Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Από την Ερυθρά Γραμμή στη Γαλάζια Πατρίδα

 


ΦΑΚΟΣ ΕΡΥΘΡΑΣ ΕΠΑΦΗΣ: Αυτά τα παιχνίδια συμφερόντων κοστίζουν τελικά σε κατακόκκινο αίμα ανθρώπων, το οποίο χύνεται για χάρη μαύρων, κατάμαυρων καπιταλιστικών συμφερόντων, και σκοτεινών ιμπεριαλιστικών σχεδίων, που ενίοτε πασπαλίζονται με κοσμοπολίτικη, διπλωματική ή και… εθνικοπατριωτική χρυσόσκονη.

Πάει καιρός που μιλάμε για το άθλιο ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Συχνά λείπει η έστω εγκυκλοπαιδική γνώση, πολλώ μάλλον η βαθύτερη πολιτική, για να εξηγούμε το «άθλιο», με συμφέροντα κι ονόματα. Οπότε έχοντας μπουχτίσει από τους χάρτες της παρουσιαζόμενης ως τουρκικής και δη ερντογανικής, γεωστρατηγικής μεγαλομανίας, είπα να εμπλουτίσω τις γεωγραφικές μας χαρτογραφικές γνώσεις.

Και νάτη νάτη πετιέται κι ανδριεύει και θεριεύει (συγγνώμη ποιητή μου) ενώπιον των οφθαλμών μου, η χαρτογράφηση της Συμφωνίας της Ερυθράς Γραμμής. Έτσι λοιπόν εντυπωσιακά, βλέπει κανείς ανατριχιαστικές ομοιότητες σε δύο χάρτες με απόσταση περίπου εκατό χρόνων.

Ένας μαθητής γράφει…

 

Ζωγραφιά παιδιών με μάσκα

 

Ένας μαθητής γράφει – Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

 Θέμα: «Ένα γεγονός που θα μου μείνει αξέχαστο»

«Όλοι ελπίζαμε πως το 2020 θα ήταν μια τέλεια χρονιά. Αλλά δεν έγινε έτσι.

Ένας ιός ο οποίος ήρθε από την Κίνα, ονόματι κορονοϊός χάλασε τις ζωές όλων μας.

 Σιγά σιγά άρχισε να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο.

Μια μέρα που εμφανίστηκε κρούσμα στην Ελλάδα, μπήκαμε σε καραντίνα, δηλαδή δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Τις πρώτες εβδομάδες μου άρεσε πολύ, αλλά τις άλλες μέρες βαριόμουν. Μέσα σε αυτές τις βαρετές μέρες ήταν και το Πάσχα. Ευτυχώς είχαμε πάρει λαμπάδες και τις ανάψαμε στο μπαλκόνι όμως μου έλειπε το χωριό μου γιατί κάθε Πάσχα πηγαίναμε εκεί.

Στέφανος Βελδεμίρης



 
Στις 26 Οκτώβρη 1961, δολοφονείται στον Επτάλοφο Θεσσαλονίκης ο Στέφανος Βελδεμίρης, στέλεχος του παράνομου ΚΚΕ και της Νεολαίας ΕΔΑ.

Ηταν τρεις μέρες πριν γίνουν οι βουλευτικές εκλογές στις 29 Οκτωβρίου του 1961. Το παρακράτος του Καραμανλή και της Δεξιάς οπλίζει το χέρι του δολοφόνου χωροφύλακα, Σπυρίδων Φιλίππου, ο οποίος πυροβόλησε το ταξί που ήταν ο Στέφανος μαζί με το σύντροφό του Μόρφη για τη διανομή προεκλογικού υλικού της ΕΔΑ. Με τον τρόπο αυτό, ο Στέφανος τραυματίζεται θανάσιμα. Αυτές ήταν οι εκλογές της βίας και της νοθείας.
Ο Στέφανος Βελδεμίρης γεννήθηκε το 1937 στις Συκιές της Θεσσαλονίκης και καταγόταν από οικογένεια αντιστασιακών. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη για να φροντίσει τα αδέρφια του, μια και οι γονείς του κυνηγήθηκαν σε φυλακές και εξορίες. Τη ημέρα δούλευε και το απόγευμα πήγαινε στην τεχνική σχολή ηλεκτρολόγων «Ευκλείδης».

“Αντί για ανάσα στα νοικοκυριά, δίνετε μπουκάλες οξυγόνου στις τράπεζες…”

 

Στην πράξη μετατρέπετε τον μισθωτό σε «δούλο» της τράπεζας. Χορηγείτε μπουκάλες οξυγόνου σε μεγάλους επιχειρηματίες και τους μειώνετε τη φορολογία, χώρια τα άλλα προνόμια. Αλλά τότε τα περί αντοχών της οικονομίας, τα ξεχνάτε!

Καμία πρόταση μομφής, κανένα κουκούλωμα δεν μπορεί να κρύψει το έγκλημα που σχεδίασε ο ένας -ΣΥΡΙΖΑ- και ολοκλήρωσε ο άλλος -ΝΔ- με τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Κι από κοντά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που έχει βάλει πολλές φορές το χεράκι του, για να μην το αδικήσω.

 

 

Μομφή λοιπόν στην κυβέρνηση της ΝΔ. Μομφή όμως και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Μομφή σε όλους όσους υπηρετούν ένα κράτος και ένα σύστημα, που δεν μπορούν να προστατεύσουν, όχι απλά τη λαϊκή περιουσία και κατοικία, αλλά ούτε καν την υγεία και την ανθρώπινη ζωή.

Τραγική... ειρωνεία

 

Το β' τρίμηνο του 2020 ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 10% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Την ίδια περίοδο, 3 στους 10 εργαζόμενους (31%) είχαν αποδοχές μικρότερες ακόμα και του κατώτατου μισθού (650 ευρώ μεικτά). Το ίδιο τρίμηνο, το ποσοστό των εργαζομένων που είχαν μισθό μέχρι 200 ευρώ εκτινάχτηκε από το 1% το 2019 στο 12% το 2020. Αν κάτι αποκαλύπτουν τα στοιχεία, είναι η κοροϊδία των μέτρων της κυβέρνησης για την προστασία τάχα των εργαζομένων από τις συνέπειες της πανδημίας και της κρίσης. Κυβέρνηση και εργοδοσία φορτώνουν την κρίση στους εργαζόμενους, όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η πανδημία αποτελεί ευκαιρία για το κεφάλαιο να διαμορφώσει μια ακόμα χειρότερη αγορά εργασίας, μονιμοποιώντας και επεκτείνοντας τα «έκτακτα» μέτρα που πάρθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Το τσεκούρωμα των εισοδημάτων και οι νέες ανατροπές στα Εργασιακά, που πρόσθεσε η κυβέρνηση με ΠΝΠ και νόμους, δεν θα φύγουν μαζί με την πανδημία. Ηρθαν για να μείνουν.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι όλα αυτά τα στοιχεία προέρχονται από την Εκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ! Μιλάμε για τη ΓΣΕΕ, που ο πρόεδρός της δήλωνε ότι η επιδημία... «δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά» (!) και ότι «το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι»! Γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα στο τρίτο συμπέρασμα: Τα παράσιτα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν έχουν καμία θέση στο κίνημα των εργαζομένων, αν θέλουν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο και να πάρουν ανάσα.