Μην ξανακοιτάξετε με περιφρόνηση τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την πείνα»

 

  Πηγή: Associated Press

«Σε αυτούς που τώρα έχουν 28 πακέτα μακαρόνια. Σε αυτούς που ψάχνουν στη μαύρη αγορά απολυμαντικό για τα χέρια. Σε αυτούς που σχεδιάζουν να ξεφύγουν με τα παιδιά τους προς περιοχές που δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό: μη ξανακοιτάξετε ποτέ πια με περιφρόνηση τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την πείνα».

Με αυτό το μήνυμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Ντέγιαν Κουλουσέφσκι, παίχτης της Πάρμα σήμερα και σύντομα της Γιουβέντους, με αφορμή την πανδημία,  καλεί την ανθρωπιά να κατανικήσει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, να δείξει το πρόσωπό της στους κατατρεγμένους των πολέμων και της δυστυχίας. Ο Ντέγιαν δεν έχει κλείσει τα 20 χρόνια. Είναι Σουηδός, αλλά κατάγεται από την Βόρεια Μακεδονία.

Κάθε επιπλέον σχόλιο είναι περιττό.

902gr

Επιτακτική η ανάγκη για μέτρα προστασίας στα σούπερ μάρκετ και σε άλλους χώρους - Στην «ατομική ευθύνη» παραπέμπει η κυβέρνηση


  Πηγή: Eurokinissi

Ουρές σχηματίστηκαν από το πρωί στα σούπερ μάρκετ, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές λόγω του συνωστισμού. Ανάγκη υπάρχει και για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών από την αισχροκέρδεια και τις ελλείψεις.

Ωστόσο, ακόμα και γι' αυτό το θέμα η κυβέρνηση παρέπεμψε στην περιβόητη «ατομική ευθύνη», καθώς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρα δήλωσε πως «δεν μπορούμε να επιβάλουμε αστυνομικά μέτρα» στα σούπερ μάρκετ και περιορίστηκε σε εκκλήσεις να υπάρχουν αποστάσεις στις ουρές.  Επικαλέστηκε δε το «αίσθημα ατομικής ευθύνης των καταναλωτών». 

Το μεσημέρι, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης επισκέφθηκε σούπερ μάρκετ και σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η κατάσταση επανέρχεται σε φυσιολογικό επίπεδο», ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με την επάρκεια προϊόντων. «Το λέμε από την πρώτη στιγμή, μην ανησυχείτε, υπάρχει επάρκεια και τα Σούπερ Μάρκετ θα είναι πάντα ανοιχτά», σημείωσε.

Προβοκατοράκος ή απλώς βλαξ;


Αποψεις Πολιτικη




Ακόμα και τούτη την ώρα της πανδημίας, για ορισμένους… δημοκράτες το πρώτιστο είναι το πώς θα ελεεινολογήσουν και πως θα “ποινικοποιήσουν” τους εργατικούς αγώνες. Στοχοπροσηλωμένοι, όμως, καθώς είναι, μέσα στη φούρια τους, αφήνουν το αποτύπωμα της τακτικής τους που δεν είναι άλλη από το “βρήκαμε παπά να θάψουμε και τους ζωντανούς…”. 

Οσοι διαμαρτύρεστε, λοιπόν, και πολύ περισσότερο συγκεντρώνεστε για να διαμαρτυρηθείτε (πχ για ελλείψεις σε νοσοκομεία, για εργοδοτικές αυθαιρεσίες με αφορμή τον ιό, για κυβερνητικές αποφάσεις που ευνοούν αυτή την εργοδοτική αυθαιρεσία κτλ), θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τον “ιό” της αντιΚουΚουΕδίλας. 

Μεγάλη διεθνής ζήτηση για το πειραματικό φάρμακο της Κούβας κατά του κορονοϊού – 100 νοσηλευτές από τη χώρα ζήτησε η Τζαμάικα



15 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά της Ιντερφερόνης, ενός αντιϊκού σκευάσματος που ήδη έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη χρήση του σε Κινέζους ασθενείς του κορονοϊού. 

H εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού αυξάνει κατακόρυφα το διεθνές ενδιαφέρον για ένα κουβανικό αντιϊκό φάρμακο, το οποίο ήδη από την αρχή της κρίσης χρησιμοποιείται στην Κίνα, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Πρόκειται για την Ιντερφερόνη Άλφα 2Β, η οποία είναι “φαρμακευτικό προϊόν, όχι εμβόλιο”, όπως επισήμανε ο Εντουάρντο Μαρτίνες, πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας BioCubaFarma, θέλοντας να προλάβει την παραπληροφόρηση περί “κουβανικού εμβολίου”.

Η προσφυγιά και η μετανάστευση δεν είναι «φυσικό φαινόμενο»


Τα προσφυγικά - μεταναστευτικά ρεύματα είναι αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, που μαίνονται την τελευταία δεκαετία, στο έδαφος οξυμένων αντιθέσεων και ανταγωνισμών

Το «λογαριασμό» των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που γεννούν θύματα, πληρώνουν πάντα οι λαοί
Copyright 2019 The Associated
Το «λογαριασμό» των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που γεννούν θύματα, πληρώνουν πάντα οι λαοί
Η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα παρουσιάζουν το Μεταναστευτικό σαν να έπεσε από τον ουρανό, και τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σαν να προέκυψαν από το πουθενά.Ποτέ και πουθενά κανένας δεν εγκαταλείπει το σπίτι του και τη χώρα του αν δεν τον σπρώχνουν ο κίνδυνος, η απελπισία και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή κάπου αλλού.

 Ο ορισμός του πρόσφυγα δεν μπορεί επομένως να γίνεται με κριτήριο τις επιδιώξεις και τις βλέψεις των διαφόρων ιμπεριαλιστικών κρατών. Οι Σύροι από το Ιντλίμπ θεωρούνται πρόσφυγες γιατί το Ιντλίμπ το βομβαρδίζουν οι Ρώσοι, όχι όμως οι Αφγανοί ή άλλοι, που υποφέρουν από τις «ειρηνευτικές επεμβάσεις» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Σαν να μην είναι και ο ένας και ο άλλος διωγμένοι από τις εστίες τους. Σαν να μην υπάρχουν σκοτωμοί και διώξεις στις χώρες που έγιναν στόχος ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων πριν από μερικά χρόνια και που τώρα παρουσιάζονται ως «αποκατεστημένες» και «ασφαλείς». Σαν να μην υπάρχει κάποια «ανωτέρα βία» για έναν άνθρωπο που αποφασίζει να εγκαταλείψει την πατρίδα του, να περιπλανηθεί με την οικογένειά του για μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του και τη ζωή των δικών του.

Σε περισσότερα από 20 σημεία του πλανήτη εξελίσσονται σήμερα πολεμικές συρράξεις, όπου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται μεγαλύτεροι παγκόσμιοι παίκτες.